CITRUSFORMAGETÅRTA MED JORDGUBBAR, CHOKLADFLARN & HALLONSÅS
I dag har jag och alla som heter Fredrik (även Fritz) namnsdag. Fredrik inleder fruntimmersveckan som består av Sara, Margareta, Greta, Johanna, Magdalena, Madeleine, Emma, Emmy, Kristina och Kerstin. Grattis Fredrik och alla fruntimmer! Tänkte fira detta med att bjuda dig på på ett riktigt smarrit och somrigt jordgubbstårterecept. Tårtan består av en botten av digistivekex och smör, ett lager med fromage med smak av citron och lime, en dekor av jordgubbar och chokladflarn och om du vill även av en hallonsås. En tårta som tar sin lilla tid att mecka ihop men den som väntar på något gott...
8-10 personer:
- 14 digistivekex
- 100 g smält smör
- 1/2 l jordubbar
Fromage:
- 5 gelantinblad
- 2 äggulor
- 1 1/2 dl strösocker
- Saft och rivet skal från:
- 1 citron och
- 1 lime
- 2 äggvitor
- 3 dl vispgrädde
- 100 g mörk choklad av god kvalitet
- 1 ark plastfilm (overheadfilm)
Hallonsås (kan uteslutas):
- 3 dl frysta eller färska hallon
- 1 dl strösocker
Gör så här:
- Smula kexen, gärna i mixer och blanda med det smälta smöret. Tryck ut massan i en pajform med avtagbar kant. Dela jordgubbar på hälften och lägg dem med snittytan utmed pajformskanten. Ställ i kyl.
- Lägg gelantinbladen att mjukna i kallt vatten.
- Vispa äggulor och socker till ett vitt poröst skum. Tillsätt saft och rivet skal från citron och lime.
- Vispa äggvitor till hårt skum.
- Vispa grädden.
- Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme. Rör om då och då. Låt svalna.
- Blanda sedan ner grädden, därefter äggulesmeten och till sist äggviteskummet.
- Häll sedan över smeten i pajformen. Låt stå och stelna i kylen i ca 3 timmar.
Chokladflarnen:
- Smält chokladen i en skål i vattenbad. Bred ut chokladen tunt på plastfilm. Ställ kallt för att stelna. Bryt sedan chokladen i önskad storlek, lossa försiktigt från plastfilmen. Tycker du detta momentet är krångligt går det naturligvis utmärkt med riven eller hackad choklad.
Dekorera tårtan med chokladen och skivade jordubbar.
Hallonsås:
- Värm och mosa bären i en kastrull, tillsätt socker. Rör till sockret löst upp. Sila bort kärnor i finmaskig sil. Servera såsen i en skål bredvid.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mazarin honeysuckle kräftsås falukorv tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais potatispuré jätteräkor kycklingsallad frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frukt tapenade lingonparfait julsill matblogg ponzu lättbakat getost körsbär bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer pizzadeg smoothie kesella kolakräm potatisstomp godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner oxbringa gulaschsoppa brownie byxad makrill salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon päron majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken persika färskost på filmjölk tortillas lussekatter vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia rödlök ceviche slottsstek gäddqueneller billig mat pepparrotssås gåsagille apfelstrudel chorizo grillad makrill wokgrönsaker skaldjurssås fiskpågrillen mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration prosecco spanien rulltårta gubbröra vinägrett citronmarinerad omelett panko paella hummus rabarberpaj ugnsrostade gremolata pannacotta anklever ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek färskost vikingfågel vermouth ramslökssoppa pressgurka gäddrecept pannkakor långkok sjögräsnudlar pilgrimsmusslor torskrecept laxrätter oxfilé majonnäs indiskt matjesill alla hjärtans dag apetizer reportage vegetarisk pasta havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka kaka, lök hummerfond romtopf fläder citrondessert ägg scampi parmesan ostar pizza hallonsås semla hälleflundra avocado toscakaka äppelpaj kakor saft blåmusslor potatisrätt kantarelltoast basilika risotto gin grillat cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran inläggning torskrygg grön sparris nässlor sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor vit sparris västerbottensost hallonsylt fond picklad sparris sommarmat, kycklingrätt insjöfisk tårtor kantareller festrätt rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt julmat brynt smör sillrecept jordgubbar torsk skaldjur potatis sommardessert husmanskost asiatiskt bröd på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq dryck cocktails laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert sylt sallad lakrits, ramslök kyckling primör bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen starters tomater nötter brödbak pastarecept fläsk nötkött kalv blåbär kolasås apelsin sommarmat paj slow cooking champagne ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen tårta chokladtårta spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert gåsmeny lamm kallrökt lax munsbit fondspara frukost tartar äppelkaka bullar rårörda lingon kullasparris tomatsås 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron rödbetor chutney, sopprecept majs medelhavet karré rom hollandaisesås gräddsås ramslöksrecept fiskgryta buljong marmelad whiskey pasta med räkor gös nässelsoppa julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni ingefära japanskt pulled höstmat skaldjursfond nyårsmat abborre ansjovis flädersaft björnbär rotfrukter korv lammracks pepparrot pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest mousse vitaminboost långpannebröd sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon fromage ost parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos kalvbräss hummer recept tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka mozarella råstekt potatis halloncurd hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår melon lantbruk brytbröd senapscreme salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa brioche rabarberkräm burgare kokosmjölk ciabatta högrev cocoschutney saint agur chokladflarn mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor räkor granola dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås nudlar lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi gås, nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, flankstek skåne matbloggpriset portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt vaniljsås morötter rödkål citrus calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli paj med spenat och västerbottensost matvete mumma romsås sandefjordsås mörk choklad pannbiff stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli