INDISK DAAL MED UGNSSTEKTA GLAZADE KYCKLINGBEN & HET COCOSCHUTNEY
Jag har en kompis som bor och jobbar i Indien. För ett år sedan beslöt jag och några väninnor för att besöka henne. En otroligt spännande resa till detta enorma land, både till yta och befolkning.
Då jag aldrig varit i Indien tidigare var jag så spänd och nyfiken på landets natur, kultur och inte minst på deras mat.
Resan startade i Kerala som är en delstat i sydvästra Indien. Där fick vi bland annat uppleva en spännande flodtur ombord på en en vassbåt. Under den dygnslånga färden längs med floden blev vi kungligt uppassade och serverades fantastisk god indisk mat som jag försökte memorera.
Här serverar vi dig min tolkning av en av de rätter som vi fick avnjuta. En gryta som i Indien kallas för Daal vars huvudingrediens består av röda linser. Hoppas att denna ljuvligt doftande och smakrika Indien-inspirerade rätt ska smaka. Ett minne från ett färgstarkt Indien och ett äventyr som jag aldrig glömmer. // Ulrika
Du behöver till 4 personer:
Till grytan (Daal)
- 1gul lök
- 2 rivna morötter
- 2 vitlöksklyftor
- 3 msk rapsolja
- 2 msk riven färsk ingefära
- 1 tsk koriander
- 1 tsk mald spiskummin
- 1 krm kanel
- 1 krm kardemumma
- 1 tsk mald koriander
- 4 dl röda linser
- 400 g krossade tomater
- 400 ml kokosmjölk
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 dl vatten
- salt/peppar
- 70g spenat (1 påse)
- 1 lime
Att servera till:
- 800 g kycklingben
- salt och vitpeppar
- 2 msk ingefärskrydda (torkad pulver)
- 0.5 dl japansk soja
- 0,5 dl sirap
- 0,5 dl flytande honung
- 1 msk rivet citronskal
- 1 msk citronsaft
- 1 vitlöksklyfta
- 1-2 msk sesamolja
- 1½ dl riven cocos
- 3 cm ca färsk ingefära (Tips: Skala ingefäran med skedspets)
- 1 vitlöksklyfta
- ½-1 röd chili
- ½ dl cocosmjölk
- saften från ½ citron
- 1½ tsk socker
- ½ dl ca rapsolja
- salt och peppar
- Matyoghurt 2 dl
- En näve hackad färsk koriander
- Naanbröd (indiskt bröd)
- Basmatiris
Gör så här:
Daal-grytan:
- Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter, tillsätt samtliga kryddor och häll i linserna.
- Tillsätt kokosmjölk och de krossade tomaterna samt grönsaksbuljongen.
- Låt koka sakta under lock i ca 25-30 minuter. Smaka av med salt, peppar och limejuice
- Vänd ner spenaten och strössla hackad koriander över grytan strax innan servering.
- Sätt ugnen på 175°C
- Rör ihop igredienserna till glazen.
- Lägg kycklingbenen på ugnsplåt och krydda med salt och vitpeppar.
- Förstek kycklingbenen i ugnen i ca 50 minuter.
- Höj temperaturen till 225°C
- Pensla på glazen och låt kycklingbenen steka i ytterligare 10 minuter.
- Mixa ingefära, chili och vitlöksklyftorna i en matberedare.
- Tillsätt cocos, citronsaft, socker, cocosmjölk samt rapsoljan och fortsätt mixa till en krämig massa. Smaka av med salt och svartpeppar.
1 skål med yoghurt och om du vill med indiskt naan-bröd.
(eventuellt även med ris som kokas efter förpackningens anvisningar.)
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
getost körsbär lättbakat vårprimörer bröd recept kalix löjrom campari enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis pocherat ägg queneller saffransbullar grillade citroner gås, biskvi semlor makrill nudlar rödvinssås fikon köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor gratäng granola räkor mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa högrev ciabatta fisk i folie fritterad gambas svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon matjessill salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom negroni sour ceviche slottsstek gäddqueneller kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka crème brûllée dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad prosecco spanien citronmarinerad potatismos gravlax hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger apelsinmarmelad lingon daal jästpannkakor hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon ramslökssoppa långpannebröd vitaminboost pyttipanna pressgurka gäddrecept stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås mazarin honeysuckle kräftsås sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor kalvleveranglais på landet hummersoppa roscofflök morötter vaniljsås potatispuré jätteräkor frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör reportage höstmat pulled ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte nässelsoppa hummerfond romtopf ägg citrondessert marmelad whiskey ostar fiskgryta pizza hollandaisesås semla rom karré medelhavet äppelpaj kakor rödbetor chutney, citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon tomatsås kullasparris lammracks långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft oxfilé nyårsmat abborre alla hjärtans dag fondspara inläggning torskrygg grön sparris nässlor äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris äpplen fågelrecept ost och vin fond cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukost kantareller kalv rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt champagne slow cooking sommarmat insjöfisk tårtor julmat brynt smör nu är det jul igen jordgubbar ramslök lakrits, sallad sylt glassdessert primör potatis drinkrecept griskött glass på grillen nybakat gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp pasta soppa drinkar sill baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning bbq pastarätt dryck choklad laxrecept soppor vegetariskt moltas drinktips chokladdessert hallon kyckling skaldjur torsk bröd asiatiskt husmanskost sommardessert bär doften av nybakat bröd sillrecept starters tomater apelsin kycklingrätt paj sommarmat, sparris nötter brödbak pastarecept fläsk nötkött festrätt blåbär kolasås frukt & bär tartar äppelkaka bullar picklad karl johan svamp hallonsylt västerbottensost grytor tårta fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat sorbet gåsmeny kallrökt lax lamm munsbit saffran skaldjursfond indiskt matjesill ansjovis majonnäs laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor gin risotto grillat basilika kantarelltoast blåmusslor potatisrätt sopprecept majs saft toscakaka avocado hälleflundra gräddsås ramslöksrecept hallonsås buljong scampi parmesan pasta med räkor gös fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta apetizer japanskt julsill lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa thai basil whiskey sour mingelrätt morotssoppa rödkål citrus kycklingsallad calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten aubergine paj med spenat och västerbottensost matvete mumma falukorv nektariner tosca pavlova curry gädda fudge stekar räkor, gnocchi smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest vermouth vikingfågel färskost mousse sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin pannacotta gremolata ugnsrostade anklever paella panko omelett fromage ost vinägrett gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss hummer recept kalvbräss jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane skaldjurssås wokgrönsaker fiskpågrillen apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse billig mat ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök foccacia lantbruk brytbröd senapscreme 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika på tallriken flarn rabarberkräm burgare kokosmjölk brioche cocoschutney saint agur chokladflarn rödbetshummus bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever salsa ätliga blommor lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella huvudrätt byxad brownie gulaschsoppa oxbringa rökt apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake granatäpple kesella smoothie pizzadeg potatisstomp kolakräm heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, skåne matbloggpriset flankstek
Kram