Hel lax i ugn toppad med räkor samt en parmesan- och citronvinägrett

Veckans recept blev jag själv bjuden på av goda vänner en Valborgsmässoafton för ett par år sedan. En riktig höjdare!
Den medelhavsinspirerade laxrätten är perfekt vid middagar med många gäster, t ex till stundande studentfester. Därför är receptet väl tilltaget för 20 personer. Går naturligtvis att halvera. Rätten kan till största delen och med fördel förberedas dagen innan. Som vanligt är det viktigt att hålla koll på temperaturen vid tillagningen av fisken. Med risk att låta tjatig; använd termometer. När laxens innertemperatur når 52-53° är den perfekt. 
Örtblandningen till "räktoppingen" kan du variera efter tycke och smak. Kryddmixen jag använt här består av persilja, basilika, dill, gräslök och oregano.
Vid tillagningen av såsen ska du blanchera spenaten. Blanchera betyder ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten och sedan en snabb nedkylning. Detta moment för att spenaten inte ska förlora sin fina gröna färg. 
Till den kalla eller ljumna laxen som toppas med räkor och en parmesan- och citronvinägrett, serveras den kalla basilika- och spenatsåsen, smörslungade sockerärter, en krispig sallad och dillkokt nypotatis. Låter det inte makalöst gott, så säg? Lycka till! Fredrik

20 personer:

  • 3 kg laxfilésida
  • 1,5 kg räkor med skal
  • 1 msk salt

Vinägretten:

  • 3 dl olivolja
  • 3 dl riven parmesanost
  • 1,5 msk flytande honung
  • 3 citroner, rivet skal och saft
  • 3 dl färska örter (t ex persilja, basilika, dill, gräslök och oregano.)
  • Salt och vitpeppar från kvarn

Såsen:

  • 400 g spenat
  • 100 g basilika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl olivolja
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 tsk salt
  • Vitpeppar från kvarn

Gör så här:
Laxen:

  1. Sätt ugnen på 130°.
  2. Skala räkorna.
  3. Finhacka örterna och riv parmesanosten samt finrivet skal från citronerna. (Jag tycker det är gott med grovt riven parmesan.)
  4. Blanda ingredienserna till vinägretten.
  5. Lägg laxen på plåt(-ar) med bakplåtspapper. Salta och bred hälften vinägretten över laxen.
  6. Blanda andra hälften av vinägretten med räkorna och ställ i kyl.
  7. Tillaga laxen mitt i ugnen i ca 30 minuter eller till innertemperaturen är 52-53°. Förvara laxen i kylskåpet tills det är dags att servera.
  8. Fördela räkblandningen över laxen vid servering.

Såsen:

  1. Skölj spenaten om så behövs. 
  2. Blanchera spenaten och låt rinna av.
  3. Mixa spenat, basilika, vitlök och olivolja.
  4. Blanda i crème fraiche och yoghurt.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Ställ i kyl tills det är dags att servera.
Att servera till:
Dillkokt nypotatis, sockeräter som får sjuda i ett par minuter och därefter slungas i smör samt en fräsch krispig sallad.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • På tallriken » Picklad rödlök:  ”Tack för tipset Elisabeth! Perfekt, det ska vi prova.”

  • Elisabeth carlsson » Picklad rödlök:  ”Man kan även göra picklad rödlök utan socker. Då tar man lika delar vatten och ä..”

  • På tallriken » Melanzane da Salò!:  ”Tack Birgitta för vackra ord! Ulrika o Fredrik”

  • Birgitta Meyer » Melanzane da Salò!:  ”Den här gratängen måste alla provlaga. Supergod ”

  • Birgitta Meyer » Det fantastiska brödet!:  ”Jätte kul att jag har hittat er, mina allra käresta elever Fredrik å Ulrika till..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln