KARAMELLISERAD TORSKRYGG MED HASSELNÖTTER, KARL JOHANSSVAMP OCH JORDÄRTSSKOCKA

4 personer:
- 400 g torskrygg
- 200-250 g rensade jordärtsskockor
- 3 kvistar citrontimjan
- 4 msk citronsaft
- 2 msk rapsolja
- 4 msk smör
- 1 dl mjölk
- 1 msk blond miso*
- ca 30 hasselnötter
- 2 tsk hasselnötsolja
- 1 påse torkad Karl Johanssvamp
- några vita champinjoner
- (ta annan svamp om du inte gillar eller får tag på)
- 1 tsk flytande honung
- salt
Gör så här:
Jordärtskockspuré/kompott:
- Skala, rensa och hacka skockorna i 3 x3 cm bitar. Förvara dem i kallt vatten med lite citronsaft så blir de inte bruna. Lägg upp dem i en ugnseldfast form och massera dem med en matsked rapsolja. fördela en matsked smör i små bitar över dem, och kör in dem i ugnen på 200° tills de är gyllenbruna utanpå och mjuka inuti.
- Mixa i en blender tillsammans med 1 dl mjölk, 1 msk smör och 1 msk miso. Addera hasselnötsoljan och 2 msk citronjuice och mixa igen tills den blir helt len.
Hasselnötter och svamp:
- Hetta upp en panna med rapsolja och lägg i svamp och hasselnötter. Låt steka och få färg ett par minuter.
- Tillsätt timjan, och smör. Låt dem gå ihop en liten stund och tillsätt sedan en msk citronsaft. Svamp älskar citron.
Honungskaramelliserad torskrygg:
- Skär torskryggen i 2,5-3 cm tjocka skivor. Lägg dem bredvid varann på en rad och fördela honungen med en fin stråle över dem. Massera in noga men mjukt på ena sidan.
- Hetta upp en stekpanna med olja och placera torsken med honungssidan nedåt och låt gå tills den karamelliserats och fått en gyllenbrun yta. Lägg torsken på en plåt och kör färdigt i ugn på 60°C tills du fått en innertemperatur på 40°C, Det handlar om några minuter. Håll koll.
Lägg upp:
- Ta en lagom stor sked med puré i mitten av tallriken. Lägg en bit fisk mitt i den och placera en till lutande bredvid.
- Häll försiktigt svamp, hasselnötter och lite av det brynta smöret över.
- Skiva några champinjoner på en mandolin och placera dem på rätten tillsammans med några blad av citrontimjan.
- Umpfhhh va gott!
Överkurs: Om du är en hängiven svampplockare och har torkat svamp så kan du göra ett puder i din mortel och pudra på ett litet lager vilket ger en extra umami-.kick åt det hela (finns även att köpa) . Haregott/ P & F
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
pavlova hasselbackspotatis fudge apfelstrudelpaj makrill oxbringa pannbiff mörk choklad räkor dekoration kycklingwok mumma glaze falukorv tomater tomatsalsa struvor recept kycklingsallad mandelpotatis hummersoppa roscofflök calemare hummus chokladflarn oxfilé rödkål högrev apelsinmarmelad svamprecept mingelrätt whiskey sour thai basil hallå! sashimi pumpa ugnsrostade skaldjursfond 5-minuterssill melon färskost på filmjölk grillad entrecote skåne hjorthornssalt risotto kalix löjrom nektariner semla brynt smör pocherat ägg gäddqueneller grillad makrill slottsstek gås, biskvi apfelstrudel rimmad oxbringa kaka, brownie melanzane tomat- & jordgubbssallad wok juldryck mangosallad salsa indiskt morötter vaniljsås sockerkaka tournedos löksoppa köttrecept,kött matjesill grillad abborre i folie saint agur gambas varma hallon ponzu vegetarisk soppa burgare vitaminboost japanskt pumpasoppa parfait picklad gurka sillinläggningar färskost tortillas lantbruk fastlagsbulle rårörda lingon torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest löjrom fikon granatäpple lakritscheesecake halloncurd pizzadeg sojabönor paj med spenat och västerbottensost griskött råstekt potatis chokladtårta huvudrätt gulaschsoppa hälleflundra aubergine tomatsallad mexikanskt karamelliserad björnbärsmarmelad citronmarinerad flädersorbet pepparrotssmör hummer recept spanien rödbetshummus rulltårta chutney, gravlax blåmusslor frittata panko grön ärtsoppa grillad flankstek ost, lingon pannacotta heiße liebe körsbär entrecote vårkyckling saffran chokladmousse bröd recept vikingfågel campari potatisstomp havskräftor gambero chorizo pizza lök italienskt pastarecept björnbär rödbetor sorbet gös svamp 1-2-3-lag fiskgryta cheesecake brunsås negroni maräng nässlor grytor äppeltarte laxrätter äppelpaj hummerfond romtopf citrondessert whiskey reportage parmaskinka bullar ramslöksrecept pepparrot sjögräsnudlar rotfrukter flädersaft sopprecept marmelad citron midsommarmat buljong kantareller karl johan svamp hallonsås kullasparris hollandaisesås fågelrecept äppeldessert mango spenat äpplen apelsin kolasås munsbit grön sparris gåsamiddag tagliatelle frukost frukt & bär picklat fond sommarmat glass sparris kycklingrätt ramslöksolja sommarmat, potatis hallon husmanskost choklad doften av nybakat bröd glassdessert skaldjur drinkrecept lax moltas drinktips asiatiskt sommardessert dryck soppor drinkar grill pastarätt köttrecept bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt soppa pasta oxkött kötträtt cocktails vegetariskt laxrecept nybakat sallad ramslök primör julmat lakrits, nu är det jul igen kyckling bröd nötter tårtor brödbak jordgubbar nötkött torsk starters sill kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert nypotatis rabarber äppelkaka paj sockerlag bär entrérätt insjöfisk picklad fondspara sillrecept gåsmeny champagne avocado gin på grillen apetizer grillat ingefära basilika abborre alla hjärtans dag kakor toscakaka rom fisk&skaldjur torskrygg gräddsås långkok inläggning scampi parmesan hummer julgodis festmåltid saft festrätt nässelsoppa pilgrimsmusslor västerbottensost välkomstdrink tomatsås blåbär vegetarisk pasta nygrillat höstmat tartar sylt fläder pasta med räkor ugnsbakade rotfrukter korv vit sparris medelhavet lammracks queneller pressgurka räkor, semlor mozarella brytbröd rödlök kesella smoothie oxkind matbloggpriset ramslökssoppa julsill gremolata butternutpumpa salmalax på tallriken paella bresaola majonnäs vinägrett gubbröra potatispuré citrus kalvlever indisk mat majs på landet ugnstekt lax crème brûllée cocoschutney egg toddy müsli ätliga blommor kräftsås mazarinkaka dekorera med blommor sandefjordsås gåsagille stekar romsås gädda kola & knäck bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming couscous gäddrecept ramslökspesto vegetarisk pizza ceviche kolakräm vermouth fiskfond lättbakat vegetarisk, smoothie med spenat mango och ingefära oxfond bearnaisesås senapscreme jästpannkakor rabarberkräm oliv- & basilikatapenade kantarelltoast matblogg parmesanstänger fritterad omelett fromage morotssoppa bläckfisk gravad lax potatismos potatisrätt ciabatta kalvleveranglais torskrecept prosecco köttbullar salsiccia karré blommor i maten skaldjurssås rödvinssås wokgrönsaker fiskpågrillen ljuvliga smaker godis våfflor pepparrotssås lamm matvete bouillabaisse grillade citroner negroni sour pesto långpannebröd fruktsallad lussekatter pulled majonnäas blomkål, mousse kryddsmör lingonparfait tapenade persika flankstek crème ninon tartlett picklad rödlök kokosmjölk portvinsmarinerad flarn jätteräkor ansjovis fisk i folie rabarberpaj kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss daal gravlaxsås nyårsdessert hallonsylt kalvbräss jordärtskocka koka hummer granola gratäng lasagne honeysuckle mazarin mozzarella vaktelägg byxad tosca nudlar långgrillad torskrätt vit choklad grillad gås fisksoppa