KARAMELLISERAD TORSKRYGG MED HASSELNÖTTER, KARL JOHANSSVAMP OCH JORDÄRTSSKOCKA

4 personer:
- 400 g torskrygg
- 200-250 g rensade jordärtsskockor
- 3 kvistar citrontimjan
- 4 msk citronsaft
- 2 msk rapsolja
- 4 msk smör
- 1 dl mjölk
- 1 msk blond miso*
- ca 30 hasselnötter
- 2 tsk hasselnötsolja
- 1 påse torkad Karl Johanssvamp
- några vita champinjoner
- (ta annan svamp om du inte gillar eller får tag på)
- 1 tsk flytande honung
- salt
Gör så här:
Jordärtskockspuré/kompott:
- Skala, rensa och hacka skockorna i 3 x3 cm bitar. Förvara dem i kallt vatten med lite citronsaft så blir de inte bruna. Lägg upp dem i en ugnseldfast form och massera dem med en matsked rapsolja. fördela en matsked smör i små bitar över dem, och kör in dem i ugnen på 200° tills de är gyllenbruna utanpå och mjuka inuti.
- Mixa i en blender tillsammans med 1 dl mjölk, 1 msk smör och 1 msk miso. Addera hasselnötsoljan och 2 msk citronjuice och mixa igen tills den blir helt len.
Hasselnötter och svamp:
- Hetta upp en panna med rapsolja och lägg i svamp och hasselnötter. Låt steka och få färg ett par minuter.
- Tillsätt timjan, och smör. Låt dem gå ihop en liten stund och tillsätt sedan en msk citronsaft. Svamp älskar citron.
Honungskaramelliserad torskrygg:
- Skär torskryggen i 2,5-3 cm tjocka skivor. Lägg dem bredvid varann på en rad och fördela honungen med en fin stråle över dem. Massera in noga men mjukt på ena sidan.
- Hetta upp en stekpanna med olja och placera torsken med honungssidan nedåt och låt gå tills den karamelliserats och fått en gyllenbrun yta. Lägg torsken på en plåt och kör färdigt i ugn på 60°C tills du fått en innertemperatur på 40°C, Det handlar om några minuter. Håll koll.
Lägg upp:
- Ta en lagom stor sked med puré i mitten av tallriken. Lägg en bit fisk mitt i den och placera en till lutande bredvid.
- Häll försiktigt svamp, hasselnötter och lite av det brynta smöret över.
- Skiva några champinjoner på en mandolin och placera dem på rätten tillsammans med några blad av citrontimjan.
- Umpfhhh va gott!
Överkurs: Om du är en hängiven svampplockare och har torkat svamp så kan du göra ett puder i din mortel och pudra på ett litet lager vilket ger en extra umami-.kick åt det hela (finns även att köpa) . Haregott/ P & F
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
-
Mårten » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Detsamma önskas ni, i morgon blir det "stomp" till kalvfileten! (För övrigt med ..”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Hoppas det funkar Josefina. Hade varit kul om du vill dela med dig med en bild h..”
-
Josefina » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Vad bra! Då gör jag så!! Tack! ”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Plastfilmen ska det vara. ”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
ponzu pumpa bearnaisesås cocoschutney chorizo japanskt majonnäas löjrom torskrätt rödlök långpannebröd räkpasta lamm havskräftor grillad gås billig mat hollandaisesås räkor, slottsstek kaka, morötter vit sparris pavlova wokgrönsaker juldryck dekoration rimmad oxbringa salsiccia smoothie tomatsallad salsa gravlax heiße liebe äppelpaj tournedos sojabönor chokladflarn omelett burgare fastlagsbulle grillad abborre i folie oliv- & basilikatapenade glaze flankstek frukt & bär pumpasoppa karl johan svamp lök körsbär färskost tartlett couscous fiskgryta aubergine risotto pizzadeg kola & knäck blåbär stekar mazarinkaka vitaminboost kycklingsallad gulaschsoppa egg toddy blommor i maten müsli hummer recept matblogg prosecco majs rödkål laxrätter på landet chutney, whiskey sour cokladdessert rulltårta bresaola semlor abborre basilika pulled ramslökssoppa persika matbloggpriset kalix löjrom torskrygg melon brytbröd scampi lammracks parmaskinka pressgurka webergrillad gratäng brynt smör bouillabaisse med havskräfta & aioli fudge grön sparris halloncurd pannbiff mumma ciabatta fiskpågrillen kycklingwok koka hummer smoothie med spenat mango och ingefära marmelad tomat- & jordgubbssallad tomatsalsa gravad lax på tallriken mandelpotatis ansjovis ugnstekt lax citrus gös picklad rödlök hjorthornssalt rabarberpaj fisk i folie mingelrätt semla höstmat bär kantareller frukost julgodis äpplen sorbet tagliatelle picklad vegetarisk pasta gräddsås sparris maräng apelsin kakor avocado medelhavet sillrecept parmesan apetizer lakrits, gåsagille pepparrot ugnsbakade rotfrukter whiskey kycklingrätt mango choklad midsommarmat på grillen spenat sill drinktilltugg tårtor starters brödbak lax cocktails gåsamiddag asiatiskt nötter sommarmat, dryck kötträtt bröd drinkar pastarätt sommardessert köttrecept soppa baka fisk & skaldjur nyårsmeny dessert vegetarisk fiskrecept förrätt efterrätt pasta soppor sallad nu är det jul igen glassdessert doften av nybakat bröd oxkött julmat gåsmeny grill glass husmanskost potatis laxrecept moltas drinktips bakning kolasås kyckling nybakat munsbit entrérätt nypotatis hallon jordgubbar nötkött äppeldessert ingefära rödbetor pizza pasta med räkor västerbottensost vegetariskt rabarber fläder äppelkaka rotfrukter sjögräsnudlar pilgrimsmusslor enkelt recept cheesecake långkok torsk svamp flädersaft nygrillat grytor brunsås hallonsås paj grillad flankstek parfait kokosmjölk matjesill chokladmousse ljuvliga smaker oxfilé hallonsylt potatisrätt matvete nyårsdessert saft nektariner hummersoppa granola ätliga blommor varma hallon struvor korv långgrillad dekorera med blommor hummus mazarin nudlar grillad makrill mangosallad hasselbackspotatis ceviche lakritscheesecake champagne gambero torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest fruktsallad huvudrätt negroni bröd recept inläggning indiskt grillad entrecote ost, sashimi granatäpple ugnsrostade butternutpumpa kolakräm lingonparfait frittata fromage kesella panko potatispuré flädersorbet reportage gubbröra pepparrotssmör tomater mozarella mexikanskt mozzarella flarn toscakaka makrill rödbetshummus hälleflundra råstekt potatis pepparrotssås nässelsoppa gås, bouillabaisse potatisstomp vegetarisk pizza vegetarisk, daal lättbakat senapscreme 1-2-3-lag recept entrecote kantarelltoast salmalax bullar oxkind vegetarisk soppa portvinsmarinerad lingon saint agur sockerkaka mousse fritterad potatismos hallå! fikon hummer festmåltid apelsinmarmelad hummerfond wok karré morotssoppa äppeltarte oxbringa romsås citronmarinerad godis våfflor fisksoppa stekt strömming vaktelägg välkomstdrink tomatsås rårörda lingon melanzane gremolata blomkål, grillade citroner indisk mat grillat färskost på filmjölk ramslök paj med spenat och västerbottensost tortillas tapenade svamprecept