GÖR DIN EGEN BJÖRNBÄRSMARMELAD

Att koka sin egen sylt eller marmelad är som du säkert vet busenkelt. Problemet är väl det klassiska att helt enkelt få loss tummarna och bara göra det. Nu stundar en tid med massor av frukt och bär i både trädgårdar och ute i naturen. Bland annat så dignar björnbärsbuskarna av söta, härliga bär. Jo visst kan det vara lite snårigt och taggigt att plocka men på med en långärmad tröja och ett par tunna hanskar. Bor du i våra trakter kan vi tipsa om självplock hos Vikentomater.
Vi gjorde marmelad med två olika smaksättningar. En med turisk peppar och en med apelsin och vanilj. Vår favorit var nog den med lakrits, underbart god till ost. Jodå, även den med apelsin och vanilj smakade förträffligt men passar enligt vårt tycke bäst att servara till frukost eller eftermiddagsfikat. Experimentera fram din egen favorit. Kanske med smaksättare som t ex kanel, stjärnanis, ingefära, lime, citron eller lite hetta av en uns chili? Det är bara att testa! Lycka till!

Björnbärsmarmelad med smak av lakrits

Björnbärsmarmelad med apelsin och vanilj 

  • 250 g björnbär, färska el frysta
  • 2 dl syltsocker
  • 1 vaniljstång
  • Rivet skal från 1 apelsin
  • 3 msk pressad apelsinsaft
Björnbärsmarmelad med lakrits
  • 250 g björnbär, färska el frysta
  • 2 dl syltsocker
  • 3 krossade turkisk peppar
  • 2 tsk lakritspulver

Gör så här:

  1. Börja med att noga diska marmeladburkarna som ska ha tättslutande lock. Vill du vara extra noga kan du även sterilisera burkarna i ugnen på 125°C i 5-10 minuter.
  2. Rensa björnbären.

Björnbärsmarmelad med apelsin och vanilj:

  1. Tvätta apelsinen och finriv det yttersta från skalet och pressa ur apelsinsaft, ca 3 msk.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur.
  3. Lägg samtliga ingredienser (även den delade vaniljstången) i en tjockbottnad kastrull och koka upp.
  4. Sänk temperaturen och låt småputtra i 10 minuter. Rör om då och då och mosa bären. 
  5. Ta bort den hela vaniljstången och häll upp i burkar och låt svalna.  Ställ i kyl.
Björnbärsmarmelad med lakrits:
  1. Finkrossa turkisk peppar och lägg därefter ner samtliga ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sedan småputtra i 10 minuter. Rör om då och då och mosa bären. 
  2. Häll upp i burkar och låt svalna. Ställ i kyl.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln