VÄRLDENS GODASTE LUSSEKATTER! SÅ DET SÅ!
I dag blir det andra bullar av, nämligen "Världens godaste lussekatter". Åtminstone om man ska tro vår egen (något partiska) testpanel. Riktigt jäkla goda är dem ialla fall, inget snack om saken! Grundreceptet på saffransdegen med fördeg har vi snott från Roy Fares. Tack vare fördegen blir lussekatterna saftigare. Vi har även fått proffsråd och tips från Sara Jacobsson som med sin förlaga gav oss inspiration att testa dessa ljuvliga katter med fyllning av mandelmassa, smör, vanilj och som avslutas med en krispigt sockrig topping. Mums säger vi och framför allt; Prova! Det här kommer bli mångas favis.
Ca 40 st:
Fördeg:
- 5 dl mjölk (3%)
- 50 g jäst
- 1 g saffran (2 påsar)
- 520 g vetemjöl (8,5 dl)
- 150 g smör (rumstempererat)
- 170 g strösocker (2 dl)
- 2 krm salt
- 320 g vetemjöl (5,5 dl)
- 250 gmandelmassa
- 25 g strösocker (2 msk)
- 3 g vaniljsocker (1 tsk)
- 120 g smör (rumstempererat)
- 1–2 ägg
- russin
- smör ca 2 msk (smält)
- strösocker ca 2 dl
Gör så här:
Börja med en fördegen:
- Värm upp mjölken till fingervarmt (ca 37°C). Tillsätt saffran och smula ner jästen och låt smälta. Blanda mjölken med vetemjölet, knåda till en fin deg. Har du en köksassistent så underlättar det naturligtvis. Kör då degen i ca 5 minuter. Låt sedan degen ligga kvar och vila med en duk över i 15–20 min.
- Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa i kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar ordentligt, i stort sätt tills du inte orkar mer, först då är den klar.
- Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning.
Fyllningen:
- Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning. Känns den ändå för tjock och stabbig så kör en kort stund i mikron på låg värme så smör och socker smälter lite. Den får inte vara varm men ska vara lätt att stryka på.
- Kavla ut degen, ca 45x70 cm och cirka 0,5 cm tjock på ett lätt mjölat bord.
- Bred ut fyllningen jämt över degen.
- Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Kavla ut ytteliggare en aning. Dela degen i avlånga remsor ca 1,5 cm breda. Rulla ihop ena halvan av remsan, vänd och rulla från andra hållet. Lägg lussekatterna på en plåt med bakplåtspapper. Inte för tätt, tänk på att de jäser ganska mycket. Dekorera med russin. Låt jäsa ordentligt under en duk i 1–2 timmar.
Gräddning, pensling och dekor:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Grädda mitt i ugnen i 13–15 min tills dina katter har fått en fin gyllenbrun färg.
- Tips! Att vänta med att pensla lussekatterna med vispat ägg omedelbart efter gräddningen medans de fortfarande är heta ger bullarna extra fin glans.
- Låt sedan lussekatterna svalna något.
- Pensla med smält smör och doppa lussekatterna i strösocker.
- Nu kan du njuta av världens godaste lussekatt! Mjau!
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt kalvbräss hummer recept vinägrett citronmarinerad potatismos recept parmesanstänger ost fromage omelett panko gremolata pannacotta anklever ugnsrostade fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pressgurka fudge gädda gnocchi räkor, stekar nektariner curry pavlova tosca honeysuckle kräftsås falukorv struvor sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör rödkål morötter vaniljsås potatispuré tartlett grön ärtsoppa frittata picklad rödlök kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade skåne flankstek matbloggpriset kalix löjrom campari vårprimörer bröd recept pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, brownie byxad makrill nudlar juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor salsa löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas tortillas lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, gambero gäddqueneller billig mat bouillabaisse mozarella kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker medelhavet toscakaka sopprecept äppelpaj blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon tomatsås lammracks långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft oxfilé indiskt matjesill skaldjursfond pulled japanskt apetizer ingefära välkomstdrink parmaskinka brunsås maräng lök julgodis nässelsoppa hummerfond citrondessert ägg whiskey marmelad buljong fiskgryta hallonsås semla gräddsås rom västerbottensost fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran munsbit torskrygg grön sparris gåsmeny sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur tårta grytor festmåltid brödbak nötter champagne sommarmat, paj sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv nötkött fläsk sillrecept jordgubbar tomater starters glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad sylt på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad dryck bbq drinkar sill bakning baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill soppa oxkött pastarätt pasta svamp cocktails laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt bröd asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk brynt smör julmat bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen ramslöksolja rabarber festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris entrérätt drinktilltugg glaze pastarecept vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert nässlor lamm kallrökt lax inläggning fondspara frukost tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt äpplen avocado hälleflundra hollandaisesås pizza ramslöksrecept ostar parmesan scampi gös pasta med räkor fläder ugnsbakade rotfrukter romtopf äppeltarte kaka, våfflor fisksoppa havskräftor negroni vegetarisk pasta höstmat reportage alla hjärtans dag abborre nyårsmat ansjovis majonnäs laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor risotto grillat gin basilika kantarelltoast chutney, rödbetor majs saft kakor karré mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola gratäng salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto lättbakat körsbär getost bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill lingonparfait mingelrätt morotssoppa thai basil whiskey sour citrus kycklingsallad jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök koka hummer müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker mazarin paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pannbiff romsås sandefjordsås mörk choklad bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vikingfågel pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax prosecco spanien wok dekoration crème brûllée jordärtskocka