MELANZANE DA SALÒ!
Denna underbart goda italienska gratäng med aubergine, tomater och ost är enkel att laga till. Servera gärna med en fräsch sallad och ett gott bröd med lite olivolja, eller om du så vill, tillsammans med grillat kött.
Jag har ett härligt minne från när jag för några år sedan blev serverad denna rätt på en liten mysig familjeägd restaurang i staden Salò som du finner vid Gardasjöns västra kust. Prego! // Ulrika
Gratäng för 4 personer:
- 3 medelstora auberginer
- Salt
- 2dl riven parmesanost
- 2 pkt (2 x 125 g) mozzarella
- Olivolja till stekning
Tomatsås:
- 1 burk krossade tomater
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- Några blad färsk basilika eller 1 tsk torkad
- 3 msk olivolja
- 1 krm socker (inget måste)
- Ca 1 tsk salt
- Gott bröd med lite olivolja och flingsalt
- Sallad
- Grillat kött
- Skär auberginerna i 0,5 cm skivor på längden, lägg ut på skärbräda i ca 30 minuter
- Strö över lite salt som drar åt sig vätskan från auberginerna. Torka av med hushållspapper.
- Lägg ut skivorna på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugnen på 150°C i ca 20 minuter, vänd efter ca halva tiden.
- Hacka lök och vitlök, fräs i olivolja tills löken blir glansig. Häll på tomaterna och övriga ingredienser och låt puttra på svag värme i ca 30- 40 minuter utan lock. Smaka av med salt och eventuellt en nypa socker. Såsen får gärna va lite fast i konsistensen.
- Lägg ut auberginskivorna i en form, klicka ut tomatröran och strö över mozzarellan, lägg ännu ett nytt lager (som en lasagne).
- Toppa med riven parmesanen.
- Gratinera ca 15-20 minuter i 225 grader till gratängen fått fin färg.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
skåne flankstek matbloggpriset pesto heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake godis fikon rökt oxbringa gulaschsoppa karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia räkor ätliga blommor salsa bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare picklad gurka flarn salmalax päron majonnäas parfait lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, gambero kola & knäck hjorthornssalt ceviche slottsstek apfelstrudel kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker jordärtskocka crème brûllée dekoration wok egg toddy kalvbräss hummer recept kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra recept parmesanstänger ost fromage omelett panko daal jästpannkakor apelsinmarmelad lingon vårkyckling rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås mörk choklad sandefjordsås romsås pannbiff honeysuckle kräftsås falukorv mumma sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor calemare flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås morötter vaniljsås potatispuré tartlett grön ärtsoppa frittata picklad rödlök kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait japanskt apetizer vegetarisk pasta välkomstdrink negroni fisksoppa våfflor kaka, äppeltarte nässelsoppa hummerfond fläder pasta med räkor scampi parmesan matjessill ostar ramslöksrecept pizza gräddsås avocado medelhavet toscakaka saft majs blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa sillinläggningar gin grillat risotto pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter majonnäs ansjovis nyårsmat abborre alla hjärtans dag saffran munsbit torskrygg grön sparris gåsmeny sorbet midsommarmat picklat mango chokladtårta tårta grytor äpplen hallonsylt ost och vin picklad bullar äppelkaka tartar frukost kolasås blåbär kalv nötkött brynt smör pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt champagne slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor julmat nu är det jul igen jordgubbar ramslök lakrits, sallad sylt glassdessert primör kyckling drinkrecept griskött chokladdessert sillrecept vegetariskt dryck gröna & sköna tillbehör lax cocktails pastarätt pasta bbq bakning grill vegetarisk såsrecept fisk fiskrecept italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept förrätt nyårsmeny efterrätt kötträtt baka oxkött soppa sill drinkar svamp choklad laxrecept soppor nybakat på grillen moltas drinktips glass hallon potatis skaldjur torsk bröd asiatiskt husmanskost sommardessert bär doften av nybakat bröd starters tomater apelsin sommarmat paj sommarmat, sparris nötter brödbak festmåltid fläsk ramslöksolja rabarber festrätt kantareller frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake karl johan svamp fond fågelrecept västerbottensost vit sparris fisk&skaldjur spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert nässlor lamm kallrökt lax inläggning fondspara skaldjursfond matjesill indiskt oxfilé flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok lammracks tomatsås rårörda lingon kullasparris 1-2-3-lag basilika kantarelltoast chutney, rödbetor kakor äppelpaj sopprecept karré hälleflundra rom hollandaisesås hallonsås fiskgryta buljong whiskey marmelad gös citrondessert julgodis ugnsbakade rotfrukter romtopf lök maräng brunsås parmaskinka havskräftor ingefära pulled höstmat reportage bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill whiskey sour mingelrätt morotssoppa thai basil rödkål citrus kycklingsallad jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök koka hummer müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker mazarin paj med spenat och västerbottensost matvete tosca pavlova curry nektariner fudge stekar räkor, gnocchi gädda pressgurka pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon fiskfond ugnsrostade anklever pannacotta gremolata bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella gravlax potatismos citronmarinerad vinägrett prosecco spanien mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo semla mozarella bouillabaisse billig mat gäddqueneller löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour tortillas färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken 5-minuterssill oxfond oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa granola gratäng juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor rödvinssås nudlar makrill byxad brownie gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie kalix löjrom bröd recept vårprimörer campari lättbakat körsbär getost