Grillad Flankstek i Portvinsmarinad

Vi får hoppas att den sköna värmen vi njöt av i april snart kommer tillbaka så vi får njuta av sköna kvällar vid grillen. Här är ett fantastiskt recept på grillad flankstek som får ligga och dra länge i en härlig portvinsmarinad. Till detta en enkel men ruggigt god sås som du ringlar över köttet när du serverar dina middagsgäster.
Oavsett om du förespråkar kol- , gasol-, eller elgrill så behöver köttet en del passning och kärlek vid grillen för ett bra slutresultat. Använd stektermometer och låt köttet vila en stund innan tranchering. Smaklig spis!

4 personer:

  • Ca 800 g flankstek

Marinad & glaze vid grillning: 

  • 2 ½ dl Portvin 
  • ½ dl soya 
  • 2 st vitlöksklyftor 
  • ½ msk senapspulver 
  • ½ krm cayennepeppar 
  • salt & svartpeppar 

Blanda allt till marinaden och lägg i köttet för marinering i minst 2 timmar , gärna en hel dag. 
Sås: 

  • 1 knippa salladslök 
  • 1 vitlöksklyfta 
  • 2 dl olivolja 
  • Salt & svartpeppar från kvarn
Att servara till:
  • Färskpotatis
  • Grillad grön sparris
  • Sallad

Gör så här:

Förbered minst 2 timmar innan:

  1. Blanda allt till marinaden och lägg i köttet för marinering i minst 2 timmar , gärna en hel dag. Spar marinaden som glaze vid pensling av köttet under grillningen.
Såsen:
  1. Hacka den gröna delen av salladslöken och blanda med oljan och vitlöken, smaka av med salt och peppar. Låt gärna såsen dra en stund och salta och peppra efter tycke och smak strax före servering. 
Grillningen:
  1. Använder du kolgrill: Tänd grillen en 1/2 timme innan grillning. Se till att ha en glödfri zon. Börja med att ge köttet en fin stekyta över glöden. Efterstek sedan långsamt på den glödfria zonen under lock. Pensla/ glaza köttet med marinaden då och då. Använd stektermomter! Köttet är rosa/ rött vid 58° - 60°C. 
  2. Låt köttet vila lite innan du skär upp köttet på snedden mot fibrerna i tunna skivor. Skeda en del av såsen över köttet.
Gott att servara till: Dillkokt färskpotatis, en fräsch sallad och som på bilden; grillad grön sparris.
loading...

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln