PÅ TALLRIKENS BRYNTA POTATIS; "ITALIAN STYLE"  

Vi vill börja med att tacka alla på Larsvikens gård för att vi fick glädjen att delta och presentera oss på ert trevliga sommarkalas. Vi lagade till och bjöd på en enkel men välsmakande potatisrätt som fick mycket positiv respons av alla besökare som provsmakade och många efterfrågade receptet. Kanske vår rätt mer ska ses som ett tips på hur du snabbt och enkelt kan förvandla överbliven kokt potatis till en delikat rätt som är god att äta som den är eller tillsammans med något gott från grillen.
På tallrikens potatisrätt bestod av kokt nypotatis från Larsviken som vi brynte i kallpressad rapsolja. Därefter tillsatte vi strimlad salladslök, ruccola och rostade rapsfrön. Vid servering droppade vi på en basilika- och ramslöksolja och till sist lite riven parmesan på toppen. Det som förhöjde lite extra var basillika- och ramslöksoljan samt de rostade rapsfröna som gjorde rätten lite "crunchy". Till oljan hade vi fryst ramslök att tillgå men det går naturligtvis fint att ersätta med lite finhackad vitlök.

På tallrikens bryntaa potatis Italien Style

4 personer:

  • 1 kg kokt nypotatis
  • 2 dl strimlad salladslök
  • 2 rejäla nävar ruccola
  • 1/2 dl rostade rapsfrön
  • 1 nypa flingsalt
  • 2 msk rapsolja att steka i
  • Riven parmesan
Basilika- & ramslöksolja
  • 1 kruka basilika
  • Ca 1/2 dl fryst ramslök (kan uteslutas eller ersättas med 1 finhackad vitlöksklyfta)
  • 2 dl kallpressad rapsolja (Vi använde olja från Krokstorps gård)
  • 1 msk hallonvinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 1/2 tsk salt
  • Svartpeppar från kvarn

Gör så här:

  1. Mixa basilikabladen och ramslöken (kan ersättas med finhackad vitlöksklyfta), tillsätt oljan lite i taget, Tillsätt hallonvinäger, dijonsenap och smaka av med salt och svartpeppar.
  2. Dela den kokta potatisen i jämnstora bitar som du bryner i olja i ganska het stekpanna tills de fått fin gyllenbrun färg.
  3. Tillsätt rapsfröna, den strimlade salladslöken och mot slutet ruccolan.
  4. Droppa över basilkaoljan och toppa med riven parmesan vid servering.
Får du olja över så kan du med fördel använda den som dressing och smakförhöjare i sallader eller som krydda när du grillar.
Foto: Lina Resvik
Foto: Lina Resvik

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln