LYXIG BOUILLABAISSE MED HAVSKRÄFTA & AIOLI

I dag så serverar vi vår version av Bouillabaisse som är en fisk- och skaldjurssoppa med ursprung från Marseille i södra Frankrike. Enligt sägen så uppstod rätten när stadens fiskare kokte en mustig gryta på den fångst som de inte fick såld.
Fransmännen som är mycket om sig och kring sig när det gäller deras mat, har naturligtvis tagit fram ett "originalrecept" på Bouillabaisse men vi tycker nog att man får lov att improvisera lite som man vill. Några ingrdienser som dock bör ingå är minst ett par vita fisksorter, skaldjur av något slag, buljong, vitt torrt vin, tomat, lök, vitlök och saffran. Till vår soppa på torsk, hälleflundra, musslor och räkor så serverar vi dessutom varsin hel kokt havskräfta sidan om, en skål men aioli samt ett gott rostat bröd. Lyxigt värre!

Den ambitiöse kokar sin egen buljong till soppan på fisk- och skaldjursrens och visst – det gör skillnad. I det här receptet har vi dock varit bekväma och använt färdigköpt koncentrerad buljong. För aiolin har vi däremot recept på både egengjord och köpt majonnäs. Gör som du vill & lycka till! 

4 personer:
Soppan:

  • 600 g vit fiskfilé (vi använde hälften hälleflundra och hälften torsk)
  • 300 g räkor med skal
  • 4 msk koncentrerad fiskbuljong.
  • 8 dl vatten
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 msk olivolja
  • 1 fänkål
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 röd chili (alt. 1 tsk chilipulver)
  • 4 potatisar (ca 300 g)
  • 4 morötter (ca 300 g)
  • 2 burkar hela tomater
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 lagerblad
  • Färsk timjan, blad från några kvistar
  • 2 pkt saffran
  • 2-3 tsk salt
  • Vitpeppar från kvarn
Musslorna till soppan:
  • 1 påse/ nät blåmusslor
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl vitt vin
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1 litet knippe timjan
  • Salt och svartpeppar

Aioli (Ambitiöst):

  • 2 äggulor
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 tsk salt
  • 1 nypa cayennepeppar

Aioli (Bekvämt):

  • 2 dl majonnäs
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 nypa cayennepeppar
Att servera till:
Kokta havskräftor, ett gott bröd och persiljekvistar

Gör så här:

  1. Skala och hacka löken, finhacka vitlöksklyftan och en halv chili (ta bort kärnorna).
  2. Ansa fänkål och skala potatis och morötter. Strimla fänkålen och skär morätterna och potatisen i ca 2 cm stora bitar/ kuber.
  3. Fräs löken, vitlöken och chilin i olivolja i en stor tjockbottnad gryta tills de mjuknar utan att ta färg.
  4. Tillsätt fänkålen, potatisen och morötterna och låt dem fräsa med  i någon minut. Tillsätt därefter de hela och krossade tomaterna, vatten, 2 dl vitt , fond, saffran, lagerblad, timjanblad. Salta och peppra. Låt småputtra i ca 30 minuter. Under tiden fixar du musslorna och aiolin.
  5. Skrubba och skölj musslorna noga. Kassera alla musslor med trasigt skal och de som inte sluter sig när du knackar på skalet. 
  6. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök som du sedan fräser i olivolja utan att ta färg i en katrull. Tillsätt musslorna efter en minut. Hacka persiljan grovt och strö över musslorna. (spara några kvistar till dekoration). Häll på vinet och låt småkoka i ca 4 minuter. Salta och peppra. Rör om då och då och plocka bort de musslor som inte har öppnat sig. Häll sedan ner musslorna och  kokspadet i soppan och låt puttra med de sista minuterna.
  7. Skär fisken i ca 4×4 cm stora bitar och låt dem sjuda med i soppan i 3-4 minuter. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
  8. Skala räkorna och lägg i soppan precis innan servering.

Aioli för den ambitiöse: 

  1. Rör ihop äggulor, senap och vinäger i en skål. 
  2. Vispa ner oljan, först droppvis och sedan i en jämn stråle. Lägg gärna en fuktig trasa eller handduk under skålen så far den inte omkring när du vispar.
  3. Smaksätt med pressad vitlök, salt och lite cayennepeppar.

 Aioli för den bekväme:

  1. Rör ihop majonnäs och senap. Smaksätt med pressad vitlök och en nypa cayennepeppar.
Dekorera soppan med en persiljekvist och servera med var sin havskräfta, en skål med aioli samt ett gott bröd som du kan rosta i grillpanna om du vill.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln