Det fantastiska brödet!

Så var det dags för lite brödbak igen. Den här gången blir det ciabatta-liknande bullar som i kombination med förra veckans apelsinmarmelad och en skiva ost blir makalöst gott. Passar naturligtvis även utmärkt som måltidsbröd gärna med lite god olivolja och en nypa flingsalt.  Ett fantastiskt gott bröd helt enkelt!

Det här behöver du:

  • 5 dl fingervarmt vatten 
  • 1 dl mjölk 
  • 25 g jäst (½ pkt) 
  • 2 tsk salt 
  • 1 msk honung 
  • 11 ½ dl vetemjöl (eller 1½ dl grahamsmjöl + 10 dl vetemjöl) 
Prova gärna att göra förra veckans apelsinmarmelad som i kombination med detta ciabatta-bröd blir en smash-hit.
Prova gärna att göra förra veckans apelsinmarmelad som i kombination med detta ciabatta-bröd blir en smash-hit.

Gör så här:

  1. Mät upp fingevarmt vatten och mjölk. Det går bra att blanda vattnet och mjölken. 
  2. Smula ner jästen i en bunke eller hushållsmaskin, tillsätt salt och honung. 
  3. Häll över det fingervarma mjölkvattnet så jästen smälter och tillsätt sedan nästan allt mjöl. 
  4. Arbeta snabbt ihop den lösa degen och låt jäsa i ca 1 – 1 ½ timma. 
  5. Tippa efter jäsningen försiktigt ut degen på mjölat bakbord och strö lite mjöl över degen. 
  6. Platta sedan ut hela degklumpen lite försiktigt med handen utan att trycka/ klämma för mycket. OBS: Knåda inte, Jäsbubblorna ska få vara kvar,
  7. Skär med degskrapan eller kniv 6- 7 cm smala remsor, dela sedan varje remsa i 2-3 delar på  snedden. Det gör absolut ingenting om det inte blir samma form och fason på bullarna, tvärtom så är det kul om bullarna blir olika. Bara de har ungefär samma storlek. 
  8. Flytta försiktigt över bitarna på en plåt med bakplåtspapper. 
  9. Grädda bröden (ingen mer jäsning) direkt mitt i ugnen 240 – 250 grader ca 15-20 minuter. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln