Chutneyglaserad oxfilé tournedos med nudelsallad & en grym sås "asian style" 

Vår huvudrätt består av oxfilé med en tvist av asiatiska smaker. Oxfilén försteks där du ger köttet en fin stekyta. Därefter ska köttet kylas ner. Så detta moment kan du göra långt innan gästerna kommer. Även den magiskt goda såsen kan med största fördel förberedas innan, den blir bara ännu mustigare och godare av att få stå och dra. När det börjar närma sig servering så eftersteks köttet i 10 minuter eller tills innertempen är 58°C. Då är köttet rosa. Använd stektermometer! Köttbitarna penslas med mango chutney som smaksatts med ingefära. Till oxfilén serverar vi en härlig och lite het nudelsallad med bl a pak choi, shiitakesvamp, sambal oelek och edamamebönor. Den här asiatika varaianten av oxfilé är en riktig "Smash Hit" som vi garanterar gör succé.
Vi brukar inte ge några vintips men här gör vi ett undantag, det är ju ändå nyår. Allegrini Valpolicella Superiore 2017 (119:-)  är ett fruktigt och kryddigt vin som vi tycker passar utmärkt till denna smakrika rätt.

8 personer:
  • 1 kg oxfilé ( ca 125 g/ pers)
  • smör 
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 1/2 dl mango chutney
  • 1 msk finriven färsk ingefära
Sås
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olja
  • 1 msk finriven färsk ingefära
  • 1/2 dl japansk soja
  • 3 dl rödvin
  • 1 dl vatten
  • 4 msk konc kalvfond (på flaska)
  • 2 msk honung
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • 2 tsk maizena majsstärkelse

Nudelsalladen:

  • 8 portioner risnudlar (eller andra nudlar du föredrar)
  • 1 msk matolja
  • 100 g shiitakesvamp
  • 1 pak choi ( asiatisk typ salladskål)
  • 3 salladslökar
  • 2 vitlöksklyfta
  • 1 röd chili
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk soja
  • 1 msk sambal oelek
  • 100 g frysta skalade edamamebönor
  • 1/2 dl sesamfrön

Gör så här:
Steg 1 köttet:

  1. Skär köttet i 8 skivor (för 8 port). Bryn det hastigt i smör i en het stekpanna så att det får färg. Salta och peppra. Lägg upp köttet på ett ugnssäkert fat och sätt genast in det i kylen.

Såsen: 

  1. Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Fräs det i olja i en kastrull.
  2. Tillsätt ingefära, soja, rödvin, vatten, kalvfond, honung och sambal oelek.
  3. Låt såsen koka i ca 10 minuter. Rör ner maizena utrört i lite vatten. Låt såsen koka någon minut till. Såsen kan med fördel göras i god tid innan då smakerna växer om den får stå ett tag..

Nudelsalladen:

  1. Koka nudlarna enligt anvisning på paketet. Skölj med kallt vatten, häll på matolja och ställ åt sidan.
  2. Rosta sesamfröna i torr panna.
  3. Rensa svampen och skär i bitar. Strimla pak choi och salladslök. Finacka vitlök och chili (urkärnad). Fräs svamp och lök i sesamolja, tillsätt chilin, pak choi och salladslöken efter en stund.
  4. Tillsätt nudlarna, soja och sambal oelek. Rör ordentligt så att kryddorna fördelas.
  5. Låt de frysta bönorna fräsa med de sista minuterna. Toppa med rostade sesamfrön vid servering.
Steg 2 köttet/ serveringen: 
  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala ingefäran med hjälp av spetsen på en sked och finriv sedan.
  3. Värm mango chutney och ingefäran i en liten kastrull.
  4. Stek köttet i mitten av ugnen i ca 10 minuter, tills innertemperaturen är 58°C om köttet önskas rosa.
  5. Pensla mango chutney över köttet. Värm såsen. Servera med nudelsalladen.
loading...

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln