RISOTTO MED KANTARELLER & ROSTAD PARMASKINKA

Risotto har sitt ursprung i norra Italien. Grunden är aborio- eller carnaroliris, lök, vitt vin (ibland rött) och buljong som kokas och rörs ihop till en krämig konsistens. Personligen föredrar jag att inte överkoka riset. Lite al dente/ tuggmotstånd, då tycker jag risotton är perfekt. När grunden är gjord kan risotton smaksättas efter tycke och smak. När vi nu befinner oss i svamptider så har vi valt att tillsätta kantareller, parmesanost och parmaskinka. Skinkan kan du naturligtvis utesluta om du vill ha rätten vegetarisk. Den är magiskt god ändå. Ciao! Fredrik o Ulrika

4 personer:

  • 4 dl risottoris, t ex arborio eller carnaroli
  • 1 l vatten
  • 4 msk koncentrerad kycklingfond
  • 1 msk koncentrerad kantarellfond
  • 2 dl vitt torrt vin
  • 5 schalottenlökar
  • 3 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 400 g kantareller
  • 1/2- 1 tsk salt
  • svartpeppar från kvarn
  • 200 g finriven parmesanost
  • 8 skivor parmaskinka
  • Ruccolsallad till dekoration

Gör så här:

  1. Koka upp vatten och fond i en kastrull.
  2. Finhacka scharlottenlöken som du sedan fräser i smör  och olivolja i en stor tjockbottnad kastrull utan att ta färg. 
  3. Tillsätt riset och låt fräsa i ytterligare någon minut. Rör om.
  4. Häll på vinet och låt det koka in. Rör om.
  5. Tillsätt buljongen i omgångar på låg värme. Rör om med jämna mellanrum. Koka i 25-30 minuter eller tills riset är al dente och risotton fått en krämig konsistens.
  6. Ansa kantarellerna och hacka grovt. Spar gärna några små snygga som dekoration. Stek i smör på ganska hög värme. All vätska ska koka bort. Salta och peppra.
  7. Lägg parmaskinkan på ugnsplåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen på 175°C i ca 8 minuter.
  8. Riv parmesanost som du blandar ner i risotton tillsammans med svampen. Smaka av med salt och peppar.
  9. Dekorera med hela små svampar, flarn av rostad parmaskinka och lite ruccolasallad.

Servera gärna med ett gott bröd, t ex focaccia.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln