CRÈME NINON MED KALLRÖKT LAX, PEPPARROTSCRÈME & PARMESANSTÄNGER

Voila! Här serverar vi På tallrikens version av Crème Ninon eller grön ärtsoppa med om du så vill. Crème Ninon som var en av legendaren Tore Wretmans paradrätter, är en lyxig ärtsoppa som toppas med torr champange. Vill du hålla kostnaden nere i denna "fattigperiod" så byt ut champagnen mot ett torrt mousserande vin av lite bättre kvalitet. Funkar (nästan) lika bra. Prova detta – en riktig höjdare vill vi lova!

Crème Ninon, På tallriken, matblogg, Foto: Fredrik Rege©

4 personer:

  • 600g frysta gröna ärtor
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör att steka i
  • 4 dl vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar (går även bra med grönsaksbuljong)
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 3 msk sherry
  • Saften från 1/2 citron
  • 2 krm vitpeppar
  • ev lite salt

Parmesanoststänger:

  • 1 pkt kyld smördeg
  • 1 ägg
  • ca 1 dl riven parmesan

Pepparotscrème:

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl finriven pepparrot

Topping/ att servera till:

  • 4 skivor kallrökt lax
  • dill som dekor
  • Ca 1 dl champagne eller annat torrt mousserande vin av bättre sort.
     

Gör så här:

Börja med parmesanoststängerna:
  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Vispa upp 1 ägg och finriv parmesanost.
  3. Skär smördegens kortsida i ca 1,5 breda strimlor. De är ju grymt goda som drinktillbehör eller snacks så gör några extra.
  4. Doppa strimlorna i äggröran och sedan i den rivna osten.
  5. Lägg på bakplåtsklädd plåt och grädda i 7-8 minuter eller tills de har fått fin färg. Håll koll! Riv gärna lite extra ost på stängerna precis efter du tagit ur ugn. Ställ att svalna.

Pepparotscrémen:

  1. Finriv pepparoten och blanda med crème fraiche.

Soppan:

  1. Skala och finhacka schalotenlöken. Stek på medelvärme i smör tills den blir mjuk men utan att få färg.
  2. Koka upp vatten och tillsätt buljongtärningar. Sänk värmen och tillsätt ärtor, lök, vin och lite peppar. Låt sjuda (ej koka) i 7-8 minuter. Häll sedan i mixer och mixa slät.
  3. Sila soppan tillbaka i kastrull. Låt koka upp, sänk värmen och tillsätt grädde, sherry, citronsaft och låt sjuda ytterliggare några minuter. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt.

Servering:

  1. Servera soppan i djupa tallrikar eller skålar med varsin parmesanstång på kanten. Toppa med en klick pepparrotscrème, små "laxrosor", en dillkvist och till sist droppar du över champagne.
Njut!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln