CRÈME NINON MED KALLRÖKT LAX, PEPPARROTSCRÈME & PARMESANSTÄNGER
Voila! Här serverar vi På tallrikens version av Crème Ninon eller grön ärtsoppa med om du så vill. Crème Ninon som var en av legendaren Tore Wretmans paradrätter, är en lyxig ärtsoppa som toppas med torr champange. Vill du hålla kostnaden nere i denna "fattigperiod" så byt ut champagnen mot ett torrt mousserande vin av lite bättre kvalitet. Funkar (nästan) lika bra. Prova detta – en riktig höjdare vill vi lova!
4 personer:
- 600g frysta gröna ärtor
- 2 schalottenlökar
- 2 msk smör att steka i
- 4 dl vatten
- 2 hönsbuljongtärningar (går även bra med grönsaksbuljong)
- 2 dl torrt vitt vin
- 2 dl grädde
- 3 msk sherry
- Saften från 1/2 citron
- 2 krm vitpeppar
- ev lite salt
Parmesanoststänger:
- 1 pkt kyld smördeg
- 1 ägg
- ca 1 dl riven parmesan
Pepparotscrème:
- 2 dl crème fraiche
- 1 dl finriven pepparrot
Topping/ att servera till:
- 4 skivor kallrökt lax
- dill som dekor
- Ca 1 dl champagne eller annat torrt mousserande vin av bättre sort.
Gör så här:
Börja med parmesanoststängerna:- Sätt ugnen på 225°C.
- Vispa upp 1 ägg och finriv parmesanost.
- Skär smördegens kortsida i ca 1,5 breda strimlor. De är ju grymt goda som drinktillbehör eller snacks så gör några extra.
- Doppa strimlorna i äggröran och sedan i den rivna osten.
- Lägg på bakplåtsklädd plåt och grädda i 7-8 minuter eller tills de har fått fin färg. Håll koll! Riv gärna lite extra ost på stängerna precis efter du tagit ur ugn. Ställ att svalna.
Pepparotscrémen:
- Finriv pepparoten och blanda med crème fraiche.
Soppan:
- Skala och finhacka schalotenlöken. Stek på medelvärme i smör tills den blir mjuk men utan att få färg.
- Koka upp vatten och tillsätt buljongtärningar. Sänk värmen och tillsätt ärtor, lök, vin och lite peppar. Låt sjuda (ej koka) i 7-8 minuter. Häll sedan i mixer och mixa slät.
- Sila soppan tillbaka i kastrull. Låt koka upp, sänk värmen och tillsätt grädde, sherry, citronsaft och låt sjuda ytterliggare några minuter. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt.
Servering:
- Servera soppan i djupa tallrikar eller skålar med varsin parmesanstång på kanten. Toppa med en klick pepparrotscrème, små "laxrosor", en dillkvist och till sist droppar du över champagne.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas parfait lantbruk melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom hjorthornssalt ceviche slottsstek mozarella kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker jordärtskocka crème brûllée dekoration wok egg toddy kalvbräss hummer recept kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra recept parmesanstänger ost fromage omelett panko pannacotta anklever ugnsrostade gremolata sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pressgurka gädda gnocchi räkor, stekar fudge nektariner curry pavlova tosca matvete paj med spenat och västerbottensost mazarin ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli koka hummer roscofflök kalvleveranglais på landet hummersoppa jätteräkor kycklingsallad citrus rödkål grön ärtsoppa frittata picklad rödlök tartlett julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skåne flankstek matbloggpriset pesto heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake godis fikon rökt oxbringa gulaschsoppa karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia räkor ätliga blommor salsa bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos citrondessert ägg marmelad whiskey ostar fiskgryta hallonsås semla gräddsås avocado medelhavet toscakaka saft majs blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag grillat risotto gin lammracks långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft oxfilé indiskt matjesill alla hjärtans dag reportage höstmat pulled vegetarisk pasta negroni parmaskinka brunsås maräng lök romtopf ugnsbakade rotfrukter julgodis midsommarmat picklat sockerlag chokladtårta tårta grytor äpplen hallonsylt karl johan svamp picklad bullar äppelkaka tartar frukost saffran inläggning kallrökt lax lamm nässlor äppeldessert hummer nötkött fläsk festmåltid brödbak nötter sparris sommarmat, paj sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv starters sillrecept doften av nybakat bröd bär sylt glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad glass moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp bbq bakning oxkött soppa baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill sill drinkar pastarätt pasta dryck choklad laxrecept soppor hallon nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk bröd tomater jordgubbar nu är det jul igen brynt smör julmat festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking champagne entrérätt drinktilltugg glaze pastarecept ramslöksolja rabarber sorbet gåsmeny grön sparris torskrygg munsbit fondspara frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake fond ost och vin fågelrecept västerbottensost vit sparris fisk&skaldjur spenat mango nypotatis fläder hummerfond nässelsoppa äppeltarte kaka, våfflor fisksoppa välkomstdrink havskräftor ingefära apetizer japanskt skaldjursfond abborre nyårsmat ansjovis majonnäs laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor tomatsås rårörda lingon kullasparris basilika kantarelltoast chutney, rödbetor kakor äppelpaj sopprecept karré hälleflundra rom hollandaisesås pizza ramslöksrecept buljong scampi parmesan gös pasta med räkor gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa granola gratäng juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor rödvinssås nudlar makrill byxad brownie gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie kalix löjrom bröd recept vårprimörer campari lättbakat körsbär getost lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör whiskey sour mingelrätt morotssoppa thai basil potatispuré vaniljsås morötter gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet calemare struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås mumma falukorv kräftsås honeysuckle pannbiff romsås sandefjordsås mörk choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vikingfågel oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling lingon apelsinmarmelad jästpannkakor daal bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella gravlax potatismos citronmarinerad vinägrett prosecco spanien mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel kola & knäck bouillabaisse billig mat gäddqueneller gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter oxfond entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas