SKÅNSKA JÄSTPANNKAKOR, SERVERADE MED ROMTOPF PÅ SOMMARENS BÄR

Jästpannkakor är en skånsk företeelse och en redig skåning käkar sina "pannakagor" med sirap.  Förutom att smeten innehåller jäst så är proportionerna lite annorlunda jämnfört mot vanilg pannkakssmet, med bl a mer mjöl. Resultatet blir till härligt tjocka och fluffiga plättar, lite som american pancakes fast bättre. Vi stekte våra pannkakor i ett plättjärn och till plättarna så serverade vi en romtopf på sommarens bär (se tidigare inlägg). När nu romtpfen fått stå att dra i några månader är den perfekt att avnjutas, gärna med lättvispad grädde till. Trogen och ambitiös följare som du är så gjorde du väl din egen romtopf i somras efter vårt recept, eller? Inte!? Nåväl, ingen ko på isen, det funkar även med t ex sylt eller lönnsirap till. Njut & må väl i mellandagarna! 

Ca 30 st pannkakor/ plättar:

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk 3%
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Smör att steka i
Förslag på att servera till:
  • Romtopf på sommarens bär ( lite sent att påbörja nu då bären ska stå att dra i några måndarer i romlagen men receptet har du här)
  • Sylt eller färska bär går också bra
  • Lättvispad grädde
  • Florsocker

Gör så här:

  1. Smält smöret i en tillräckligt stor kastrull så alla ingredienserna ryms.
  2. Tillsätt hälften av mjölken och värm till fingervarmt (ca 37°C). Smula ner jästen som får smälta.
  3. Rör i ägg, salt, vaniljsocker och mjöl. Ta det lite piano med mjölet. Rör i lite i taget så det inte klumpar sig. Häll i resten av mjölken och rör till en jämn (ganska tjock) smet.
  4. Låt jäsa i rumstemeratur i minst 1 timme. (Smeten ska börja bubbla)
  5. Använder du plättjärn så går det åt drygt en matsked smet till varje plätt. Stek på medelvärme i väl smörat järn, 2-3 minnuter på varje sida eller tills de fått fin färg.
  6. Serveras helst nygräddade med sylt och grädde ( eller som här med romtopfen som du väl gjorde i somras). ;-)


 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln