LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR
8 personer: (Förrätt)
Schalottenlökccrèmen:
- 300g schalottenlök
- 1/2 dl mjölk 3%
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 msk citronsaft
Löksoppan:
- 600g Roscofflök (rosa lök, se bildspel nedan)
- 1,5 msk rapsolja
- 2 msk smör
- 1 dl vitt vin
- 2,5 dl mjölk 3 %
- 2 dl vispgrädde
- 2 tsk salt
- 2 msk citronsaft
Lakritsgrädden:
- 1 dl vispgrädde
- 1 tsk finmald lakritsrot eller lakritspulver
Mandelmjölken och garnityr:
- 1 dl rostade skalade mandlar (gärna de platta Marconamandlarna)
- 2 dl mjölk 3%
Gör så här:
Schalottenlökcrèmen:
- Skala och skär schalottenlöken i grova jämnstora bitar, blanda med lite rapsolja och baka av i ugnen på 160° tills de är mjuka och gyllenbruna.
- Mixa dem i en blender med resten av ingredienserna till en slät puré.
Rosta mandlar och gör mandelmjölk:
- In med mandlarna i ugnen på 160° ca 10 min (ingen olja här). svalna hälften av dem och hacka dem grovt till garnityr på soppan, resten använder du till mandelmjölken.
- Lägg dem i en gryta och häll på mjölken. Låt den få ett uppkok, ta av från plattan och låt mjölken stå med mandlarna ca 20 min. Häll bort mandlarna.
Löksoppan:
- Skala och skiva löken i ca 2 mm tunna skivor. Stek löken på medelhög värme i olja. Löken ska karamelliseras och inte brännas. (Se bildspel nedan) Den ska få en djup gyllenbrun färg utan att brännas och detta kan ta en stund. Ha tålamod, du kommer fram:)
- Rör i smöret och fortsätt steka en liten stund. Addera vinet och låt reducera till nästan all vätska är borta. Häll på resten av ingredienserna och ge soppan ett uppkok.
- Mixa soppan len i en blender, sila av och ställ åt sidan.
Lakritsgrädden:
- Vispa grädden tillsammans med lakritspulvret till en lös formbar grädde, som absolut inte får bli för styv.
Servering: (se bildspel nedan)
- Placera en matsked lökpuré i. mitten av en djup tallrik. Täck purén med skummad mandelmjölk och häll soppan i mitten, över alltihopa (ca 4-5 msk soppa)
- Garnera med dina hackade mandlar och avsluta med en klick lakritsgrädde på toppen som du pudrar med ett uns lakritspulver.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur cocoschutney crème ninon svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat 5-minuterssill på tallriken persika pumpa entrecote oxfond lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, gambero gäddqueneller billig mat bouillabaisse kola & knäck apfelstrudel kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka kalvbräss hummer recept citronmarinerad potatismos gravlax paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept jästpannkakor apelsinmarmelad lingon daal varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gädda gnocchi räkor, stekar fudge nektariner curry pavlova tosca kräftsås falukorv mumma matvete aubergine blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker kalvleveranglais på landet hummersoppa roscofflök morötter vaniljsås potatispuré thai basil morotssoppa mingelrätt whiskey sour kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait getost körsbär lättbakat campari vårprimörer bröd recept kalix löjrom smoothie kesella kolakräm potatisstomp pizzadeg semlor granatäpple lakritscheesecake godis fikon rökt oxbringa gulaschsoppa brownie köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor gratäng granola bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa gös marmelad whiskey matjessill buljong ramslöksrecept pizza gräddsås hälleflundra karré medelhavet äppelpaj kakor blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa sillinläggningar kullasparris rårörda lingon tomatsås pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv rotfrukter laxrätter majonnäs ansjovis matjesill indiskt skaldjursfond japanskt apetizer ingefära havskräftor välkomstdrink fisksoppa våfflor kaka, äppeltarte nässelsoppa hummerfond fläder nypotatis mango spenat chokladtårta vit sparris västerbottensost fågelrecept ost och vin fond cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tartar frukt & bär fondspara munsbit torskrygg grön sparris gåsmeny sorbet rabarber ramslöksolja fläsk festmåltid brödbak nötter sparris sommarmat, paj kycklingrätt apelsin kolasås blåbär festrätt starters doften av nybakat bröd bär sylt glassdessert primör potatis ramslök lakrits, sallad glass moltas drinktips på grillen nybakat hallon dryck gröna & sköna tillbehör lax cocktails drinkar sill pastarätt oxkött grill vegetarisk såsrecept fisk fiskrecept italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept förrätt nyårsmeny efterrätt kötträtt baka soppa bakning bbq pasta svamp choklad laxrecept soppor griskött drinkrecept vegetariskt sillrecept chokladdessert asiatiskt husmanskost sommardessert kyckling skaldjur torsk bröd tomater jordgubbar nu är det jul igen julmat kalv kantareller tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking champagne entrérätt drinktilltugg glaze pastarecept brynt smör nötkött hummer äppeldessert nässlor lamm kallrökt lax inläggning saffran frukost tagliatelle äppelkaka bullar picklad karl johan svamp hallonsylt äpplen grytor tårta fisk&skaldjur sockerlag picklat midsommarmat julgodis ugnsbakade rotfrukter romtopf lök maräng brunsås parmaskinka negroni vegetarisk pasta pulled höstmat reportage alla hjärtans dag abborre nyårsmat oxfilé flädersaft torskrecept björnbär sjögräsnudlar långkok lammracks gin risotto grillat 1-2-3-lag basilika kantarelltoast chutney, rödbetor sopprecept majs saft toscakaka rom avocado hollandaisesås hallonsås fiskgryta ostar scampi parmesan citrondessert pasta med räkor gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever salsa ätliga blommor räkor karamelliserad salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne rödvinssås nudlar makrill byxad biskvi gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto matbloggpriset flankstek skåne bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill tartlett picklad rödlök frittata grön ärtsoppa rödkål citrus kycklingsallad jätteräkor gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet calemare struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås honeysuckle mazarin paj med spenat och västerbottensost mörk choklad pannbiff romsås sandefjordsås vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle pressgurka pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin vårkyckling gremolata ugnsrostade anklever pannacotta panko omelett fromage ost parmesanstänger vinägrett gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss prosecco spanien egg toddy wok dekoration crème brûllée mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo semla mozarella slottsstek ceviche hjorthornssalt löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour tortillas färskost på filmjölk melon lantbruk parfait majonnäas päron salmalax flarn picklad gurka burgare kokosmjölk brioche rabarberkräm fritterad fisk i folie ciabatta högrev