NYÅRSBUBBLANDE HALLONSORBET
Finalen på vår nyårsmeny består av en friskt härligt bubblande hallonsorbet. Desserten består att 3 lager i portionsglas. Först lite hallonlikör i botten. Det finns säkert färdig likör att köpa men vi presenterar en enkel hemmagjord hallonlikör där enda haken är att den ska stå och dra i minst ett par dagar innan förtäring. Det funkar även bra med annan bärlikör, t ex körsbär eller jordgubb.
Lager 2 består av hallonsorbet men har du brist på ork och/ eller tid finns det naturligtvis även färdig sorbet att köpa men även här kör vi ett enkelt recept på egengjord. Liksom likören måste du ha framförhållning med sorbeten då den ska stå i frysen i minst 6 timmar. Glöm inte att röra om då och då under infrysningen.
Till sist och i samma stund som desserten ska avnjutas fyller du försiktigt upp glasen med mousserande torrt vin. Kan även toppas med en kvist citronmeliss som pricken över i om du vill. Alkoholfria alternativ är koncentrerad saft och typ Sprite.
Lycka till & Gott Nytt År! // Ulrika, Fredrik, Åsa & Paka
8 personer:
Lager 1, Hallonlikör:
- 16 cl gin
- 100 g frysta hallon
- 100 g socker
Lager 2 Hallonsorbet:
- 2 pkt frysta hallon á 250 g
- 3 dl strösocker
- 1 äggvita
- 2 1/2 dl vatten
- 2 msk färskpressad citronsaft
Lager 3
- 1 fl mousserande torrt vin. (Vi använde Louis Bouillot, Crémant de Bourgogne Brut (135:-))
- Ev citronmeliss- el myntablad som dekor
Gör så här:
Hallonlikör (görs ett par dagar innan):
- Häll gin, hallon och socker i en stor burk eller kastrull med lock. Låt stå i rumstemperatur minst ett par dagar och rör om mellan varven. När allt socker lösts upp är det dags att sila upp likören i en väl rengjord flaska. Använd en finmaskig sil. Mosa bären så du får ut så mycket vätska som möjligt. Likören ska helst stå och dra i ett par dagar.
- Koka upp hallon, vatten, och socker. Låt svalna och mixa. Sila/ passera bort kärnor från hallonmixen. Blanda i citronsaften.
- Vispa äggvitan till ett hårt skum, häll i hallonblandningen och rör runt tills allt är blandat. Skjuts in i frysen. Rör om/ fluffa upp sorben med gaffel då och då under infrysningen.
- Sorben bör stå i frysen i minst 6 timmar innan servering.
- Kyl ner 8 portionsglas.
- Häll ett par centiliter likör i de kylda glasen.
- Lägg en kula sorbet i varje glas och fyll upp med mousserande vin precis innan desserten ska avnjutas.
- Dekorera med en kvist citronmeliss elller mynta om du vill.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
lättbakat getost körsbär vegetarisk pizza pesto heiße liebe blomkål, hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake rödvinssås fikon rökt oxbringa salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng granola gravad lax bläckfisk mangosallad sockerkaka saint agur cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie burgare rabarberkräm brioche kokosmjölk entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron brytbröd lantbruk melon färskost på filmjölk gambero ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, kola & knäck hjorthornssalt ceviche råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous halloncurd mazarinkaka torskrätt rimmad oxbringa mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration wok spanien prosecco gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta bresaola recept parmesanstänger ost fromage omelett lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa vikingfågel vermouth ramslökssoppa pressgurka gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli tosca nektariner curry pavlova mumma matvete paj med spenat och västerbottensost tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad hummersoppa roscofflök kalvleveranglais på landet rödkål morötter vaniljsås potatispuré picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frittata bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt apetizer reportage höstmat ingefära välkomstdrink brunsås parmaskinka kaka, äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter citrondessert ägg whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås rom toscakaka karré kakor saft chutney, rödbetor citron kantarelltoast 1-2-3-lag gin grillat risotto lammracks långkok pilgrimsmusslor torskrecept rotfrukter flädersaft ansjovis indiskt matjesill skaldjursfond fondspara munsbit kallrökt lax lamm nässlor äppeldessert sorbet nypotatis sockerlag spenat chokladtårta tårta västerbottensost fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär kantareller festrätt rabarber ramslöksolja pastarecept glaze drinktilltugg nötter sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor julmat brynt smör sillrecept jordgubbar ramslök lakrits, sallad sylt glassdessert primör kyckling drinkrecept griskött chokladdessert på grillen nybakat gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pasta soppa drinkar sill baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning bbq pastarätt dryck cocktails laxrecept soppor vegetariskt moltas drinktips glass hallon potatis skaldjur torsk bröd asiatiskt husmanskost sommardessert bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen starters tomater apelsin sommarmat paj sommarmat, champagne entrérätt brödbak festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär kolasås frukost tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt äpplen vit sparris grytor fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat hummer gåsmeny grön sparris torskrygg inläggning saffran alla hjärtans dag abborre nyårsmat majonnäs oxfilé laxrätter björnbär sjögräsnudlar korv pepparrot pannkakor rårörda lingon kullasparris tomatsås vegetarisk soppa basilika potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept majs medelhavet avocado hälleflundra semla hallonsås pizza ostar parmesan scampi gös pasta med räkor fläder nässelsoppa julgodis lök maräng fisksoppa våfflor havskräftor negroni vegetarisk pasta japanskt pulled butternutpumpa ponzu matblogg julsill lingonparfait tapenade morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt citrus kycklingsallad jätteräkor pepparrotssmör flädersorbet calemare gravlaxsås müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer falukorv kräftsås honeysuckle mazarin romsås sandefjordsås mörk choklad pannbiff räkor, gnocchi gädda fudge stekar pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost långpannebröd ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote anklever pannacotta gremolata ugnsrostade grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella panko potatismos citronmarinerad vinägrett gubbröra kalvbräss hummer recept tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel gåsagille bouillabaisse billig mat gäddqueneller slottsstek fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår senapscreme lussekatter tortillas pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas svamprecept crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos ätliga blommor räkor kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck nudlar makrill byxad brownie gulaschsoppa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg bröd recept vårprimörer campari kalix löjrom matbloggpriset flankstek skåne