NYTTIGT OCH ALLDELES UNDERBART GOTT BRÖD MED NÖTTER OCH FRUKT
DESSUTOM: FÄRSKOST PÅ FILMJÖLK
Då var det bakdax och återigen så bjuder vi på ett enkelt brödrecept. Ett bröd som förutom att det är fantastiskt gott också är fyllt med massor av nyttiga nötter, frön och torkad frukt. I vårt recept valde vi fikon och aprikoser men du kan variera med andra torkade frukter och bär efter tycke och smak, t ex plommon, russin eller tranbär. Då brödet är kompakt och ganska mäktigt bör det skäras upp och serveras i tunna skivor. Prova gärna även att torka tunna skivor i ugnen till ett gott knäckebröd. Längst ner i inlägget hittar du en liten receptfilm om brödet som kanske kan vara till hjälp.
Dagen innan gjorde vi även en färskost på filmjölk som fick stå och rinna av över natten. Även detta är superenkelt att göra och så gott att bre på mackan! Osten på bilden smaksatte vi med färska örter men här kan du experimentera med smaksättningar. Några förslag är vitlök, soltorkade tomater eller pepparrot. Lycka till med bröd och ost! Ulrika o Fredrik
- 2 ½ dl havregryn
- 2 ½ dl sötmandel och/ eller hasselnötter
- 2 ½ dl valnötter
- 3 dl hasselnötsmjöl eller mandelmjöl
- 2 ½ dl solrosfrön
- 2 dl torkade frukter eller bär (Vi använde fikon och aprikoser. Andra förslag: russin, plommon, tranbär)
- 6 ägg
- 1 msk kokosolja
- 2 tsk salt
- Lite pumpakärnor som dekor
- 4 dl filmjölk (3 % fett)
- Färska örter, t ex gräslök, basilika, oregano.
- Vitlök
- Soltorkade tomater
- Pepperrot
Gör så här:
Brödet:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda havregryn, mandlar, (ev hasselnötter), valnötter, mjöl, solrosfrön,salt och torkad frukt och/ eller bär i en skål. Mandlarna och valnötterna kan vara hela, medan större torkade frukter (t ex fikon, aprikoser, plommon eller vad man väljer) kan delas på hälften.
- Tillsätt äggen kokosoljan och blanda till en smet. Häll upp i en brödform klädd med bakplåtspapper.
- Strö gärna lite pumpakärnor över brödet.
- Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.
- Låt svalna på galler utan att täcka över.
Gör så här:
- Täck en skål med en bakduk eller annat tyg, färst duken runt skålen med hjälp av ett gummiband.
- Häll filmjölken i duken och ställ in i kylen, låt stå över natten.
- Vätskan rinner ner i skålen och kvar i duken är en färskost som du smaksätter efter tycke och smak.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
jordärtskocka crème brûllée dekoration wok egg toddy kalvbräss hummer recept kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra recept parmesanstänger ost fromage omelett panko daal jästpannkakor apelsinmarmelad lingon vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pressgurka vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås nektariner curry pavlova tosca matvete paj med spenat och västerbottensost mazarin ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli koka hummer roscofflök kalvleveranglais på landet hummersoppa jätteräkor kycklingsallad citrus rödkål thai basil morotssoppa mingelrätt whiskey sour julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skåne flankstek matbloggpriset pesto heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake godis fikon rökt oxbringa gulaschsoppa karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia räkor ätliga blommor salsa bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa entrecote lantbruk melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom gäddqueneller billig mat bouillabaisse mozarella kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker medelhavet toscakaka saft majs blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon tomatsås lammracks långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft oxfilé indiskt matjesill skaldjursfond reportage höstmat pulled ingefära havskräftor parmaskinka brunsås maräng lök romtopf ugnsbakade rotfrukter julgodis citrondessert ägg scampi parmesan buljong fiskgryta hallonsås semla gräddsås avocado västerbottensost fågelrecept fond karl johan svamp cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran munsbit torskrygg grön sparris gåsmeny sorbet midsommarmat picklat mango chokladtårta tårta grytor festmåltid brödbak nötter sparris sommarmat, paj sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv nötkött fläsk nu är det jul igen jordgubbar tomater starters glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad sylt på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax cocktails dryck bbq drinkar sill bakning baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill soppa oxkött pastarätt pasta svamp choklad laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt bröd asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk brynt smör julmat bär doften av nybakat bröd sillrecept ramslöksolja rabarber festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking champagne entrérätt drinktilltugg glaze pastarecept vit sparris fisk&skaldjur spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert nässlor lamm kallrökt lax inläggning fondspara frukost tartar äppelkaka bullar picklad ost och vin hallonsylt äpplen hälleflundra rom hollandaisesås pizza ramslöksrecept ostar whiskey marmelad gös pasta med räkor fläder hummerfond nässelsoppa äppeltarte kaka, våfflor fisksoppa negroni välkomstdrink vegetarisk pasta apetizer japanskt alla hjärtans dag abborre nyårsmat ansjovis majonnäs laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor risotto grillat gin basilika kantarelltoast chutney, rödbetor kakor äppelpaj sopprecept karré mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter parfait majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa granola gratäng juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor rödvinssås nudlar makrill byxad brownie gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie kalix löjrom bröd recept vårprimörer campari lättbakat körsbär getost lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör picklad rödlök frittata grön ärtsoppa tartlett potatispuré vaniljsås morötter gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet calemare struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås mumma falukorv kräftsås honeysuckle pannbiff romsås sandefjordsås mörk choklad stekar räkor, gnocchi gädda fudge torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vikingfågel grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond ugnsrostade anklever pannacotta gremolata bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella gravlax potatismos citronmarinerad vinägrett prosecco spanien mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad