PÅ TALLRIKENS RÅBIFF MED KRISP & HETTA

Råbiff är något som vi håller kärt och det finns ungefär lika många varianter som det finns matlagare. Vi tycker det är viktigt att du hittar både sälta, sötma, texturer, syra och lite sting. Testa vår variant med honungsugnbakade coctailtomater, stekta brödkrutonger, karamelliserad syltlök, friterad kapris, tryffelmajo och riven parmesanost. Här får du också bekanta dig med vår nya favorit: Skånsk Habanero Chili sauce från Skånsk Chili AB i Landskrona. Var har den varit hela vårt liv?
Låt er väl smaka!

4 personer:

  • 600 g nymalen högrevsfärs
  • 1 kruka kruspersilja, finhackad
  • 2 msk dijonsenap
  • 4 msk tryffelmajonnäs
  • 4 msk friterade småkapris
  • 5 msk rapsolja
  • 25-30 syltlökar
  • 1 msk råsocker
  • 1 lök, Roskoff eller röd lök, finhackad
  • Smörstekta brödkrutonger, i tärningar eller smulade
  • Ett par stänk av  (eller valfri mängd, OBS ganska het!!) Skånsk habanero chili sauce från Skånsk Chili AB
  • 12-15 coctailtomater
  • 1 msk akciahonung
  • 1 dl finriven parmesanost
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 4 äggulor
Tryffelmajonnäs:
  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2,5 dl matolja
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Några droppar tryffelolja (smaka av) och/ eller riven färsk tryffel om du nu råkar ha det till hands.

Gör så här:

Börja med de ugnsstekta tomaterna:

  1. Sätt ugnen på 80°
  2. Halvera tomaterna, lägg dem med den skurna sidan upp i en form. Salta, peppra och ringla över lite akciahonung och rapsolja. Sätt in i ugnen och låt gå i ca 2 tim.
Fortsätt med tryffelmajonnäsen:

Du slår enkelt din egen majonnäs med ägg och olja. Gitter du inte detta utan väljer färdig majonnäs så är det Hellmanns som gäller, tycker vi.

  1. Blanda äggulor, senap och vinäger.
  2. Tillsätt olja droppvis under konstant vispning. Smaka av med salt och peppar.
  3. Smaksätt med tryffelolja (och lite riven färsk tryffel om du råkar ha sådan i gömmorna.) Ställ i kyl.
Fortsätt med övrigt:
  1. Bryn syltlöken på medelvärme i smör och rörsocker tills de får fin färg.
  2. Stek brödkrutongerna vackert gyllenbruna i smör.
  3. Fritera kaprisen i rapsolja.
  4. Finriv parmesanost och finhacka lök och persilja.
  5. Blanda färsen med 1 msk dijonsenap, lite salt, och ett par stänk chili sauce.
  6. Fördela råbiffar och övriga ingredienser vackert på tallrikar.

En god öl passar alltid bra till och kanske även en hutt väl kyld vodka av valfri sort.
Smaklig spis!

Skånsk Chili, Mango Habanero

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln