PÅ TALLRIKENS RÅBIFF MED KRISP & HETTA
Råbiff är något som vi håller kärt och det finns ungefär lika många varianter som det finns matlagare. Vi tycker det är viktigt att du hittar både sälta, sötma, texturer, syra och lite sting. Testa vår variant med honungsugnbakade coctailtomater, stekta brödkrutonger, karamelliserad syltlök, friterad kapris, tryffelmajo och riven parmesanost. Här får du också bekanta dig med vår nya favorit: Skånsk Habanero Chili sauce från Skånsk Chili AB i Landskrona. Var har den varit hela vårt liv?
Låt er väl smaka!
4 personer:
- 600 g nymalen högrevsfärs
- 1 kruka kruspersilja, finhackad
- 2 msk dijonsenap
- 4 msk tryffelmajonnäs
- 4 msk friterade småkapris
- 5 msk rapsolja
- 25-30 syltlökar
- 1 msk råsocker
- 1 lök, Roskoff eller röd lök, finhackad
- Smörstekta brödkrutonger, i tärningar eller smulade
- Ett par stänk av (eller valfri mängd, OBS ganska het!!) Skånsk habanero chili sauce från Skånsk Chili AB
- 12-15 coctailtomater
- 1 msk akciahonung
- 1 dl finriven parmesanost
- Salt
- Svartpeppar
- 4 äggulor
- 2 äggulor
- 1 tsk dijonsenap
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2,5 dl matolja
- Salt
- Vitpeppar
- Några droppar tryffelolja (smaka av) och/ eller riven färsk tryffel om du nu råkar ha det till hands.
Gör så här:
Börja med de ugnsstekta tomaterna:
- Sätt ugnen på 80°
- Halvera tomaterna, lägg dem med den skurna sidan upp i en form. Salta, peppra och ringla över lite akciahonung och rapsolja. Sätt in i ugnen och låt gå i ca 2 tim.
Du slår enkelt din egen majonnäs med ägg och olja. Gitter du inte detta utan väljer färdig majonnäs så är det Hellmanns som gäller, tycker vi.
- Blanda äggulor, senap och vinäger.
- Tillsätt olja droppvis under konstant vispning. Smaka av med salt och peppar.
- Smaksätt med tryffelolja (och lite riven färsk tryffel om du råkar ha sådan i gömmorna.) Ställ i kyl.
- Bryn syltlöken på medelvärme i smör och rörsocker tills de får fin färg.
- Stek brödkrutongerna vackert gyllenbruna i smör.
- Fritera kaprisen i rapsolja.
- Finriv parmesanost och finhacka lök och persilja.
- Blanda färsen med 1 msk dijonsenap, lite salt, och ett par stänk chili sauce.
- Fördela råbiffar och övriga ingredienser vackert på tallrikar.
En god öl passar alltid bra till och kanske även en hutt väl kyld vodka av valfri sort.
Smaklig spis!
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
matbloggpriset skåne flankstek blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake nudlar kaka, brownie byxad makrill salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax saint agur cocoschutney högrev ciabatta svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon päron majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken persika färskost på filmjölk tortillas lussekatter vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia rödlök ceviche slottsstek gäddqueneller billig mat pepparrotssås gåsagille apfelstrudel kladdkaka couscous rimmad oxbringa mazarinkaka torskrätt wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad spanien prosecco potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger ost fromage lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi långpannebröd vitaminboost mousse risotto pressgurka gäddrecept räkor, stekar fudge gädda gnocchi pannbiff mörk choklad sandefjordsås lammracks pavlova mumma matvete paj med spenat och västerbottensost müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais potatispuré rödkål morötter vaniljsås frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frukt tapenade lingonparfait julsill matblogg ponzu apetizer reportage vegetarisk pasta havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng lök julgodis nässelsoppa fläder citrondessert whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hälleflundra avocado toscakaka karré majs sopprecept chutney, rödbetor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag gin grillat pannkakor långkok korv torskrecept rotfrukter flädersaft majonnäs indiskt matjesill alla hjärtans dag saffran inläggning torskrygg gåsmeny äppeldessert sorbet nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris västerbottensost hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tartar frukost kolasås blåbär kalv nötkött brynt smör festmåltid glaze sillrecept nötter champagne sommarmat, paj sommarmat apelsin tomater starters doften av nybakat bröd bär sommardessert husmanskost asiatiskt bröd glassdessert primör kyckling drinkrecept griskött chokladdessert på grillen nybakat soppor laxrecept cocktails svamp drinkar bbq bakning grill vegetarisk såsrecept fisk förrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept nyårsmeny efterrätt kötträtt baka oxkött soppa pasta pastarätt choklad lax gröna & sköna tillbehör dryck vegetariskt moltas drinktips glass hallon potatis skaldjur torsk sill sylt sallad lakrits, ramslök jordgubbar nu är det jul igen julmat tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris entrérätt drinktilltugg brödbak pastarecept fläsk ramslöksolja rabarber festrätt kantareller frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen grytor fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat hummer nässlor grön sparris kallrökt lax munsbit fondspara skaldjursfond nyårsmat abborre oxfilé laxrätter björnbär pilgrimsmusslor sjögräsnudlar pepparrot rårörda lingon kullasparris tomatsås basilika kantarelltoast potatisrätt blåmusslor saft kakor äppelpaj medelhavet tårta rom hollandaisesås hallonsås pizza ostar parmesan scampi pasta med räkor gös ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte lamm våfflor fisksoppa negroni ingefära japanskt pulled höstmat portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt citrus kycklingsallad jätteräkor ansjovis flädersorbet calemare gravlaxsås pepparrotssmör tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa falukorv kräftsås honeysuckle mazarin romsås curry nektariner tosca stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, anklever pannacotta gremolata ugnsrostade rabarberpaj hummus paella panko omelett citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta kalvbräss hummer recept dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt fiskpågrillen skaldjurssås wokgrönsaker grillad makrill chorizo semla mozarella råstekt potatis halloncurd hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår melon lantbruk brytbröd senapscreme salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa brioche rabarberkräm burgare kokosmjölk chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor räkor granola dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept körsbär getost lättbakat