ENKELT & GOTT LÅNGPANNEBRÖD

Med tanke på att försäljningen av mjöl och jäst skjutit i höjden den senaste tiden så kan vi inte annat än tolka detta som att det bakas febrilt i de svenska köken just nu. Vi är inte sena att haka på denna plötsliga baktrend, så därför serverar dig här ett enkelt recept på ett mycket gott brytbröd som du kavlar ut och gräddar i en långpanna (djup plåt). Du kan piffa till och variera ditt bröd med olika topping. T ex pensla med ägg och sedan strö en näve pumpa- eller solrosfrö över. Eller kanske lite flingsalt.  Baka på så hörs vi snart igen! Ulrika o Fredrik

1 långpannebröd:
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • ½ l vatten
  • 2 msk honung
  • 3 msk olivolja
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl rågsikt
  • ca 7 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke , värm vattnet till ca 37 grader , häll vattnet över jästen som får lösas upp. Tillsätt därefter samtliga ingredienser. Kör i hushållsmaksin 5-10 minuter eller om du vill ha lite armträning; för hand i nästan en kvart. Degen ska vara rätt lös. 
  2. Låt jäsa 45-60 minuter i bunken. 
  3. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna (djup ugnsplåt) och strö lite mjöl över pappret.
  4. Efter jäsning så bara häll ut degen i långpannan och platta ut med händerna eller kavla ut den försiktigt. Knåda inte för mycket.
  5. Skär med degskrapa eller kniv rutor i degen i lagom portions-/ brytbitar.
  6. Låt jäsa på plåten i ytterliggare 20 minuter.
  7. Du kan antingen sikta lite vetemjöl över innan bakning (som på bilden) eller pensla med ägg och strö fröer typ solros- eller pumpafrön. Eller varför inte lite flingsalt?
  8. Grädda brödet i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter eller tills det fått fin färg.
loading...

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln