TORSKRYGG MED CHORIZO & EN FRISK KOMPOTT AV GRANATÄPPLE, GURKA, PERSILJA OCH BRYNT SMÖR
Unna dig denna lyxiga och magiskt läckra anrättning med kontrasterande smaker och texturer. Kombinationen av den lena och milda torsken, hettan av den knaperstekta chorizon, friskheten av granatäppelkompotten och den nötiga smaken av det brynta smöret – WOW! Till detta servarar vi ett härligt potatisstomp.
Att tänka på är att torsken rimmas i väl saltat vatten innan tillagning så att köttet blir fast och att du har koll på temperaturen när du tillagar fisken. Använd gärna termometer. Fisken ska ha en innertemperatur på mellan 40-44°C.
Med tanke på den ganska lyxiga rätten så välj även en chorizo av god kvalité. Vårt val var självklart; Per i Vikens "Chorizo Tapas". Smaklig spis! // Ulrika o Fredrik
4 personer:
- 800 g torskrygg med skinn
- 1 dl salt
- 1 liter vatten
- 1 msk smör + 1 msk rapsolja att steka i
- 100 g smör att bryna
- 200 g chorizokorvar
- 1 knippe bladpersilja
- 1/2 knippe hackad gräslök
- 1 granatäpple
- 10 cm finhackad gurka
- 1/2 citron rivet skal + saften
Potatisstomp:
- 800 g potatis
- 1 ½ dl grädde
- 1 ½ dl creme fraich
- 3 msk smör
- rivet skal från 1/2 citron
- salt och vitpeppar
- 1/2 knippe hackad gräslök
Gör så här:
- Rör ut saltet i sjudande vatten och kyl sedan ner.
- Skär torsken i 4 portionsbitar, lägg bitarna i lagen och låt den dra i ca 30 minuter. Ta upp och torka av fisken med hushållspapper.
- Sätt ugnen på 140° C
- Stek torsken med skinnsidan neråt i smör och olja i en riktigt het stekpanna tills skinnet är knaprigt och brunt, ca 3 minuter.
- Lägg fiskbitarna i en smord ugnsfast form med skinnsidan neråt och tillaga i ugn tills fisken är färdig, ca 15 minuter. Har du termometer: 40 – 44° C i innertemperatur. Salta inte!
- Stek de skivade chorizokorvarna frasiga i fettet från fisken.
- Gröp ur granatäppelkärnorna och blanda med hackad persilja och gräslök, rivet citronskal och fintärnad gurka.
- Bryn smöret i kastrull på ganska hög värme under omrörning. När smöret får en brun ton och en nötig doft tag genast av kastrullen från plattan.
- Servera genast på tallrikar och ringla det brunta smöret över anrättningarna.
Potatisstomp (börja med detta):
- Skala potatisen (ev dela på mitten om de är stora) och koka mjuka. (ca 20-25 min)
- Stompa eller mosa potatisen och rör i grädden, smöret och crème fraichen tills du får en lagom konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Strö över hackad gräslök vid servering.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
jordärtskocka crème brûllée dekoration wok egg toddy kalvbräss hummer recept kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra recept parmesanstänger ost fromage omelett panko daal jästpannkakor apelsinmarmelad lingon vårkyckling rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest fudge gädda gnocchi räkor, stekar mörk choklad sandefjordsås romsås pannbiff honeysuckle kräftsås falukorv mumma sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor calemare flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås morötter vaniljsås potatispuré tartlett grön ärtsoppa frittata picklad rödlök kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait getost körsbär lättbakat campari vårprimörer bröd recept kalix löjrom smoothie kesella kolakräm potatisstomp pizzadeg apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, brownie byxad makrill nudlar rödvinssås sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck gratäng granola löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur indisk mat crème ninon svamprecept oliv- & basilikatapenade oxfond 5-minuterssill på tallriken persika pumpa entrecote lantbruk melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom gäddqueneller billig mat bouillabaisse mozarella semla chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka karré sopprecept äppelpaj kakor rödbetor chutney, kantarelltoast basilika 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon tomatsås lammracks långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft oxfilé indiskt matjesill skaldjursfond reportage höstmat pulled ingefära havskräftor parmaskinka brunsås maräng lök romtopf ugnsbakade rotfrukter julgodis citrondessert gös marmelad whiskey buljong fiskgryta hallonsås hollandaisesås rom hälleflundra äpplen hallonsylt ost och vin picklad bullar äppelkaka tartar frukost fondspara inläggning kallrökt lax lamm nässlor äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat fisk&skaldjur vit sparris pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt champagne slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor kantareller festrätt rabarber ramslöksolja fläsk doften av nybakat bröd bär julmat glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad sylt sillrecept vegetariskt drinkrecept griskött chokladdessert soppor laxrecept choklad dryck drinkar sill pastarätt soppa baka vegetarisk såsrecept efterrätt fiskrecept italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept förrätt fisk nyårsmeny kötträtt grill bakning oxkött bbq pasta svamp cocktails lax gröna & sköna tillbehör moltas drinktips glass hallon nybakat på grillen bröd asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk starters tomater jordgubbar nu är det jul igen brynt smör nötkött kalv blåbär kolasås apelsin sommarmat paj sommarmat, sparris nötter brödbak festmåltid grytor tårta chokladtårta mango picklat midsommarmat sorbet gåsmeny grön sparris torskrygg munsbit saffran frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake karl johan svamp fond fågelrecept västerbottensost avocado gräddsås pizza ramslöksrecept ostar matjessill parmesan scampi pasta med räkor fläder hummerfond nässelsoppa äppeltarte kaka, våfflor fisksoppa negroni välkomstdrink vegetarisk pasta apetizer japanskt alla hjärtans dag abborre nyårsmat ansjovis majonnäs laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor risotto grillat gin sillinläggningar vegetarisk soppa citron potatisrätt blåmusslor majs saft toscakaka medelhavet wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka apfelstrudel slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter parfait majonnäas päron salmalax flarn picklad gurka burgare kokosmjölk brioche rabarberkräm fritterad fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk salsa ätliga blommor räkor salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon godis lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto matbloggpriset flankstek skåne bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill whiskey sour mingelrätt morotssoppa thai basil rödkål citrus kycklingsallad jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök koka hummer müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker mazarin paj med spenat och västerbottensost matvete tosca pavlova curry nektariner grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad pressgurka pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon fiskfond ugnsrostade anklever pannacotta gremolata bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella gravlax potatismos citronmarinerad vinägrett prosecco spanien mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad