GÖR DIN EGEN BJÖRNBÄRSMARMELAD
Att koka sin egen sylt eller marmelad är som du säkert vet busenkelt. Problemet är väl det klassiska att helt enkelt få loss tummarna och bara göra det. Nu stundar en tid med massor av frukt och bär i både trädgårdar och ute i naturen. Bland annat så dignar björnbärsbuskarna av söta, härliga bär. Jo visst kan det vara lite snårigt och taggigt att plocka men på med en långärmad tröja och ett par tunna hanskar. Bor du i våra trakter kan vi tipsa om självplock hos Vikentomater.
Vi gjorde marmelad med två olika smaksättningar. En med turisk peppar och en med apelsin och vanilj. Vår favorit var nog den med lakrits, underbart god till ost. Jodå, även den med apelsin och vanilj smakade förträffligt men passar enligt vårt tycke bäst att servara till frukost eller eftermiddagsfikat. Experimentera fram din egen favorit. Kanske med smaksättare som t ex kanel, stjärnanis, ingefära, lime, citron eller lite hetta av en uns chili? Det är bara att testa! Lycka till!
Björnbärsmarmelad med apelsin och vanilj
- 250 g björnbär, färska el frysta
- 2 dl syltsocker
- 1 vaniljstång
- Rivet skal från 1 apelsin
- 3 msk pressad apelsinsaft
- 250 g björnbär, färska el frysta
- 2 dl syltsocker
- 3 krossade turkisk peppar
- 2 tsk lakritspulver
Gör så här:
- Börja med att noga diska marmeladburkarna som ska ha tättslutande lock. Vill du vara extra noga kan du även sterilisera burkarna i ugnen på 125°C i 5-10 minuter.
- Rensa björnbären.
Björnbärsmarmelad med apelsin och vanilj:
- Tvätta apelsinen och finriv det yttersta från skalet och pressa ur apelsinsaft, ca 3 msk.
- Dela vaniljstången och skrapa ur.
- Lägg samtliga ingredienser (även den delade vaniljstången) i en tjockbottnad kastrull och koka upp.
- Sänk temperaturen och låt småputtra i 10 minuter. Rör om då och då och mosa bären.
- Ta bort den hela vaniljstången och häll upp i burkar och låt svalna. Ställ i kyl.
- Finkrossa turkisk peppar och lägg därefter ner samtliga ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sedan småputtra i 10 minuter. Rör om då och då och mosa bären.
- Häll upp i burkar och låt svalna. Ställ i kyl.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration wok spanien prosecco gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta bresaola recept parmesanstänger ost fromage omelett lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa vikingfågel vermouth ramslökssoppa pressgurka gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli tosca nektariner curry pavlova mumma matvete paj med spenat och västerbottensost tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad hummersoppa roscofflök kalvleveranglais på landet rödkål morötter vaniljsås potatispuré picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frittata bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt lättbakat getost körsbär vegetarisk pizza pesto heiße liebe blomkål, hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake gulaschsoppa brownie byxad makrill salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng granola gravad lax bläckfisk mangosallad sockerkaka saint agur cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie burgare rabarberkräm brioche kokosmjölk entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron brytbröd lantbruk melon färskost på filmjölk gambero ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, kola & knäck hjorthornssalt ceviche råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous halloncurd wokgrönsaker skaldjurssås fiskpågrillen toscakaka karré kakor saft chutney, rödbetor citron kantarelltoast 1-2-3-lag gin grillat risotto långkok pepparrot korv torskrecept rotfrukter flädersaft ansjovis indiskt matjesill skaldjursfond apetizer reportage höstmat ingefära välkomstdrink brunsås parmaskinka kaka, äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter citrondessert ägg whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås rom västerbottensost fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran inläggning torskrygg grön sparris gåsmeny hummer midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor vit sparris festmåltid brödbak entrérätt champagne sommarmat, paj sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv nötkött fläsk sillrecept jordgubbar tomater starters glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad sylt på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad dryck bbq drinkar sill bakning baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill soppa oxkött pastarätt pasta svamp cocktails laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt bröd asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk brynt smör julmat bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen ramslöksolja rabarber festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris nötter drinktilltugg glaze pastarecept tårta chokladtårta spenat sockerlag nypotatis sorbet äppeldessert nässlor lamm kallrökt lax munsbit fondspara frukost tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt äpplen avocado hälleflundra semla hallonsås pizza ostar parmesan scampi gös pasta med räkor fläder nässelsoppa julgodis lök maräng fisksoppa våfflor havskräftor negroni vegetarisk pasta japanskt pulled alla hjärtans dag abborre nyårsmat majonnäs oxfilé laxrätter björnbär pilgrimsmusslor sjögräsnudlar lammracks pannkakor rårörda lingon kullasparris tomatsås vegetarisk soppa basilika potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept majs medelhavet rimmad oxbringa torskrätt mazarinkaka pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel gåsagille bouillabaisse billig mat gäddqueneller slottsstek fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår senapscreme lussekatter tortillas pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas svamprecept crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos ätliga blommor räkor kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck oxbringa rökt fikon rödvinssås nudlar grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg bröd recept vårprimörer campari kalix löjrom matbloggpriset flankstek skåne butternutpumpa ponzu matblogg julsill lingonparfait tapenade morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt citrus kycklingsallad jätteräkor pepparrotssmör flädersorbet calemare gravlaxsås müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer falukorv kräftsås honeysuckle mazarin romsås sandefjordsås mörk choklad pannbiff räkor, gnocchi gädda fudge stekar pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost långpannebröd ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote anklever pannacotta gremolata ugnsrostade grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella panko potatismos citronmarinerad vinägrett gubbröra kalvbräss hummer recept tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy