PÅ TALLRIKENS CHOKLADTÅRTA: "4 NYANSER AV BRUNT"
Det här kakan är dedikerad till alla chokladälskare. Med en brownie i botten, två lager av en mörk och en ljus chokladmousse som slutligen toppas med vit chokladgrädde så får väl detta betraktas som den ultimata chokladkakan. Vi lättar upp det hela med lite friska honungs- och apelsinmarinerade bär. Lite sött gyllende krisp på toppen ger en extra visuell touch.
- Nyttig? Nej!
- Svårt? Nej, men den tar sin lilla tid.
- God?: Har påven en lustig hatt?

1 tårta (12 portioner, minst)
- 150 g smör osaltat
- 2,75 dl strösocker
- 1, 5 dl kakao
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 ägg
- 1 dl vetemjöl
- 150 g mörk choklad 70%
- 2,75 dl vispgrädde
- 1 tsk gelantinpulver
- 1 msk kallt vatten
- 150 g mjölkchoklad
- 2,75 dl vispgrädde
- 1 tsk gelantinpulver
- 1 msk kallt vatten
- 50 g vit choklad
- 2 dl vispgrädde
Att servera till:
- 1 ask hallon
- 1 ask blåbär
- 1/2 dl flytande honung
- Saften från 1 aplelsin
Gör så här:
Brownie:- Sätt ugnen på 160°C.
- Smörj en springform (22 cm diameter) med smör.
- Smält smöret i kastrull. Blanda ner socker, kakao, salt och vaniljsocker i det smälta smöret. Blanda sedan ner ett ägg i taget och tillsätt slutligen mjöl, lite i taget. Blanda till en jämn smet.
- Fördela smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Du kan prova med sticka om den är klar. Den ska inte vara kletig i mitten. Ta ut och låt svalna.
- Lossa och ta ur från sprinformen. Ta hjälp av stekspade eller kniv om den sitter fast i botten. Klipp remsor av bakplåtspapper och klä springformens kanter. Lägg tillbaka browniebotten i den klädda formen.
- Smält chokladen i skål med vattenbad. Tillsätt 1, 25 dl grädde och blanda. Lägg gelantinet i skål med 1 msk vatten. Låt stå i 5-10 minuter. Ställ skålen i vatenbadet så pulvret hel löses upp. Blanda sedan ner i chokladsmeten. Låt svalna till rumstemperatur. Blanda sedan i resten av grädden (1,5 dl).
- Häll moussen över browniebotten i den bakplåtspappersklädda springformen.
- Ställ i kylskåp i ca 20 minuter.
- Samma procedur som den mörka moussen. Häll sedan den ljusa moussen över det första lagret med mörka mousse i springformen. Ställ formen i kyl för att moussen ska stelna i minst 4 timmar.
- Värm grädden i kastrull och tillsätt chokladen som får smälta. OBS! grädden får inte koka. Ställ sedan i kyl.
- Dela gärna bären på hälften.
- Blanda honungen med saften från 1 apelsin. Häll blandingen över bären . Blanda försiktigt så bären täcks av marinaden. Ställ i kyl att marinera en stund.
- Servering:
- Öpnna formen och avlägnsa försiktigt bakplåtspappret. Antingen serverar du tårtan hel eller skär upp i portionsbitar. Tänk på att kakan är mäktig. ;-)
- Vispa chokladgrädden och spritsa toppar över tårtan eller på portionsbitarna. Toppa med lite guldströssel om du vill. Servera med dem marinerade bären.
- Njut!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
torskrätt pavlova hasselbackspotatis fudge apfelstrudelpaj vaktelägg mozzarella oxbringa pannbiff mörk choklad falukorv tomater mazarin honeysuckle lasagne kycklingsallad tomatsalsa struvor recept hummus chokladflarn mandelpotatis hummersoppa roscofflök calemare flarn portvinsmarinerad oxfilé rödkål crème ninon flankstek persika kokosmjölk picklad rödlök tartlett 5-minuterssill melon tapenade lingonparfait kryddsmör hjorthornssalt blomkål, majonnäas pulled negroni sour grillade citroner risotto kalix löjrom nektariner lamm bouillabaisse matvete pepparrotssås våfflor godis ljuvliga smaker melanzane tomat- & jordgubbssallad rimmad oxbringa kaka, brownie köttbullar prosecco salsiccia kalvleveranglais ciabatta potatisrätt torskrecept köttrecept,kött matjesill sockerkaka tournedos löksoppa parmesanstänger matblogg grillad abborre i folie saint agur gambas japanskt vegetarisk soppa burgare vitaminboost senapscreme bearnaisesås oxfond smoothie med spenat mango och ingefära fastlagsbulle rårörda lingon färskost tortillas lantbruk granatäpple lakritscheesecake ceviche vegetarisk pizza ramslökspesto paj med spenat och västerbottensost halloncurd pizzadeg sojabönor huvudrätt griskött råstekt potatis chokladtårta aubergine tomatsallad mazarinkaka kräftsås citronmarinerad flädersorbet mexikanskt karamelliserad björnbärsmarmelad rödbetshummus på landet majs indisk mat majonnäs potatispuré gubbröra vinägrett grön ärtsoppa grillad flankstek frittata panko julsill ramslökssoppa ost, lingon pannacotta kesella rödlök entrecote vårkyckling campari potatisstomp brytbröd mozarella chorizo räkor, pressgurka lök pizza italienskt korv rödbetor sorbet pasta med räkor svamp tartar höstmat cheesecake vegetarisk pasta brunsås negroni västerbottensost pilgrimsmusslor nässelsoppa laxrätter äppeltarte äppelpaj hummerfond romtopf parmesan reportage scampi parmaskinka långkok gräddsås pepparrot rotfrukter rom toscakaka sopprecept marmelad citron midsommarmat grillat på grillen kantareller karl johan svamp gin avocado fågelrecept äppeldessert mango fondspara äpplen apelsin bär munsbit grön sparris gåsamiddag tagliatelle nypotatis frukt & bär picklat fond sommarmat glass sparris kycklingrätt ramslöksolja sommarmat, potatis hallon husmanskost choklad doften av nybakat bröd glassdessert skaldjur drinkrecept lax moltas drinktips asiatiskt sommardessert dryck soppor drinkar grill pastarätt köttrecept bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt soppa pasta oxkött kötträtt cocktails vegetariskt laxrecept nybakat sallad ramslök primör julmat lakrits, nu är det jul igen kyckling bröd nötter tårtor brödbak jordgubbar nötkött torsk starters sill kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert frukost rabarber äppelkaka paj sockerlag entrérätt kolasås insjöfisk spenat picklad sillrecept gåsmeny champagne kullasparris hollandaisesås apetizer hallonsås buljong ingefära basilika abborre alla hjärtans dag kakor flädersaft sjögräsnudlar fisk&skaldjur ramslöksrecept torskrygg bullar inläggning whiskey citrondessert hummer julgodis festmåltid festrätt saft grytor maräng nässlor välkomstdrink tomatsås blåbär fiskgryta nygrillat 1-2-3-lag gös sylt björnbär fläder pastarecept ugnsbakade rotfrukter medelhavet vit sparris gambero havskräftor lammracks queneller vikingfågel bröd recept semlor smoothie oxkind matbloggpriset chokladmousse saffran gremolata butternutpumpa körsbär heiße liebe paella bresaola salmalax på tallriken blåmusslor gravlax chutney, rulltårta spanien hummer recept pepparrotssmör citrus kalvlever cocoschutney egg toddy müsli ugnstekt lax crème brûllée hälleflundra gulaschsoppa ätliga blommor sandefjordsås gåsagille stekar dekorera med blommor gädda kola & knäck bouillabaisse med havskräfta & aioli romsås fikon löjrom torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest stekt strömming couscous gäddrecept fiskfond lättbakat vegetarisk, kolakräm vermouth picklad gurka parfait pumpasoppa sillinläggningar rabarberkräm oliv- & basilikatapenade kantarelltoast jästpannkakor fritterad omelett ponzu varma hallon bläckfisk gravad lax potatismos fromage morotssoppa indiskt salsa vaniljsås morötter juldryck wok mangosallad skaldjurssås rödvinssås wokgrönsaker karré blommor i maten apfelstrudel biskvi gås, slottsstek fiskpågrillen pocherat ägg grillad makrill gäddqueneller pesto långpannebröd brynt smör semla skåne grillad entrecote färskost på filmjölk fruktsallad lussekatter skaldjursfond ugnsrostade pumpa mousse thai basil whiskey sour mingelrätt svamprecept sashimi hallå! jätteräkor ansjovis fisk i folie apelsinmarmelad högrev daal gravlaxsås nyårsdessert hallonsylt rabarberpaj kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss jordärtskocka koka hummer granola kalvbräss glaze mumma kycklingwok gratäng byxad tosca nudlar långgrillad dekoration räkor vit choklad grillad gås fisksoppa makrill