CRÈME BRÛLLÉE–EN UNDERBAR, EVIG KLASSIKER!
Inget nytt under solen men vi kan helt enkelt inte motstå denna franska dessertklassiker som förmodligen aldrig blir omodern. Den är helt enkelt för god! Dessutom är den inte särskilt svår att få till. Bra att ha i köket är en gasbrännare för att få till det knäckiga sockerlocket. Finns enkla och billiga brännare att köpa på lågprisvaruhus för ett par hundringar (inkl. gas) som är helt OK.

5 personer (formar som på bild á 1 ½ dl)
- 1 vaniljstång
- 6 äggulor
- 1,5 dl socker
- 1 dl mjölk
- 4 dl vispgrädde
- 1 dl råsocker eller rörsocker till topping
- Gasbrännare
Att servera till om man vill:
- Färska bär
Gör så här:
- Sätt ugnen på 90°.
- Häll grädde, mjölk och strösockret i en kastrull.
- Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg i kastrullen inklusive vaniljstänger. Låt knappt koka upp och rör om så sockret löser upp sig. Ställ att svalna något.
- Vispa äggulora och tillsätt under ständig vispning i den varma gräddmjölken.
- Häll smeten i ugnsfasta potionsformar på en plåt. (Har du inte varmluftsugn så behöver skålarna placeras i vattenbad för att få jämn gräddning.)
- Grädda i mitten av ugnen i ca 2 timmar tills smeten stannat. Gräddningdtiden kan dock variera ganska mycket beroende på portionsskålarnas storlek och höjd.
- Ställ sedan att svalna och sedan in i kyl. Hit kan Brûllén med fördel göras dagen innan.
- Strö över ett tunt lager med rå- eller rörsocker och bränn/kandera sockret med en gasbrännare. Testa lite försiktigt i början. Kör brännaren på halv styrka och på ca 10 cm avstånd tills sockret smält/ kanderat. Funkar även hyfsat i ugn på grilläge 250°. Håll koll!
- Servera med lite färska bär till om du vill.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
parmesanstänger matblogg grillad abborre i folie saint agur gambas japanskt vegetarisk soppa burgare vitaminboost senapscreme bearnaisesås oxfond smoothie med spenat mango och ingefära kolakräm vegetarisk, lättbakat fiskfond vermouth couscous stekt strömming torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest löjrom fikon romsås bouillabaisse med havskräfta & aioli kola & knäck gädda huvudrätt griskött råstekt potatis chokladtårta aubergine tomatsallad mazarinkaka kräftsås citronmarinerad flädersorbet mexikanskt karamelliserad björnbärsmarmelad rödbetshummus på landet majs indisk mat majonnäs potatispuré gubbröra vinägrett grön ärtsoppa grillad flankstek frittata panko julsill ramslökssoppa ost, lingon pannacotta chokladmousse matbloggpriset oxkind smoothie semlor bröd recept vikingfågel campari lammracks havskräftor gambero torskrätt pavlova hasselbackspotatis fudge apfelstrudelpaj vaktelägg mozzarella oxbringa pannbiff mörk choklad räkor tomater korv mumma glaze pastarecept kycklingsallad tomatsalsa struvor recept hummus chokladflarn mandelpotatis hummersoppa roscofflök calemare flarn portvinsmarinerad oxfilé rödkål crème ninon flankstek persika kokosmjölk picklad rödlök tartlett 5-minuterssill melon tapenade lingonparfait kryddsmör fruktsallad färskost på filmjölk grillad entrecote skåne semla brynt smör långpannebröd pesto negroni sour grillad makrill tomatsås matvete fiskpågrillen slottsstek gås, biskvi apfelstrudel blommor i maten karré wokgrönsaker rödvinssås skaldjurssås prosecco salsiccia kalvleveranglais ciabatta potatisrätt torskrecept köttrecept,kött matjesill sockerkaka tournedos löksoppa parmesan reportage scampi parmaskinka långkok gräddsås pepparrot rotfrukter rom toscakaka sopprecept marmelad citron midsommarmat grillat på grillen kantareller karl johan svamp gin avocado pizza lök rödbetor sorbet pasta med räkor svamp tartar höstmat cheesecake vegetarisk pasta brunsås välkomstdrink pilgrimsmusslor västerbottensost grytor saft festrätt festmåltid julgodis hummer bär munsbit grön sparris gåsamiddag tagliatelle nypotatis frukt & bär picklat fond champagne gåsmeny sillrecept picklad spenat insjöfisk ramslöksolja sommarmat, potatis hallon husmanskost sill starters torsk nötkött glassdessert skaldjur drinkrecept ramslök kyckling kötträtt sallad nybakat primör soppor laxrecept vegetariskt oxkött köttrecept pastarätt bakning baka fisk & skaldjur vegetarisk efterrätt dessert fiskrecept fisk såsrecept nyårsmeny förrätt pasta soppa drinkar grill dryck cocktails lax sommardessert asiatiskt moltas drinktips doften av nybakat bröd choklad bröd julmat lakrits, nu är det jul igen kycklingrätt sparris glass sommarmat nötter tårtor brödbak jordgubbar apelsin äpplen fondspara mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert frukost rabarber äppelkaka paj sockerlag entrérätt kolasås romtopf hummerfond äppelpaj äppeltarte laxrätter nässelsoppa maräng nässlor negroni blåbär fiskgryta nygrillat 1-2-3-lag gös sylt björnbär fläder ugnsbakade rotfrukter medelhavet vit sparris kullasparris hollandaisesås apetizer hallonsås buljong ingefära basilika abborre alla hjärtans dag kakor flädersaft sjögräsnudlar fisk&skaldjur ramslöksrecept torskrygg bullar inläggning whiskey citrondessert bläckfisk gravad lax potatismos fromage morotssoppa indiskt salsa vaniljsås morötter juldryck wok mangosallad brownie kaka, rimmad oxbringa tomat- & jordgubbssallad melanzane ljuvliga smaker godis våfflor pepparrotssås gäddqueneller pocherat ägg bouillabaisse lamm nektariner kalix löjrom risotto grillade citroner lussekatter pulled majonnäas blomkål, hjorthornssalt skaldjursfond ugnsrostade pumpa mousse thai basil whiskey sour mingelrätt svamprecept sashimi hallå! jätteräkor ansjovis fisk i folie apelsinmarmelad högrev daal gravlaxsås nyårsdessert hallonsylt rabarberpaj kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss jordärtskocka koka hummer granola kalvbräss lasagne honeysuckle mazarin kycklingwok gratäng byxad tosca nudlar långgrillad dekoration italienskt vit choklad grillad gås fisksoppa makrill queneller pressgurka räkor, chorizo mozarella brytbröd potatisstomp saffran vårkyckling entrecote rödlök kesella gremolata butternutpumpa körsbär heiße liebe paella bresaola salmalax på tallriken blåmusslor gravlax chutney, rulltårta spanien hummer recept pepparrotssmör citrus kalvlever cocoschutney egg toddy müsli ugnstekt lax crème brûllée hälleflundra gulaschsoppa ätliga blommor sandefjordsås gåsagille stekar dekorera med blommor paj med spenat och västerbottensost sojabönor pizzadeg halloncurd gäddrecept ramslökspesto vegetarisk pizza ceviche lakritscheesecake granatäpple lantbruk tortillas färskost rårörda lingon fastlagsbulle picklad gurka parfait pumpasoppa sillinläggningar rabarberkräm oliv- & basilikatapenade kantarelltoast jästpannkakor fritterad omelett ponzu varma hallon