IINDISK DAAL MED UGNSSTEKTA GLAZADE KYCKLINGBEN & HET COCOSCHUTNEY
Jag har en kompis som bor och jobbar i Indien. För ett år sedan beslöt jag och några väninnor för att besöka henne. En otroligt spännande resa till detta enorma land, både till yta och befolkning.
Då jag aldrig varit i Indien tidigare var jag så spänd och nyfiken på landets natur, kultur och inte minst på deras mat.
Resan startade i Kerala som är en delstat i sydvästra Indien. Där fick vi bland annat uppleva en spännande flodtur ombord på en en vassbåt. Under den dygnslånga färden längs med floden blev vi kungligt uppassade och serverades fantastisk god indisk mat som jag försökte memorera.
Här serverar vi dig min tolkning av en av de rätter som vi fick avnjuta. En gryta som i Indien kallas för Daal vars huvudingrediens består av röda linser. Hoppas att denna ljuvligt doftande och smakrika Indien-inspirerade rätt ska smaka. Ett minne från ett färgstarkt Indien och ett äventyr som jag aldrig glömmer. // Ulrika
Du behöver till 4 personer:
Till grytan (Daal)
- 1gul lök
- 2 rivna morötter
- 2 vitlöksklyftor
- 3 msk rapsolja
- 2 msk riven färsk ingefära
- 1 tsk koriander
- 1 tsk mald spiskummin
- 1 krm kanel
- 1 krm kardemumma
- 1 tsk mald koriander
- 4 dl röda linser
- 400 g krossade tomater
- 400 ml kokosmjölk
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 dl vatten
- salt/peppar
- 70g spenat (1 påse)
- 1 lime
Att servera till:
- 800 g kycklingben
- salt och vitpeppar
- 2 msk ingefärskrydda (torkad pulver)
- 0.5 dl japansk soja
- 0,5 dl sirap
- 0,5 dl flytande honung
- 1 msk rivet citronskal
- 1 msk citronsaft
- 1 vitlöksklyfta
- 1-2 msk sesamolja
- 1½ dl riven cocos
- 3 cm ca färsk ingefära (Tips: Skala ingefäran med skedspets)
- 1 vitlöksklyfta
- ½-1 röd chili
- ½ dl cocosmjölk
- saften från ½ citron
- 1½ tsk socker
- ½ dl ca rapsolja
- salt och peppar
- Matyoghurt 2 dl
- En näve hackad färsk koriander
- Naanbröd (indiskt bröd)
- Basmatiris
Gör så här:
Daal-grytan:
- Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter, tillsätt samtliga kryddor och häll i linserna.
- Tillsätt kokosmjölk och de krossade tomaterna samt grönsaksbuljongen.
- Låt koka sakta under lock i ca 25-30 minuter. Smaka av med salt, peppar och limejuice
- Vänd ner spenaten och strössla hackad koriander över grytan strax innan servering.
- Sätt ugnen på 175°C
- Rör ihop igredienserna till glazen.
- Lägg kycklingbenen på ugnsplåt och krydda med salt och vitpeppar.
- Förstek kycklingbenen i ugnen i ca 50 minuter.
- Höj temperaturen till 225°C
- Pensla på glazen och låt kycklingbenen steka i ytterligare 10 minuter.
- Mixa ingefära, chili och vitlöksklyftorna i en matberedare.
- Tillsätt cocos, citronsaft, socker, cocosmjölk samt rapsoljan och fortsätt mixa till en krämig massa. Smaka av med salt och svartpeppar.
1 skål med yoghurt och om du vill med indiskt naan-bröd.
(eventuellt även med ris som kokas efter förpackningens anvisningar.)
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
-
Mårten » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Detsamma önskas ni, i morgon blir det "stomp" till kalvfileten! (För övrigt med ..”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Hoppas det funkar Josefina. Hade varit kul om du vill dela med dig med en bild h..”
-
Josefina » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Vad bra! Då gör jag så!! Tack! ”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Plastfilmen ska det vara. ”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
äppelpaj tournedos sojabönor omelett burgare fastlagsbulle chokladflarn vegetarisk soppa oxkind bullar grillad abborre i folie entrecote recept salmalax kantarelltoast lättbakat daal 1-2-3-lag senapscreme vegetarisk pizza vegetarisk, pizzadeg kola & knäck potatisstomp pepparrotssås råstekt potatis hälleflundra rödbetshummus blåbär toscakaka flarn müsli hummer recept matblogg mozzarella majs rödkål laxrätter prosecco potatispuré panko kesella flädersorbet bresaola semlor fromage butternutpumpa ugnsrostade granatäpple abborre grillad entrecote indiskt sashimi ost, brytbröd scampi lammracks melon pressgurka webergrillad gratäng parmaskinka hasselbackspotatis mangosallad brynt smör nudlar mazarin hummus grön sparris halloncurd korv struvor varma hallon dekorera med blommor långgrillad tomatsalsa gravad lax på tallriken tomat- & jordgubbssallad nyårsdessert matvete saft oxfilé ljuvliga smaker chokladmousse potatisrätt hallonsylt mingelrätt semla matjesill pumpa bearnaisesås cocoschutney chorizo ponzu färskost på filmjölk grillat indisk mat grillade citroner långpannebröd räkpasta lamm blomkål, tomatsås välkomstdrink vaktelägg fisksoppa våfflor godis citronmarinerad stekt strömming oxbringa äppeltarte morotssoppa romsås rimmad oxbringa salsiccia smoothie dekoration festmåltid hummer fikon hallå! flädersaft svamp torsk vegetarisk pasta gräddsås cheesecake sjögräsnudlar pilgrimsmusslor kakor äppelkaka medelhavet fläder sillrecept västerbottensost pasta med räkor pizza rödbetor ingefära äppeldessert nötkött paj bär frukost kantareller julgodis nygrillat midsommarmat entrérätt munsbit nybakat sill kolasås jordgubbar hallon potatis husmanskost glass grill gåsmeny starters brödbak julmat oxkött doften av nybakat bröd glassdessert drinkar sallad soppor pastarätt soppa förrätt baka nyårsmeny dessert vegetarisk fiskrecept fisk & skaldjur efterrätt pasta köttrecept sommardessert sommarmat, nu är det jul igen bröd kötträtt dryck laxrecept moltas drinktips bakning nötter asiatiskt gåsamiddag cocktails lax mango tårtor drinktilltugg kyckling spenat på grillen nypotatis choklad äpplen grytor hallonsås brunsås höstmat kycklingrätt whiskey ugnsbakade rotfrukter pepparrot gåsagille lakrits, apetizer parmesan vegetariskt rabarber avocado rotfrukter maräng apelsin sparris enkelt recept picklad långkok tagliatelle sorbet tomatsallad heiße liebe gravlax salsa karré apelsinmarmelad hummerfond wok pavlova vit sparris juldryck wokgrönsaker räkor, hollandaisesås morötter kaka, slottsstek rårörda lingon billig mat grillad gås havskräftor rödlök melanzane gremolata japanskt torskrätt löjrom majonnäas svamprecept ramslök paj med spenat och västerbottensost tortillas tapenade fisk i folie grillad flankstek parfait kokosmjölk citrus rabarberpaj hjorthornssalt picklad rödlök gös ugnstekt lax ansjovis mandelpotatis ätliga blommor nektariner hummersoppa granola fiskpågrillen marmelad smoothie med spenat mango och ingefära koka hummer kycklingwok grillad makrill ciabatta mumma pannbiff ceviche lakritscheesecake fudge bouillabaisse med havskräfta & aioli fruktsallad champagne gambero torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest inläggning huvudrätt negroni bröd recept persika torskrygg kalix löjrom matbloggpriset ramslökssoppa pulled basilika rulltårta kolakräm lingonparfait frittata cokladdessert whiskey sour chutney, på landet tomater reportage gubbröra pepparrotssmör blommor i maten mozarella mexikanskt makrill egg toddy gulaschsoppa kycklingsallad vitaminboost mazarinkaka stekar risotto nässelsoppa gås, bouillabaisse aubergine fiskgryta körsbär couscous tartlett färskost frukt & bär lök karl johan svamp pumpasoppa flankstek glaze oliv- & basilikatapenade sockerkaka portvinsmarinerad lingon saint agur mousse fritterad potatismos
Kram