VÄRLDENS GODASTE LUSSEKATTER! SÅ DET SÅ!
I dag blir det andra bullar av, nämligen "Världens godaste lussekatter". Åtminstone om man ska tro vår egen (något partiska) testpanel. Riktigt jäkla goda är dem ialla fall, inget snack om saken! Grundreceptet på saffransdegen med fördeg har vi snott från Roy Fares. Tack vare fördegen blir lussekatterna saftigare. Vi har även fått proffsråd och tips från Sara Jacobsson som med sin förlaga gav oss inspiration att testa dessa ljuvliga katter med fyllning av mandelmassa, smör, vanilj och som avslutas med en krispigt sockrig topping. Mums säger vi och framför allt; Prova! Det här kommer bli mångas favis.
Ca 40 st:
Fördeg:
- 5 dl mjölk (3%)
- 50 g jäst
- 1 g saffran (2 påsar)
- 520 g vetemjöl (8,5 dl)
- 150 g smör (rumstempererat)
- 170 g strösocker (2 dl)
- 2 krm salt
- 320 g vetemjöl (5,5 dl)
- 250 gmandelmassa
- 25 g strösocker (2 msk)
- 3 g vaniljsocker (1 tsk)
- 120 g smör (rumstempererat)
- 1–2 ägg
- russin
- smör ca 2 msk (smält)
- strösocker ca 2 dl
Gör så här:
Börja med en fördegen:
- Värm upp mjölken till fingervarmt (ca 37°C). Tillsätt saffran och smula ner jästen och låt smälta. Blanda mjölken med vetemjölet, knåda till en fin deg. Har du en köksassistent så underlättar det naturligtvis. Kör då degen i ca 5 minuter. Låt sedan degen ligga kvar och vila med en duk över i 15–20 min.
- Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa i kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar ordentligt, i stort sätt tills du inte orkar mer, först då är den klar.
- Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning.
Fyllningen:
- Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning. Känns den ändå för tjock och stabbig så kör en kort stund i mikron på låg värme så smör och socker smälter lite. Den får inte vara varm men ska vara lätt att stryka på.
- Kavla ut degen, ca 45x70 cm och cirka 0,5 cm tjock på ett lätt mjölat bord.
- Bred ut fyllningen jämt över degen.
- Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Kavla ut ytteliggare en aning. Dela degen i avlånga remsor ca 1,5 cm breda. Rulla ihop ena halvan av remsan, vänd och rulla från andra hållet. Lägg lussekatterna på en plåt med bakplåtspapper. Inte för tätt, tänk på att de jäser ganska mycket. Dekorera med russin. Låt jäsa ordentligt under en duk i 1–2 timmar.
Gräddning, pensling och dekor:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Grädda mitt i ugnen i 13–15 min tills dina katter har fått en fin gyllenbrun färg.
- Tips! Att vänta med att pensla lussekatterna med vispat ägg omedelbart efter gräddningen medans de fortfarande är heta ger bullarna extra fin glans.
- Låt sedan lussekatterna svalna något.
- Pensla med smält smör och doppa lussekatterna i strösocker.
- Nu kan du njuta av världens godaste lussekatt! Mjau!
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad spanien prosecco gubbröra vinägrett citronmarinerad omelett panko paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, vikingfågel vermouth ramslökssoppa pressgurka gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli tosca nektariner curry pavlova mumma matvete paj med spenat och västerbottensost müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten pepparrotssmör gravlaxsås calemare flädersorbet potatispuré jätteräkor kycklingsallad citrus mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa tapenade lingonparfait julsill matblogg ponzu matbloggpriset skåne flankstek vegetarisk pizza pesto heiße liebe blomkål, hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake gulaschsoppa brownie byxad makrill kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor granola räkor ätliga blommor tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax saint agur cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon svamprecept majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken persika brytbröd lantbruk melon färskost på filmjölk gambero ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, kola & knäck hjorthornssalt ceviche råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous halloncurd wokgrönsaker skaldjurssås fiskpågrillen toscakaka karré kakor saft chutney, rödbetor citron basilika 1-2-3-lag gin grillat risotto långkok pepparrot korv torskrecept rotfrukter flädersaft ansjovis indiskt matjesill skaldjursfond apetizer reportage höstmat ingefära välkomstdrink brunsås parmaskinka kaka, äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter gös pasta med räkor whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås rom västerbottensost fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran inläggning torskrygg grön sparris gåsmeny hummer midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor vit sparris pastarecept brödbak entrérätt champagne sommarmat, paj sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv nötkött fläsk sillrecept jordgubbar tomater starters glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad sylt på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad dryck bbq drinkar sill bakning baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill soppa oxkött pastarätt pasta svamp cocktails laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt bröd asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk brynt smör julmat bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen ramslöksolja rabarber festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris nötter drinktilltugg glaze festmåltid tårta chokladtårta spenat sockerlag nypotatis sorbet äppeldessert nässlor lamm kallrökt lax munsbit fondspara frukost tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt äpplen avocado hälleflundra semla hallonsås pizza ostar parmesan scampi ägg citrondessert fläder nässelsoppa julgodis lök maräng fisksoppa våfflor havskräftor negroni vegetarisk pasta japanskt pulled alla hjärtans dag abborre nyårsmat majonnäs oxfilé laxrätter björnbär pilgrimsmusslor sjögräsnudlar lammracks pannkakor rårörda lingon kullasparris tomatsås kantarelltoast vegetarisk soppa potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept majs medelhavet rimmad oxbringa torskrätt mazarinkaka pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel gåsagille bouillabaisse billig mat gäddqueneller slottsstek fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår senapscreme lussekatter tortillas päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa brioche rabarberkräm burgare kokosmjölk chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis gratäng salsa mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia oxbringa rökt fikon rödvinssås nudlar grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg bröd recept vårprimörer campari kalix löjrom körsbär getost lättbakat frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata vaniljsås morötter rödkål på landet kalvleveranglais roscofflök hummersoppa tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa falukorv kräftsås honeysuckle mazarin romsås sandefjordsås mörk choklad pannbiff räkor, gnocchi gädda fudge stekar pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost långpannebröd sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa anklever pannacotta gremolata ugnsrostade fromage ost parmesanstänger recept bresaola rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos kalvbräss hummer recept dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt