ÅNGAD HÄLLEFLUNDRA MED SMÖRBAKAD SVARTROT, RIMMAT SIDFLÄSK OCH RÖDVINSSÅS

4 personer:
- 600 g hälleflundra med skinnet kvar
- 500 g svartrötter
- 4 skivor gul lök till garnering
- 300 g smör att brynas (normalsaltat)
- 75 g rimmat sidfläsk
Rödvinssås:
- 3 msk olivolja
- 2 Schalottenlökar
- 4 vitlöksklyftor
- 1 morot
- 1 palsternacka
- 1 msk tomatpuré
- Ca 10 vitpepparkorn
- 2-3 lagerblad
- 2-3 kvistar färsk dragon
- 60 cl rött vin
- 1 liter kalvbuljong (1 l vatten, två buljongtärningar. Värm detta innan så att buljongen löser sig)
- 30 g smör till blankning av sås
- Ev Maizenaredning+ lite vatten
Gör så här:
Börja med såsen, den tar mest tid.
- Skala och hacka schalottenlök, vitlök, morot och palsternacka grovt. Bryn i olivoljan.
- Tillsätt tomatpuré och bryn den så att smaken rundas av. Tillsätt vinet, dragon och vitpepparkorn och reducera till 2/3 återstår.
- Tillsätt buljongen och reducera till ca hälften återstår.
- Sila av såsen och häll tillbaka den i pannan. Låt såsen koka upp igen. Vill du ha en tjockare sås kan du reda av den lite med Maizena blandat med lite vatten.
- Mot slutet blankar du av såsen med ca 30 g smör i tärningar under jämn vispning.
Under tiden:
- Skär flundran i fyra jämnstora bitar. Salta den lätt och låt rimma ca 15 min. Placera bitarna i en ugnssäker form och skyl botten med vatten. Baka av den i ugnen på 150° ca 15 min, fisken skall hålla ca 48°
- Skala svartrötterna och dela dem till ca 10 cm långa stavar. Smält smöret i en liten gryta och lägg i de delade svartrötterna. Bryn till smöret börjar mörkna och få brynt karaktär. Svartrötterna är klara.
- Skär sidfläsket i bitar. Bryn fläsket till önskad färg i lite olja.
- Skär den gula löken till fyra runda fina skivorca 3mm tjocka. Lägg dem i torr varm panna och sota ena sidan. Använd till garnering som på bilden. Gör en såsspegel, lägg upp och garnera med lite färska dragonblad.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
-
Mårten » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Detsamma önskas ni, i morgon blir det "stomp" till kalvfileten! (För övrigt med ..”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Hoppas det funkar Josefina. Hade varit kul om du vill dela med dig med en bild h..”
-
Josefina » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Vad bra! Då gör jag så!! Tack! ”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Plastfilmen ska det vara. ”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
pumpa bearnaisesås cocoschutney chorizo ponzu färskost på filmjölk grillat indisk mat grillade citroner långpannebröd räkpasta lamm blomkål, tomatsås välkomstdrink vaktelägg fisksoppa våfflor godis citronmarinerad stekt strömming oxbringa äppeltarte morotssoppa romsås rimmad oxbringa salsiccia smoothie dekoration festmåltid hummer fikon hallå! äppelpaj tournedos sojabönor omelett burgare fastlagsbulle chokladflarn vegetarisk soppa oxkind bullar grillad abborre i folie entrecote recept salmalax kantarelltoast lättbakat daal 1-2-3-lag senapscreme vegetarisk pizza vegetarisk, pizzadeg kola & knäck potatisstomp pepparrotssås råstekt potatis hälleflundra rödbetshummus blåbär toscakaka flarn müsli hummer recept matblogg mozzarella majs rödkål laxrätter prosecco potatispuré panko kesella flädersorbet bresaola semlor fromage butternutpumpa ugnsrostade granatäpple abborre grillad entrecote indiskt sashimi ost, brytbröd scampi lammracks melon pressgurka webergrillad gratäng parmaskinka hasselbackspotatis mangosallad brynt smör nudlar mazarin hummus grön sparris halloncurd korv struvor varma hallon dekorera med blommor långgrillad tomatsalsa gravad lax på tallriken tomat- & jordgubbssallad nyårsdessert matvete saft oxfilé ljuvliga smaker chokladmousse potatisrätt hallonsylt mingelrätt semla matjesill paj bär frukost kantareller julgodis nygrillat sorbet tagliatelle långkok picklad enkelt recept sparris apelsin maräng rotfrukter avocado rabarber vegetariskt parmesan apetizer lakrits, gåsagille pepparrot ugnsbakade rotfrukter whiskey kycklingrätt mango choklad nypotatis på grillen spenat kyckling drinktilltugg tårtor starters brödbak lax cocktails gåsamiddag asiatiskt nötter sommarmat, dryck kötträtt bröd nu är det jul igen pastarätt sommardessert köttrecept soppa baka fisk & skaldjur nyårsmeny dessert vegetarisk fiskrecept förrätt efterrätt pasta soppor sallad drinkar glassdessert doften av nybakat bröd oxkött julmat gåsmeny grill glass husmanskost potatis laxrecept moltas drinktips bakning kolasås sill nybakat munsbit entrérätt midsommarmat hallon jordgubbar nötkött äppeldessert ingefära rödbetor pizza pasta med räkor västerbottensost sillrecept fläder medelhavet äppelkaka kakor pilgrimsmusslor sjögräsnudlar cheesecake gräddsås vegetarisk pasta torsk svamp flädersaft äpplen grytor hallonsås brunsås höstmat fisk i folie grillad flankstek parfait kokosmjölk citrus rabarberpaj hjorthornssalt picklad rödlök gös ugnstekt lax ansjovis mandelpotatis ätliga blommor nektariner hummersoppa granola fiskpågrillen marmelad smoothie med spenat mango och ingefära koka hummer kycklingwok grillad makrill ciabatta mumma pannbiff ceviche lakritscheesecake fudge bouillabaisse med havskräfta & aioli fruktsallad champagne gambero torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest inläggning huvudrätt negroni bröd recept persika torskrygg kalix löjrom matbloggpriset ramslökssoppa pulled basilika rulltårta kolakräm lingonparfait frittata cokladdessert whiskey sour chutney, på landet tomater reportage gubbröra pepparrotssmör blommor i maten mozarella mexikanskt makrill egg toddy gulaschsoppa kycklingsallad vitaminboost mazarinkaka stekar risotto nässelsoppa gås, bouillabaisse aubergine fiskgryta körsbär couscous tartlett färskost frukt & bär lök karl johan svamp pumpasoppa flankstek glaze oliv- & basilikatapenade sockerkaka portvinsmarinerad lingon saint agur mousse fritterad potatismos tomatsallad heiße liebe gravlax salsa karré apelsinmarmelad hummerfond wok pavlova vit sparris juldryck wokgrönsaker räkor, hollandaisesås morötter kaka, slottsstek rårörda lingon billig mat grillad gås havskräftor rödlök melanzane gremolata japanskt torskrätt löjrom majonnäas svamprecept ramslök paj med spenat och västerbottensost tortillas tapenade