BYXAD ABBORRE MED SANDEFJORDSSÅS & PRESSAD POTATIS
Smörstekt abborre är bland det läckraste som finns, så det ska vi ge oss på nu. Många kanske ratar abborren som matfisk då den har mycket ben och lite knepig att filéa för en glad amatör men be din fiskhandlare filéa och byxa om du nu inte råkar vara en hejare med kniven. Till våra abborrar blir det en Sandefjordssås. Mycket enkel sås att få till och med pressad potatis till anrättningen så blir det sjuuukt gott! Grönt till det? Ja varför inte lite friterad persilja som garnityr och krisp. Smaklig spis!
4 personer:
- Ca 800g Abborrfilé
- Mjölig potatis till pressen
- Ströbröd
- Smör att steka i.
- 1 kruka kruspersilja
- Olja att fritera i
Såsen:
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl crème fraiche
- 200g smör
- ½ citron
- 1 burk forellrom
- 1 knippe gräslök
Gör så här:
Såsen:
- Värm grädden i en panna. Låt crème fraichen smälta i grädden, får ej koka! Montera klickvis i smöret. Håll varm.
- Hacka gräslök efter tycke och smak.
- Vid servering: Ta kastrullen från plattan, tillsätt gräslöken och forellrommen (spar några korn till garnering om du vill) samt ev citronsaft. Smaka av så att inte syran blir för hög. Salt behövs förmodligen inte då rommen tillför tillräckligt med sälta.
Abborren:
- Vänd abborren i ströbrödet på båda sidor. Salta lätt.
- Stek abborren på finaste sidan ca 2-3 min på medelhög värme så att den får fin färg. Vänd och stäng av pannan.
- Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt stå under lock med lite hushållspapper och pressa den precis innan servering.
Servering:
Vi gjorde ett litet torn med pressad potatis, la två filéer ovanpå och sås runt om. Garnera med den friterade persiljan och lite forellrom.
Servera omedelbart och njut–bara njut!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
körsbär lättbakat getost blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe potatisstomp pizzadeg smoothie kesella kolakräm gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake oxbringa gulaschsoppa brownie byxad mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt granola räkor ätliga blommor mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche päron majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia rödlök bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel chorizo fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss fromage omelett panko paella hummus rabarberpaj lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mumma matvete paj med spenat och västerbottensost tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare citrus rödkål morötter vaniljsås mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad höstmat pulled japanskt ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis nässelsoppa gös pasta med räkor parmesan scampi buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås rom karré medelhavet majs sopprecept chutney, rödbetor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag risotto gin grillat pepparrot lammracks korv rotfrukter björnbär flädersaft ansjovis abborre nyårsmat skaldjursfond fondspara munsbit kallrökt lax lamm gåsmeny äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat chokladtårta tårta äpplen fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukost kantareller festrätt rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk apelsin julmat brynt smör sillrecept jordgubbar sommardessert lakrits, sallad sylt glassdessert primör kyckling drinkrecept griskött chokladdessert på grillen nybakat gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pasta soppa drinkar sill baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning bbq pastarätt dryck cocktails laxrecept soppor vegetariskt moltas drinktips glass hallon potatis skaldjur torsk bröd asiatiskt husmanskost ramslök bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen starters tomater tårtor sommarmat paj sommarmat, champagne nötter brödbak pastarecept fläsk nötkött kalv blåbär kolasås frukt & bär tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt västerbottensost vit sparris grytor fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat sorbet nässlor grön sparris torskrygg inläggning saffran alla hjärtans dag matjesill indiskt majonnäs oxfilé laxrätter torskrecept pilgrimsmusslor sjögräsnudlar långkok pannkakor kullasparris tomatsås rårörda lingon basilika kantarelltoast potatisrätt blåmusslor saft kakor äppelpaj toscakaka avocado hälleflundra semla hallonsås pizza ostar marmelad whiskey ägg citrondessert fläder romtopf hummerfond lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta reportage apetizer ponzu matblogg julsill lingonparfait tapenade frukt grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata kycklingsallad jätteräkor potatispuré kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli falukorv kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, anklever pannacotta gremolata ugnsrostade ost parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta spanien prosecco melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka mozarella råstekt potatis halloncurd billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche chokladmousse negroni sour löjrom innanlår fruktsallad lantbruk brytbröd senapscreme salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås nudlar makrill grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset