GRILLADE PILGRIMSMUSSLOR MED KOKT SPARRIS & BRYNT HOLLANDAISE
En lyxig men otroligt god förrätt som vi tycker du kan unna dig så här i sparristider. De dyrbara råvarorna ska behandlas med kärlek. Pilgrimsmusslorna tillagar du precis innan servering. Pensla musslorna med lite olja och vänd dom hastigt på grillen eller i hett grilljärn. Max en minut på varje sida och med en nypa flingsalt som enda kryddning. Sparrisen kokas försiktigt al dente i saltat vatten . Koktid varierar efter sparrisens tjocklek men runt 4 minuter för den gröna och det dubbla för den vita är väl ungefärliga rikttider. Citronhalvorna grillas så de får en söt härlig karamellig smak.
Så var det det där med den jäkla hollandaissåsen som så ofta har en förmåga att skära sig. Orsaker kan vara att man inte låter smöret svalna tillräckligt innan man vispar ner det i ägguleröran eller att smöret tillsätts för snabbt. Undviker du dessa klassiska misstagen så ska du säkert få till en härlig hollandaise till musslorna och sparrisen. Skulle det ändå gå åt helsike så finns det tips på nätet om hur du räddar såsen. Alternativet är att du köper en färdig sås men det är ju inte lika roligt och gott. Varför då brynt smör? Jo, vi tycker helt enkelt att den nötiga smaken förhöjer. Lycka till & smaklig måltid!
4 personer:
- 8-12 pilgrimsmusslor
- 1 bunt grön sparris (8 st)
- 1 bunt vit sparris (8st)
- 2 msk olja och/ eller smör till stekning av musslorna
- 2 citroner
Brynt Hollandaisesås:
- 250 g smör
- 3 äggulor
- saften från 1 citron
- 2 msk vatten
- några stänk worcestershiresås
- salt och vitpeppar från kvarn
Gör så här:
- Skär av den nedersta "träiga" delen av sparrisen. Skala den vita sparrisen från knoppen och neråt.
- Koka sparrisen tills den är al dente i saltat vatten, ca 3-4 minuter för den gröna beroende på tjocklek och förmodligen dubbla tiden för den vita. Känn efter med sticka och provsmaka mot slutet av koktiden.
- Dela och grilla/ stek citronen med snittytan neråt på grill eller grilljärn tills den har blivit karamelliserad och ordentligt brynt. Lägg åt sidan till servering.
Sås:
- Bryn sakta 200 g smör i en kastrull tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt. Låt svalna, är smöret för varmt är risken stor att såses skär sig.
- Vispa äggulor, citronsaft och vatten i en bunke över ett vattenbad till en tjock och luftig sås.
- Tillsätt det brynta smöret lite i taget under ständig vispning tills såsen tjocknar. Tillsätt nu det resterande rumstempererade smöret klickvis för att runda av såsen. Smaka av med salt, vitpeppar och några stänk worcestershiresås.
- Har de varit frusna. låt de rinna av på en bit hushållspapper. Pensla musslorna med lite olja så de inte fastnar på grillen eller i järnet.
- Stek/ grilla musslorna strax innan servering på ganska hög värme, max 1 minut på varje sida. Strö över en nypa flingsalt.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
getost körsbär lättbakat vårprimörer bröd recept kalix löjrom campari enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis pocherat ägg queneller saffransbullar grillade citroner gås, biskvi semlor makrill nudlar kaka, brownie byxad huvudrätt mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne ätliga blommor salsa mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever chokladflarn saint agur cocoschutney högrev brioche kokosmjölk burgare rabarberkräm matjessill salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka flarn senapscreme brytbröd lantbruk foccacia rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto billig mat bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka crème brûllée hummer recept kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett ost fromage omelett panko paella hummus apelsinmarmelad lingon daal jästpannkakor hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon ramslökssoppa långpannebröd vitaminboost pyttipanna torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära gnocchi räkor, stekar fudge gädda curry romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås mazarin honeysuckle kräftsås aubergine blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare kycklingsallad citrus ansjovis jätteräkor frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait julsill japanskt apetizer vegetarisk pasta havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng lök ugnsbakade rotfrukter julgodis fläder citrondessert marmelad whiskey ostar fiskgryta pizza hollandaisesås tårta rom karré medelhavet äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon gin pannkakor långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft majonnäs matjesill indiskt alla hjärtans dag saffran munsbit grön sparris nässlor äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat chokladtårta grytor västerbottensost hallonsylt karl johan svamp picklad bullar äppelkaka tartar frukt & bär kolasås blåbär kalv nötkött brynt smör festmåltid glaze sillrecept nötter sparris sommarmat, paj kycklingrätt apelsin tomater starters doften av nybakat bröd bär sommardessert husmanskost asiatiskt bröd glassdessert primör potatis drinkrecept griskött glass på grillen nybakat soppor laxrecept choklad svamp drinkar bbq bakning grill vegetarisk såsrecept fisk förrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept nyårsmeny efterrätt kötträtt baka oxkött soppa pasta pastarätt cocktails lax gröna & sköna tillbehör dryck vegetariskt moltas drinktips chokladdessert hallon kyckling skaldjur torsk sill sylt sallad lakrits, ramslök jordgubbar nu är det jul igen julmat tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking champagne entrérätt drinktilltugg brödbak pastarecept fläsk ramslöksolja rabarber festrätt kantareller frukost tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake fond ost och vin fågelrecept äpplen vit sparris fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat sorbet gåsmeny kallrökt lax torskrygg inläggning fondspara skaldjursfond abborre nyårsmat oxfilé laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot kullasparris tomatsås grillat basilika kantarelltoast rödbetor chutney, sopprecept majs saft toscakaka avocado hälleflundra gräddsås ramslöksrecept hallonsås buljong scampi parmesan pasta med räkor gös romtopf hummerfond nässelsoppa äppeltarte lamm våfflor fisksoppa negroni ingefära pulled höstmat reportage kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt morötter rödkål potatispuré vaniljsås kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet sojasås struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg paj med spenat och västerbottensost matvete mumma falukorv nektariner tosca pavlova lammracks fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka risotto vermouth vikingfågel färskost mousse sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin pannacotta gremolata ugnsrostade anklever parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos citronmarinerad spanien prosecco björnbärsmarmelad egg toddy wok dekoration skaldjurssås wokgrönsaker fiskpågrillen semla mozarella råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka gäddqueneller slottsstek ceviche negroni sour löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika på tallriken crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie ciabatta bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax räkor granola gratäng sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa rökt apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake granatäpple kesella smoothie pizzadeg potatisstomp kolakräm heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, skåne matbloggpriset flankstek