SLOTTSSTEK MED HASSELBACKSPOTATIS, PRESSGURKA & GRÄDDSÅS
Vi vill slå ett slag för klassisk svensk husmanskost och just slottsstek kanske inte tillhör det vanligaste på svenska middagsbord nuförtiden. Kanske framkallar rätten lite nostalgiska minnen? Ordet slottsstek har förmodligen inget att göra med att den här rätten serverades på slott och herresäten. Nä, enligt osäkra källor så är slottsstek en försvenskning av tyskans schlossbratlein som betyder fransyska.
Vi gjorde vår stek på innanlår, omsorgsfullt närproducerad från Larsvikens lantbruk utanför Viken men det funkar även utmärkt med fransyska.
Slottssteken ska småputtra runt 2 timmar för att bli mör och god. Snåla inte när du kryddar köttet. Det krävs ganska mycket salt och peppar för ge smak åt steken. För att steken ska behålla formen är det en god idé att knyta upp den med steksnöre.
Skär i tunna skivor och servera med hasselbackspotatis, en härlig gräddsås, pressgurka, gelé och smörslungade morötter. Äppelchutney passar också utmärkt till.
Till hasselbackspotatisen använde vi en sort som heter Almonda, även den från Larsviken och om ni mot förmodan har funderat på hasselbackspotatisens ursprung så sägs den skapats i början på 1950-talet av en kockelev vid namn Leif Ellison som jobbade på restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm. Ja, så vet du även det. Bra va!
Önskar dig en riktigt härlig och välsmakande helgmiddag vare sig du bor i slott eller koja. Ulrika och Fredrik
- 1,5 kg innanlår eller fransyska
- 2-3 dl vatten
- 1 msk ättika
- 2 st lagerblad
- 6 st kryddpepparkorn
- 6-7 st ansjovisfiléer (en liten burk 55 g)
- 3 msk tomatpuré
- 2 st morötter, skalade, skurna i mindre bitar
- 6 st schalottenlökar, skalade och grovt skurna
- Salt och svartpeppar
- Skyn från köttkoket
- 3- 4 msk vinbärsgelé
- 5 dl vispgrädde
- Eventuellt salt o svartpeppar
Hasselbackspotatis:
- 500 g potatis, mellanstor och skalad
- 2 dl ströbröd
- 100 g smör
- Salt och vitpeppar
Snabbinlagd gurka:
- 1 gurka
- 1 msk vinäger, eller ättika
- 1 msk socker
- 2 msk vatten
- 1 knippe persilja
- Salta och peppra köttet. Var inte rädd för att salta rikligt och gnid gärna in kryddorna i köttet. Bryn därefter i en stekgryta till steken fått fin färg runt om.
- Skala lök, morötter och skär i grova bitar. Hacka ansjovisen grovt. (Spara spadet)
- Lägg i grönsaker, ansjovis inkl lite spad, tomatpuré och fräs i ytterligare några minuter. Tillsätt kryddor och häll på ättika och vatten så att det knappt täcker. Låt sjuda utan lock i ca 2 - 2 1/2 timmar, vänd köttet några gånger. Använd gärna stek-termometer. Steken ska ha en innertemperatur på 75° C.
- Ta upp köttet och låt det vila medan såsen reds till.
- Sila över stekskyn i en kastrull och koka ner till hälften,
- Häll i grädden och låt småkoka i 5 minuter, smaka av med vinbärsgelé, salt och peppar
- Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom (om man lägger potatisen i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt).
- Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en smord ugnssäker form. Klicka ut smör på varje potatis. Salta och peppra. Ställ in formen mitt i ugnen i 25 minuter.
- Ta ut formen och pensla med det smälta smöret som är i pannan. Strö på ströbröd. Ös gärna potatisen med smält smör ytterligare någon gång, Ju fler gånger desto godare. Klara på 45-60 minuter eller när de är härligt gyllenbruna.
- Hyvla eller skär gurkan tunt och lägg i en skål. Tillsätt övriga ingredienser, blanda om och låt stå i en timme.
- Innan servering hackas persilja och blandas med gurkan.
Skär steken i tunna skivor. Servera med hasselbackspotatis, kokta morötter, sås, pressgurka och gelé. Även äppelchutney är gott till. ;-)
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
körsbär lättbakat getost blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe potatisstomp pizzadeg smoothie kesella kolakräm lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner oxbringa gulaschsoppa brownie byxad dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar ätliga blommor salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter fruktsallad innanlår löjrom negroni sour chokladmousse bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel chorizo fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss fromage omelett panko paella hummus rabarberpaj lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mumma matvete paj med spenat och västerbottensost blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare vaniljsås potatispuré jätteräkor kycklingsallad mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa frukt tapenade lingonparfait julsill matblogg japanskt apetizer reportage ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis nässelsoppa gös pasta med räkor parmesan scampi buljong fiskgryta pizza hollandaisesås semla rom karré medelhavet äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag risotto gin grillat pepparrot lammracks sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft ansjovis matjesill indiskt skaldjursfond fondspara inläggning grön sparris torskrygg gåsmeny äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat chokladtårta grytor äpplen fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukost kantareller festrätt rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt champagne slow cooking kycklingrätt insjöfisk apelsin julmat brynt smör nu är det jul igen jordgubbar sommardessert lakrits, sallad sylt glassdessert primör potatis drinkrecept griskött chokladdessert på grillen nybakat laxrecept lax choklad svamp pasta soppa drinkar oxkött baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill sill bakning bbq pastarätt dryck cocktails gröna & sköna tillbehör soppor vegetariskt moltas drinktips glass hallon kyckling skaldjur torsk bröd asiatiskt husmanskost ramslök bär doften av nybakat bröd sillrecept starters tomater tårtor sommarmat paj sommarmat, sparris nötter brödbak pastarecept fläsk nötkött kalv blåbär kolasås frukt & bär tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt västerbottensost tårta vit sparris fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat sorbet nässlor lamm kallrökt lax munsbit saffran alla hjärtans dag nyårsmat abborre majonnäs oxfilé laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor långkok pannkakor kullasparris tomatsås rårörda lingon basilika kantarelltoast rödbetor chutney, sopprecept majs saft toscakaka avocado hälleflundra gräddsås ramslöksrecept hallonsås ostar marmelad whiskey ägg citrondessert fläder romtopf hummerfond lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta pulled höstmat portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata morötter rödkål citrus kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa tomatsallad falukorv kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi anklever pannacotta gremolata ugnsrostade ost parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta spanien prosecco crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka mozarella råstekt potatis halloncurd billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche foccacia ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök lantbruk brytbröd senapscreme på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax räkor granola huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella rökt fikon rödvinssås nudlar makrill granatäpple semlor biskvi gås, nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset