LÄCKRASTE ÄPPELTOSCAKAKAN!

Som final på vår gåsmeny så serverar vi en magiskt god och saftig mazarinäppelkaka med ett knäckigt toscatäcke. Om det fanns VM i äppelkaka så vill vi påstå att den här kakan absolut vore  en aspirant till guldet. Inspiration till kakan har vi fått från Tareq Tylers recept. I vår version så har vi dels adderat  en frasig mördegsbotten och dels mandelmassa i kaksmeten som vi tycker höjer kakan till världsmästarklass. 

8-10 portioner:

Mördegsbotten:

  • 125 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 msk mörk sirap
  • 2 tsk vaniljsocker

Fyllning:

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 100 g mandelmassa
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2-3 äpplen (beroende på storlek), skalade och urkärnade
  • 1 tsk kanel
Toscaglasyr:
  • 50 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 50 g flagad mandelspån
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk grädde  

Gör så här:
Mördegsbotten:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Mixa samman smör, mjöl, sirap och vaniljsocker i en matberedare. Arbeta ihop till en slät deg. Vira in i plastfolie och ställ att vila i kylen en timme.
  3. Kavla ut degen på mjölat bakbord och klä en pajform (springform) med 24 centimeters diameter med ett tunt degtäcke. Förgrädda botten i ca 5 minuter. Den ska bara stelna, inte få färg.

Fyllning:

  1. Sänk ugnstemperaturen till 175°.
  2. Skala och kärna ur äpplena. Skär i ca ½ centimeter tunna klyftor.
  3. Smält smöret och låt sedan svalna.
  4. Finriv mandelmassan i en skål.  
  5. Vispa äggen och sockret poröst. Blanda i mjölet och vaniljsockret och sedan smöret. Till sist rör du ner den rivna mandelmassan.
  6. Häll smeten i pajskalet och fördela och tryck ner äppelklyftorna i smeten. Pudra kanel över ytan.
  7. Grädda i ca 25 minuter. Ta ut kakan och höj ugnstemperaturen till 200°.

Toscaglasyr:

  1. Smält smör och socker i en kastrull. Blanda i mandelspånen och mjölet. Rör om noga. Häll slutligen i grädden.
  2. Häll smeten över kakan och grädda i 8-10 minuter.

Servera gärna med en klick grädde eller en skopa vaniljglass till men kakan smakar även fantastiskt utan om du vill hålla igen på kalorierna.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln