EN, TVÅ, TRE LJUVLIGT JULIGA SILLINLÄGGNINGAR

Den klara sillen är bäst! Det bara är så. Lök med ättika, socker och sill i alla former.
Här får du tre recept, ganska lika men ändå så olika. Gör den som du gillar bäst eller rent av alla tre.
Med detta sillinläggningsinlägg vill vi passa på att önska dig en riktigt GOD JUL! Per och Fredrik

GINSILL MED ROSKofflök, lingon, enbär & fänkål

1 stor burk (ca 1 liter)
  • 1dl ättiksprit (12%)
  • 2dl socker
  • 2 ½ dl vatten
  • ½ dl gin
  • 4 lagerblad
  • 15 svartpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 10 hela enbär
  • 1 roskofflök (alt gul lök)
  • ¾ mandolinad fänkål
  • 1 dl styckfrysta lingon
  • 1 dl grovhackad dill
  • 2 förpackningar 5-minuterssill a 420g.
Gör så här:
  1. Koka upp ättika, socker, vatten, lagerblad, svart-och kryddpeppar i en kastrull.
  2. Svalna av och rör ner gin och enbär.
  3. Skala löken och skär ner den i klyftor (16 delar)
  4. Häll bort spadet från sillen och skär i bitar.
  5. Varva ingredienserna i en steriliserad glasburk. Fyll upp med lagen och förslut. Servera tidigast efter något dygn.
Ginsill, löksill, På tallriken

Löksill med curryäpplen

1 stor burk (ca 1 liter)
  • 1dl ättiksprit (12%)
  • 2dl socker
  • 3 dl vatten
  • 20 svartpepparkorn
  • 2 äpplen, Ingrid Marie
  • 1 röd lök
  • Curry
  • Smör till stekning
  • 2 förpackningar 5-minuterssill a 420g.

Gör så här:

  1. Koka upp ättika, socker, vatten och svartpeppar i en kastrull.
  2. Låt svalna.
  3. Skala rödlöken och skär den i tunna skivor
  4. Hetta upp smör i en panna, häll i curryn och låt den blandas med fettet. Hacka äpplena grovt och lägg i hälften i curryn, låt bryna med ett par minuter.
  5. Häll bort spadet från sillen och skär i bitar.
  6. Varva sill, rödlök, curryäpplen och ostekta hackade äpplen i en steriliserad glasburk. Fyll upp med lagen och förslut. Servera tidigast efter något dygn.
Löksill med curryäpplen, På tallriken, matblogg, Foto: Fredrik Rege

APELSINSILL med saffran, kanel & stjärnanis

Den här sillen innehåller torkade apelsinskivor, så börja med detta. Gör gärna en drös som förvaras torrt i burk med lock. Förutom som ingrediens i den här sillinläggningen så gör sig apelsinskivorna fint som dekoration på julbordet eller kanske som julgranspynt.
Lägg apelsinskivor på en plåt med bakplåtspapper och låt stå på 70 grader i ugnen i cirka 2 timmar beroende på tjocklek. Skivorna är klara när vätskan försvunnit. 

1 stor burk (ca 1 liter)
 

  • 1dl ättiksprit (12%)
  • 2dl socker
  • 3 dl vatten
  • 15 kryddpepparkorn
  • 2-3 kanelstänger
  • 4-5 stjärnanis 
  • 1/2 röd lök (skivad)
  • Strimlat apelsinskal från 1 apelsin
  • 1 knivsudd saffran (ca 1/2 påse)
  • 3-4 torkade apelsinskivor
  • 2 förpackningar 5-minuterssill a 420g.

Gör så här:
 

  1. Koka upp ättika, socker, vatten och svartpeppar i en kastrull.
  2. Låt svalna.
  3. Skala rödlöken och skär den i tunna skivor, strimla apelsinskal i 5 cm långa strimlor.
  4. Häll bort spadet från sillen och skär i bitar.
  5. Varva sill och alla ingredienser. Fyll upp med lagen och förslut. Servera tidigast efter något dygn.
Apelsinsill, matblogg, På tallriken, Foto: Fredrik Rege

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln