Grilla lååååångsamt med "Snakemetoden"

Långgrillad karré med ugnsbakade, örtkryddade rotfrukter & rödlökar.

Om du inte redan provat att grilla med den så kallade snakemetoden så är detta något du bara måste testa.
Metoden innebär att köttet tillagas under lock och under extremt lång tid på indirekt låg värme, runt 100°C. Kolbriketterna läggs i en halvcirkel (orm) utmed med kanten, gärna med lite rökspån som tillför en lätt behaglig röksmak i köttet. Det finns en uppsjö med olika rökspån att köpa. Fick tips om att flis från fruktträd, t ex äpple, passar utmärkt till fläskött. 
Ett värmetåligt fat med kokhett vatten placeras under köttstycket. "Ormen antänds i ena änden med några glödande bricketter. Lägg på köttet och på med locket. Sakta arbetar sig glöden igenom hela ormen.
Resultatet blir ett otroligt mört, saftigt och välsmakande kött med en härligt krispig grillyta. Det fina med snakemetoden är att det i stor sett sköter sig själv.  Visst, det kräver ju lite framförhållning och planering men annars behöver du endast ha lite koll på temperaturen emellanåt så den håller sig runt de 100 graderna samt ge köttet en dusch äppeljuice lite då och då. Undvik att lyfta på locket för ofta. If you look – it wont cook!
Fläskkarrén på bilden vägde ca 1,8 kg och tillagades i ca 8 timmar tills innertemperaturen nådde 80°C.
Till karrén serverade vi ugnsbakade rotfrukter och färsk rödlök som vi rikligt kryddade med färska örter och pressad citron samt en kall enkel sås på crème fraiche och bbq- sås (t ex Sweet Baby Ray´s).
I bildspelet nedan kan du se hur "snake-metoden" går till.
Vill du har mer grilltips– besök grillbloggen bbqlovers.se.

8-10 personer:
Du behöver en rund kolklotgrill, helst med en temperaturmätare i grillens lock. 1 påse grillbricketter, ett par nävar rökflis, en värmetålig skål/ fat, en sprayflaska med äppeljuice samt en stektermometer.

  • 1,8 kg urbenad fläskkarré
  • 1/2 dl grillolja (honey chipotle bbq-sås)
  • 3 krm kajunkrydda
  • Salt och svartpeppar frånkvarn
  • 2 dl äppeljuice
Ugnsbakade rotfrukter och färsk rödlök:
  • 10 potatisar (normalstora)
  • 1 knippe morötter
  • 1 knippe rödbetor
  • 2 knippe färsk rödlök (8- 10 st)
  • 3-5 palsternacka (beroende på storlek)
  • 1 kruka dragon (minst 1 dl grovhackad)
  • 1/2 kruka oregano
  • 2 kvistar rosmarin
  • 1 citron (saften från)
  • 4 msk olivolja
  • 3 nypor flingsalt
  • Svartpeppar från kvarn
Sås:
  • 5 dl crème fraiche
  • 1/2- 1 dl  bbq-sås (typ hickory Sweet Baby Ray´s)
  • Ev. 1 pressad eller finhackad vitlöksklyfta

Gör så här:

  1. Putsa köttet från senor och hinnor. Krydda rikligt med salt och peppar. Blanda bbq-såsen med kajunkrydda och pensla på köttet.
  2. Lägg ett lager med kolbriketter i en halvcirkel längs med grillens kant.
  3. Lägg ett par nävar rökflis ovanpå kolen. Antänd ca 8 bricketter (gärna med en skorstenständare om du har) och placera sedan dessa i "ormens" ena ände.
  4. Koka upp vatten som du sedan häller i ett vattenbad i grillens mitt. På med gallret och placera köttet över vattenbadet. På med locket.
  5. Grilla i 8-9 timmar eller tills köttet har en innertemperatur på 80°C. Kontrollera då och då att grillens temeratur håller sig runt 100°C. Spraya köttet några gånger med äppeljuice. OBS: Köttet ska aldrig vändas!
Ugnsbakade rotfrukter och sås:
  1. Sätt ugnen på 200°C. Skölj och ansa rotfrukterna och löken. Dela i någorlunda lika stora bitar och lägg på en plåt. Krydda med färsk dragon, oregano, rosmarin, flingsalt och peppar. Ringla över olivolja och pressa över citron. Blanda runt. Stek i ugnen i ca 30 minuter. Rör om efter halva tiden.
  2. Blanda ihop såsen.
  3. Tranchera/ skär upp köttet i centimetertjocka skivor.
  4. NJUT!
loading...

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln