Nyttigt och alldeles underbart gott bröd med nötter och frukt samt en färskost på filmjölk

Då var det bakdax och återigen så bjuder vi på ett enkelt brödrecept. Ett bröd som förutom att det är fantastiskt gott också är fyllt med massor av nyttiga nötter, frön och torkad frukt. I vårt recept valde vi fikon och aprikoser men du kan variera med andra torkade frukter och bär efter tycke och smak, t ex plommon, russin eller tranbär. Då brödet är kompakt och ganska mäktigt bör det skäras upp och serveras i tunna skivor. Prova gärna även att torka tunna skivor i ugnen till ett gott knäckebröd. Längst ner i inlägget hittar du en liten receptfilm om brödet som kanske kan vara till hjälp.
Dagen innan gjorde vi även en färskost på filmjölk som fick stå och rinna av över natten. Även detta är superenkelt att göra och så gott att bre på mackan! Osten på bilden smaksatte vi med färska örter men här kan du experimentera med smaksättningar. Några förslag är vitlök, soltorkade tomater eller pepparrot.  Lycka till med bröd och ost! Ulrika o Fredrik

Ett bröd/ en brödform
  • 2 ½ dl havregryn 
  • 2 ½ dl sötmandel och/ eller hasselnötter
  • 2 ½ dl valnötter 
  • 3 dl hasselnötsmjöl eller mandelmjöl 
  • 2 ½ dl solrosfrön 
  • 2 dl torkade frukter eller bär (Vi använde fikon och aprikoser. Andra förslag: russin, plommon, tranbär)
  • 6 ägg 
  • 1 msk kokosolja 
  • 2 tsk salt 
  • Lite pumpakärnor som dekor
Färskosten:
  • 4 dl filmjölk (3 % fett)
Förslag på smaksättningar:
  • Färska örter, t ex gräslök, basilika, oregano.
  • Vitlök
  • Soltorkade tomater
  • Pepperrot

Gör så här: 

Brödet:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Blanda havregryn, mandlar, (ev hasselnötter), valnötter, mjöl, solrosfrön,salt och torkad frukt och/ eller bär i en skål. Mandlarna och valnötterna kan vara hela, medan större torkade frukter (t ex fikon, aprikoser, plommon eller vad man väljer) kan delas på hälften.
  3. Tillsätt äggen kokosoljan och blanda till en smet. Häll upp i en brödform klädd med bakplåtspapper.
  4. Strö gärna lite pumpakärnor över brödet.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. 
  6. Låt svalna på galler utan att täcka över. 
Färskosten:

Gör så här:
  1. Täck en skål med en bakduk eller annat tyg, färst duken runt skålen med hjälp av ett gummiband.
  2. Häll filmjölken i duken och ställ in i kylen, låt stå över natten.
  3. Vätskan rinner ner i skålen och kvar i duken är en färskost som du smaksätter efter tycke och smak.
Etiketter: bröd brödbak

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln