GRILLA ENTRECÔTE MED SMARRIGA TILLBEHÖR TILL VALBORG!
Om du inte redan startat grillsäsongen så kanske det är läge till Valborg? Här är recept på grillad entrecôte med flera goda tillbehör som kanske kan inspirera? Vad säger du om vitlöksfräst svartkål med rostade pinjenötter och hyvlad parmesan, eller om ugnsrostade rotfrukter med massor av härliga örter? Och vad passar bättre till grillad entrecôte om inte ugnsrostade tomater och en klassisk bearnaise? Köttet på bilden är från Larsvikens gårdsbutik. Omsorgsfullt närproducerat och av toppkvalitet. Ät hellre bra och gott kött sällan, än billigt och dåligt ofta. Tycker åtminstone vi, så det så!
Trevlig Valborg önskar Ulrika o Fredrik
4 personer:
- 4 rejäla (minst 250 g), tjocka skivor (ca 3 cm) entrecôte av god kvalitet, gärna hängmörat.
- salt & svartpeppar från kvarn
Ugnsstekta rotfrukter:
- 2 st palsternacka
- 2 rödbetor
- 2 gulbetor
- 1/2 kålrot
- 3 morötter
- 1 knippe färsk oregano
- 1 knippe färsk dragon
- 1 nypa flingsalt
- 1/2 dl rapsolja
- 300 g körsbärstomater på kvist
- 2 msk olivolja
- 1 msk balsamvinäger
- 1 nypa flingsalt och lite svartpeppar
- ca 400 g svartkål
- 1 vitlöksklyfta
- 2 schalottenlökar
- 1 msk olivolja
- salt och svartpeppar
- 1 dl pinjenötter
- 50 g parmesan
- 300 g smör
- 1 schalottenlök
- 2,5 msk rödvinsvinäger
- 2 msk vatten
- 2 äggulor
- 1 krm salt
- 1/2 krm cayennepeppar
- 1 knippe färsk dragon, (ca 2 msk hackad)
- 1 knippe färsk persilja, ( ca 4 msk hackad)
Gör så här:
Börja med sås och tillbehör.
Ugnstekta rotfrukter:
- Sätt ugnen på 200 °C.
- Skala, dela och klyfta frukterna i ungefär lika stora bitar. Blanda rotfrukterna med olivolja och fördela sedan på plåt eller ugnssäker form. Grovhacka eller klipp örterna (rensa bort de grövsta stjälkarna och strö över. Ringla över olivolja och strö på flingsalt.
- Baka i ca 40 minuter mitt i ugnen. Rör om då och då.
Bearnaise:
- Plocka bladen från dragonen och finhacka dragonstjälkarna. Spara bladen till slutet.
- Finhacka schalottenlöken. Om du hackar löken och stjälkarna riktigt fint så behöver du inte sila reduktionen.
- Koka upp lök, dragonstjälkar, vinäger och låt det reducera något. Tillsätt vattnet, låt svalna något.
- Tillsätt äggulorna och värm under vispning.
- Smält smöret och värm det till 55 grader.
- Tillsätt smöret droppvis till ägguleblandningen under konstant vispning. Sakta till en början och sen allt snabbare.
- Smaka av med salt och cayennepeppar. Hacka dragon och persilja och vänd ner i såsen.
- Rosta pinjenötterna i torr het stekpanna.
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
- Grovhacka kålen.
- Fräs löken i olivolja utan att ta färg. Öka värmen, tillsätt kålen och stek i några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Strö över pinjenötterna och hyvlad parmesan.
- Lägg tomaterna på bakplåtspapper i ugnsäker form. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Strö över en nypa flingsalt och några drag med svartpepparkvarnen. Rosta i ugnen på 200°C i 15 minuter.
- Använder du kol grill: Tänd grillen i god tid.
- Är köttet inte hängmörat så låt det ligga att dra och torka ett tag på hushållspapper. Salta och peppra. Grilla 3 minuter på varje sida för mediumresultat. Låt köttet vila några minuter innan servering och eventuell tranchering.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
gnocchi räkor, stekar fudge gädda curry pavlova tosca nektariner falukorv mumma matvete paj med spenat och västerbottensost aubergine blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais kycklingsallad citrus rödkål frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait julsill flankstek matbloggpriset skåne blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe kolakräm potatisstomp pizzadeg smoothie kesella granatäpple lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj rökt oxbringa gulaschsoppa brownie byxad huvudrätt mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne ätliga blommor salsa mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever chokladflarn saint agur cocoschutney högrev brioche kokosmjölk burgare rabarberkräm på tallriken persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom negroni sour ceviche slottsstek gäddqueneller kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella semla fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka prosecco spanien citronmarinerad potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger anklever ugnsrostade gremolata pannacotta rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond varma hallon ramslökssoppa långpannebröd vitaminboost pyttipanna pressgurka gäddrecept lammracks långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft ansjovis nyårsmat abborre skaldjursfond reportage höstmat pulled ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte nässelsoppa hummerfond romtopf gös pasta med räkor parmesan scampi ostar fiskgryta pizza hollandaisesås hälleflundra avocado toscakaka saft majs sopprecept potatisrätt blåmusslor kantarelltoast basilika 1-2-3-lag rårörda lingon tomatsås kullasparris bullar äppelkaka tartar frukt & bär fondspara inläggning torskrygg grön sparris nässlor äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris äpplen fågelrecept ost och vin fond sparris sommarmat, paj kycklingrätt apelsin kolasås blåbär kalv nötkött brynt smör festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt julmat nu är det jul igen jordgubbar torsk skaldjur kyckling sommardessert husmanskost asiatiskt bröd på grillen nybakat hallon chokladdessert moltas drinktips dryck gröna & sköna tillbehör lax cocktails bbq drinkar sill bakning grill vegetarisk såsrecept efterrätt fiskrecept italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept förrätt fisk nyårsmeny kötträtt baka oxkött soppa pasta pastarätt svamp choklad laxrecept soppor sillrecept glass griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert sylt sallad lakrits, ramslök potatis primör bär doften av nybakat bröd starters tomater nötter brödbak pastarecept fläsk ramslöksolja rabarber festrätt kantareller tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking champagne picklad karl johan svamp hallonsylt västerbottensost grytor tårta fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat sorbet gåsmeny kallrökt lax lamm munsbit saffran frukost tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake gin risotto grillat sillinläggningar vegetarisk soppa citron chutney, rödbetor kakor äppelpaj medelhavet karré rom gräddsås ramslöksrecept hallonsås buljong matjessill whiskey marmelad citrondessert fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta apetizer japanskt alla hjärtans dag indiskt matjesill majonnäs oxfilé laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest vermouth vikingfågel färskost mousse vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! jästpannkakor daal lingon apelsinmarmelad hummus paella panko omelett fromage ost vinägrett gubbröra rulltårta kalvbräss hummer recept björnbärsmarmelad egg toddy wok dekoration crème brûllée mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse billig mat ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök foccacia lantbruk brytbröd senapscreme flarn picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie ciabatta bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax räkor granola gratäng sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar fikon rödvinssås nudlar makrill semlor biskvi gås, grillade citroner saffransbullar queneller pocherat ägg hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept campari kalix löjrom bröd recept vårprimörer lättbakat körsbär getost kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt jätteräkor potatispuré vaniljsås morötter calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming