IINDISK DAAL MED UGNSSTEKTA GLAZADE KYCKLINGBEN & HET COCOSCHUTNEY
Jag har en kompis som bor och jobbar i Indien. För ett år sedan beslöt jag och några väninnor för att besöka henne. En otroligt spännande resa till detta enorma land, både till yta och befolkning.
Då jag aldrig varit i Indien tidigare var jag så spänd och nyfiken på landets natur, kultur och inte minst på deras mat.
Resan startade i Kerala som är en delstat i sydvästra Indien. Där fick vi bland annat uppleva en spännande flodtur ombord på en en vassbåt. Under den dygnslånga färden längs med floden blev vi kungligt uppassade och serverades fantastisk god indisk mat som jag försökte memorera.
Här serverar vi dig min tolkning av en av de rätter som vi fick avnjuta. En gryta som i Indien kallas för Daal vars huvudingrediens består av röda linser. Hoppas att denna ljuvligt doftande och smakrika Indien-inspirerade rätt ska smaka. Ett minne från ett färgstarkt Indien och ett äventyr som jag aldrig glömmer. // Ulrika
Du behöver till 4 personer:
Till grytan (Daal)
- 1gul lök
- 2 rivna morötter
- 2 vitlöksklyftor
- 3 msk rapsolja
- 2 msk riven färsk ingefära
- 1 tsk koriander
- 1 tsk mald spiskummin
- 1 krm kanel
- 1 krm kardemumma
- 1 tsk mald koriander
- 4 dl röda linser
- 400 g krossade tomater
- 400 ml kokosmjölk
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 dl vatten
- salt/peppar
- 70g spenat (1 påse)
- 1 lime
Att servera till:
- 800 g kycklingben
- salt och vitpeppar
- 2 msk ingefärskrydda (torkad pulver)
- 0.5 dl japansk soja
- 0,5 dl sirap
- 0,5 dl flytande honung
- 1 msk rivet citronskal
- 1 msk citronsaft
- 1 vitlöksklyfta
- 1-2 msk sesamolja
- 1½ dl riven cocos
- 3 cm ca färsk ingefära (Tips: Skala ingefäran med skedspets)
- 1 vitlöksklyfta
- ½-1 röd chili
- ½ dl cocosmjölk
- saften från ½ citron
- 1½ tsk socker
- ½ dl ca rapsolja
- salt och peppar
- Matyoghurt 2 dl
- En näve hackad färsk koriander
- Naanbröd (indiskt bröd)
- Basmatiris
Gör så här:
Daal-grytan:
- Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter, tillsätt samtliga kryddor och häll i linserna.
- Tillsätt kokosmjölk och de krossade tomaterna samt grönsaksbuljongen.
- Låt koka sakta under lock i ca 25-30 minuter. Smaka av med salt, peppar och limejuice
- Vänd ner spenaten och strössla hackad koriander över grytan strax innan servering.
- Sätt ugnen på 175°C
- Rör ihop igredienserna till glazen.
- Lägg kycklingbenen på ugnsplåt och krydda med salt och vitpeppar.
- Förstek kycklingbenen i ugnen i ca 50 minuter.
- Höj temperaturen till 225°C
- Pensla på glazen och låt kycklingbenen steka i ytterligare 10 minuter.
- Mixa ingefära, chili och vitlöksklyftorna i en matberedare.
- Tillsätt cocos, citronsaft, socker, cocosmjölk samt rapsoljan och fortsätt mixa till en krämig massa. Smaka av med salt och svartpeppar.
1 skål med yoghurt och om du vill med indiskt naan-bröd.
(eventuellt även med ris som kokas efter förpackningens anvisningar.)
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
-
Mårten » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Detsamma önskas ni, i morgon blir det "stomp" till kalvfileten! (För övrigt med ..”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Hoppas det funkar Josefina. Hade varit kul om du vill dela med dig med en bild h..”
-
Josefina » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Vad bra! Då gör jag så!! Tack! ”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Plastfilmen ska det vara. ”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
daal couscous körsbär färskost aubergine fiskgryta nässelsoppa risotto pizzadeg kola & knäck rödbetshummus blåbär stekar mazarinkaka flarn maräng toscakaka mozarella blommor i maten müsli hummer recept laxrätter prosecco majs rödkål cokladdessert på landet chutney, whiskey sour kolakräm rulltårta bresaola granatäpple abborre basilika pulled torskrygg persika matbloggpriset kalix löjrom huvudrätt inläggning bröd recept negroni fruktsallad torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gambero champagne lakritscheesecake ceviche hasselbackspotatis hummus grön sparris halloncurd pannbiff mumma varma hallon dekorera med blommor långgrillad korv struvor på tallriken tomat- & jordgubbssallad tomatsalsa gravad lax ugnstekt lax mandelpotatis ansjovis hjorthornssalt rabarberpaj citrus gös picklad rödlök grillad flankstek fisk i folie mingelrätt cocoschutney chorizo ponzu pumpa bearnaisesås indisk mat torskrätt japanskt majonnäas löjrom melanzane rödlök långpannebröd vaktelägg havskräftor grillad gås morötter hollandaisesås räkor, slottsstek kaka, morotssoppa romsås oxbringa äppeltarte smoothie dekoration rimmad oxbringa salsiccia fikon hallå! festmåltid hummer sojabönor äppelpaj tournedos fastlagsbulle chokladflarn omelett burgare glaze flankstek vegetarisk soppa oxkind lök frukt & bär pumpasoppa karl johan svamp picklad enkelt recept gräddsås apelsin sjögräsnudlar kakor äppelkaka rabarber sillrecept parmesan apetizer rödbetor gåsagille pepparrot äppeldessert kycklingrätt höstmat frukost kantareller grytor nygrillat flädersaft svamp spenat kyckling drinktilltugg tårtor jordgubbar hallon nypotatis på grillen cocktails husmanskost gåsamiddag grill gåsmeny starters brödbak lax dryck kötträtt soppor glassdessert nu är det jul igen julmat köttrecept soppa baka fisk & skaldjur fiskrecept dessert nyårsmeny vegetarisk förrätt efterrätt sallad sommardessert sommarmat, drinkar bröd doften av nybakat bröd oxkött potatis laxrecept moltas drinktips bakning nötter asiatiskt glass pasta entrérätt midsommarmat choklad mango pastarätt kolasås sill nybakat munsbit sorbet äpplen julgodis brunsås hallonsås bär nötkött whiskey ugnsbakade rotfrukter ingefära pizza lakrits, västerbottensost vegetariskt fläder medelhavet avocado rotfrukter pilgrimsmusslor sparris cheesecake långkok torsk entrecote kantarelltoast salmalax recept oliv- & basilikatapenade grillad abborre i folie bullar lingon saint agur sockerkaka portvinsmarinerad fritterad potatismos mousse gravlax salsa tomatsallad heiße liebe hummerfond wok karré apelsinmarmelad juldryck wokgrönsaker pavlova vit sparris godis våfflor fisksoppa stekt strömming citronmarinerad välkomstdrink tomatsås rårörda lingon billig mat blomkål, lamm räkpasta grillat färskost på filmjölk grillade citroner paj tortillas tapenade svamprecept ramslök paj med spenat och västerbottensost parfait kokosmjölk matjesill semla oxfilé hallonsylt potatisrätt chokladmousse ljuvliga smaker nyårsdessert saft matvete hummersoppa granola ätliga blommor nektariner koka hummer kycklingwok fiskpågrillen marmelad smoothie med spenat mango och ingefära mazarin nudlar grillad makrill ciabatta fudge bouillabaisse med havskräfta & aioli brynt smör mangosallad webergrillad pressgurka parmaskinka gratäng brytbröd melon lammracks pasta med räkor grillad entrecote ost, sashimi indiskt ugnsrostade butternutpumpa ramslökssoppa lingonparfait frittata fromage semlor panko potatispuré flädersorbet kesella gubbröra pepparrotssmör tomater reportage mexikanskt mozzarella matblogg egg toddy gulaschsoppa makrill hälleflundra råstekt potatis pepparrotssås kycklingsallad vitaminboost gås, bouillabaisse potatisstomp vegetarisk pizza vegetarisk, lättbakat senapscreme 1-2-3-lag tagliatelle
Kram