FÄNKÅLSTOPPADE GÄDDQUENELLER MED LAKRITS- OCH SKALDJURSSÅS
 

Riktigt lena gäddqueneller. Vi gör detta väldigt sällan, vilket är synd, dessa läckerheter förtjänar uppmärksamhet! Till quenellerna äter vi ronderad potatis och en skaldjurssås toppad med lite lakritspulver från Lakritsfabriken. Lite lakrits på en knivspets gifter sig otroligt väl med skaldjursfonden, dragon och fänkål. Makalöst!.

4 personer:

  • Ca 700 g gäddfilé
  • Potatis. Fast sort, gärna Amandine
  • 6 dl vispgrädde
  • 8 äggulor
  • 20 finhackade dragonblad
  • 2 tsk grovmortlad torr grönpeppar
  • ½ mandolinad färsk fänkål till garnering
  • Några dragonblad till garnering
Såsen:

Gör så här:

Gäddquenellerna:

  1. Mal gäddfilén 3 ggr på det finaste i din köttkvarn
  2. Lägg smeten i en matberedare och tillsätt äggulorna i smeten. Kör ett litet tag och tillsätt därefter all grädde. Kör allt till en jämn smet
  3. Blanda ner dragonhacket och grönpepparn så det fördelar sig i smeten.
  4. Gör vackra avlånga ägg av smeten med hjälp av två skedar som du håller smidiga med vatten. När alla quenellerna är klara, sjud dem i ca 6 min. Plocka upp dem med hålslev och låt dem rinna av.
Såsen:
  1. Värm grädden i en panna. Låt  därefter crème fraichen smälta i grädden, låt den inte koka.
  2. Häll i skaldjursfonden, rör om.
  3. Montera klickvis i smöret. Håll varm.
  4. Tillsätt lakritspulvret. Det är verkligen en smaksak hur mycket. Smaka av.
Potatisen:
  1. Skär av ändarna, skala potatisen med raka snitt uppifrån och ner med en skalkniv.
  2. Koka potatisen i lättsaltat vatten ca 7 min, låt stå i det varma vattnet och gå klara. Kolla noga så att de inte blir för torra.
Servering:
  1. Lägg tre queneller vacker på en tallrik, häll såsen försiktigt runt om, inte på.
  2. Garnera med den mandolinade fänkålen och några dragonblad, Servera potatisen separat vid sidan om.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln