POLPETTE AL SUGO (ITALIENSKA KÖTTBULLAR I TOMATSÅS)
Ciao! Idag blir det lite influenser från Italien. Köttbullar fullspeckade med härliga dofter och smaker från färska kryddor som serveras i en lika smakrik tomatsås. Här finns utrymme för improvisation men ett gott råd är att du absolut inte snålar med de färska örtkryddorna. Ös på! Kan nog aldrig bli för mycket. I vårt recept hittar du ansjovis som ger bullarna både sälta och en spännande tvist. Vi blandade även i ramslök som just nu finns att plocka lite varstans i våra skånska skogar. Till vår Polpette al Sugo serveras nartligtvis spagetti, massor av riven parmesan samt frierade ramslöksblad. Dryck till denna anrättning måste bli ett gott rött talienskt. Kanske något från Chianti Classico av god kvalisort?
Skrållar du ner i inlägget hittar du en bricka med italienska delikatesser som vi tycker är en utmärkt inledning på en italiensk måltid. Buon appetito!
4 personer:
Köttbullar:
- 600 g kalvfärs eller blandfärs (tillsätt mer grädde om du använder kalvfärs)
- 1 liten burk ansjovis (55 g) + 2 msk spad
- 1/2 burk små kapris (50 g)
- 1 dl riven parmesanost
- 2 stora (banan-) schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 1 näve ramslök (eller ytterligare 1 vitlöksklyfta)
- 1 rejäl näve basilika
- 1 knippe oregano
- 1 knippe persilja
- 1 litet knippe dragon
- Rivet skal från 1 citron
- 1 msk koncentrerad kalv-eller oxfond
- 1 msk dijonsenap
- 1 dl matlagningsgrädde (+ 1 dl om du använder kalvfärs)
- 1 ägg
- 1 dl ströbröd
- 2 tsk salt
- Svartpeppar
- 2 burkar Mutti krossade tomater
- 3 msk olivolja att steka i
- 1/2 burk (100 g) soltorkade tomater
- 1/2 burk (100 g) grillad paprika
- 2 stora (banan-) schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 rejäl näve basilika
- 1 knippe oregano
- 1 knippe persilja
- 1 litet knippe dragon
- Rivet skal från 1 citron
- 2 msk balsamico-vinäger
- 1 msk råsocker (funkar med valigt strösocker)
- 2 msk koncentrerad grönsaksfond
- 2- 3 tsk salt
- svartpeppar
- Spagetti
- Riven parmesanost
- Basilikakvist eller som på bilden; friterade ramslöksblad
Gör så här:
Börja med tomatsåsen. Görs med fördel dagen innan.
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
- Ansa kryddorna från grova stjälkar och finhacka sedan bladen.
- Hacka soltorkade tomater och grillad paprika grovt.
- Finriv skal från 1 citron.
- Fräs löken i olivolja utan att ta färg.
- Tillsätt soltorkade tomter och paprikan. Låt fräsa med i ett par minuter. Tillsätt därefter de krossade tomaterna, kryddorna, rivet citronskal, vinäger, socker och grönsaksfond. Smaka av med salt och peppar. Kanske lite pressad citron om du vill. Låt småputtra i ca 1/2 tim.
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
- Ansa kryddorna från grova stjälkar och finhacka sedan.
- Hacka ansjovis och kapris. Spar ett par matskedar ansjovisspad.
- Finriv skal från 1 citron.
- Finriv parmesanost.
- Fräs löken i olivolja utan att ta färg. Låt sedan svalna något.
- Blanda ströbröd med grädden. Låt stå att svälla någon minut.
- Blanda färsen noggrant med samtliga ingredienser till en jämn smet.
- Rulla köttbullar i önskad storlek. Italienska köttbullar är generellt större än våra traditionella svenska köttbullar.
- Koka spagettin al dente i väl saltat vatten, gärna tillsammans med en tärning grönsaksbuljong och en skvätt olivolja.
- Servera i djupa tallrikar med med riven parmesan och en kvist basilika. På bilden friterade vi ramslök till frasiga blad som vi toppade med.
LITE ITALIENSKA DELIKATESSER ATT STARTA MED
Får vi fresta med en bricka med lite italiensk ost och chark? Kan väl vara en bra start på en måltid i italienska tecken, eller vad säger du?
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
matbloggpriset skåne flankstek blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake nudlar rödvinssås fikon rökt kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor granola räkor ätliga blommor mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus chokladflarn kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax senapscreme brytbröd lantbruk melon innanlår löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt halloncurd råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous rimmad oxbringa mazarinkaka torskrätt wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad spanien prosecco potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger ost fromage lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming pannbiff mörk choklad sandefjordsås romsås mumma matvete paj med spenat och västerbottensost müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais potatispuré jätteräkor kycklingsallad citrus mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad höstmat pulled japanskt ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter gös pasta med räkor whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås rom toscakaka karré majs sopprecept chutney, rödbetor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag tomatsås kullasparris rårörda lingon pepparrot lammracks korv torskrecept rotfrukter flädersaft ansjovis abborre nyårsmat skaldjursfond fondspara munsbit kallrökt lax lamm gåsmeny äppeldessert sorbet nypotatis sockerlag spenat chokladtårta tårta äpplen fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär kantareller festrätt rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt sparris sommarmat, kycklingrätt insjöfisk tårtor julmat brynt smör sillrecept jordgubbar ramslök lakrits, sallad sylt glassdessert primör kyckling drinkrecept griskött chokladdessert på grillen nybakat gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pasta soppa drinkar sill baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning bbq pastarätt dryck cocktails laxrecept soppor vegetariskt moltas drinktips glass hallon potatis skaldjur torsk bröd asiatiskt husmanskost sommardessert bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen starters tomater apelsin sommarmat paj slow cooking champagne nötter brödbak pastarecept fläsk nötkött kalv blåbär kolasås frukost tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt västerbottensost vit sparris grytor fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat hummer nässlor grön sparris torskrygg inläggning saffran alla hjärtans dag matjesill indiskt majonnäs oxfilé laxrätter björnbär pilgrimsmusslor sjögräsnudlar långkok pannkakor grillat gin risotto basilika kantarelltoast potatisrätt blåmusslor saft kakor äppelpaj medelhavet avocado hälleflundra semla hallonsås pizza ostar parmesan scampi ägg citrondessert fläder nässelsoppa julgodis lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta reportage apetizer ponzu matblogg julsill lingonparfait tapenade frukt grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata vaniljsås morötter rödkål flädersorbet calemare gravlaxsås pepparrotssmör tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa falukorv kräftsås honeysuckle mazarin curry nektariner tosca pavlova gnocchi gädda fudge stekar räkor, gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, anklever pannacotta gremolata ugnsrostade rabarberpaj hummus paella panko omelett citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta kalvbräss hummer recept dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt fiskpågrillen skaldjurssås wokgrönsaker grillad makrill chorizo apfelstrudel gåsagille pepparrotssås billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche rödlök foccacia ramslökspesto gambero vegetarisk, lussekatter tortillas färskost på filmjölk persika på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas päron crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept ciabatta högrev cocoschutney saint agur ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia makrill byxad brownie gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept körsbär getost lättbakat