CITRUSFORMAGETÅRTA MED JORDGUBBAR, CHOKLADFLARN & HALLONSÅS

I dag har jag och alla som heter Fredrik (även Fritz) namnsdag. Fredrik inleder fruntimmersveckan som består av Sara, Margareta, Greta, Johanna, Magdalena, Madeleine, Emma, Emmy, Kristina och Kerstin. Grattis Fredrik och alla fruntimmer! Tänkte fira detta med att bjuda dig på på ett riktigt smarrit och somrigt jordgubbstårterecept. Tårtan består av en botten av digistivekex och smör, ett lager med fromage med smak av citron och lime, en dekor av jordgubbar och chokladflarn och om du vill även av en hallonsås. En tårta som tar sin lilla tid att mecka ihop men den som väntar på något gott...

8-10 personer:

  • 14 digistivekex
  • 100 g smält smör
  • 1/2 l jordubbar

Fromage:

  • 5 gelantinblad
  • 2 äggulor
  • 1 1/2 dl strösocker
  • Saft och rivet skal från:
  • 1 citron och
  • 1 lime
  • 2 äggvitor
  • 3 dl vispgrädde
Chokladflarn:
  • 100 g mörk choklad av god kvalitet
  • 1 ark plastfilm (overheadfilm)

Hallonsås (kan uteslutas):

  • 3 dl frysta eller färska hallon
  • 1 dl strösocker

Gör så här:

  1. Smula kexen, gärna i mixer och blanda med det smälta smöret. Tryck ut massan i en pajform med avtagbar kant. Dela jordgubbar på hälften och lägg dem med snittytan utmed pajformskanten. Ställ i kyl.
  2. Lägg gelantinbladen att mjukna i kallt vatten.
  3. Vispa äggulor och socker till ett vitt poröst skum. Tillsätt saft och rivet skal från citron och lime.
  4. Vispa äggvitor till hårt skum.
  5. Vispa grädden.
  6. Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme. Rör om då och då. Låt svalna.
  7. Blanda sedan ner grädden, därefter äggulesmeten och till sist äggviteskummet.
  8. Häll sedan över smeten i pajformen. Låt stå och stelna i kylen i ca 3 timmar.

Chokladflarnen:

  1. Smält chokladen i en skål i vattenbad. Bred ut chokladen tunt på plastfilm. Ställ kallt för att stelna. Bryt sedan chokladen i önskad storlek, lossa försiktigt från plastfilmen. Tycker du detta momentet är krångligt går det naturligvis utmärkt med riven eller hackad choklad.

Dekorera tårtan med chokladen och skivade jordubbar.

Hallonsås:

  1. Värm och mosa bären i en kastrull, tillsätt socker. Rör till sockret löst upp. Sila bort kärnor i finmaskig sil. Servera såsen i en skål bredvid.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln