POLPETTE AL SUGO (ITALIENSKA KÖTTBULLAR I TOMATSÅS)

Ciao! Idag blir det lite influenser från Italien. Köttbullar fullspeckade med härliga dofter och smaker från färska kryddor som serveras i en lika smakrik tomatsås. Här finns utrymme för improvisation men ett gott råd är att du absolut inte snålar med de färska örtkryddorna. Ös på! Kan nog aldrig bli för mycket. I vårt recept hittar du ansjovis som ger bullarna både sälta och en spännande tvist. Vi blandade även i ramslök som just nu finns att plocka lite varstans i våra skånska skogar. Till vår Polpette al Sugo serveras nartligtvis spagetti, massor av riven parmesan samt frierade ramslöksblad. Dryck till denna anrättning måste bli ett gott rött talienskt. Kanske  något från Chianti Classico av god kvalisort?
Skrållar du ner i inlägget hittar du en bricka med italienska delikatesser som vi tycker är en utmärkt inledning på en italiensk måltid.  Buon appetito!

Italienska köttbullar,Poletteal Sugo

4 personer:

Köttbullar:

  • 600 g kalvfärs eller blandfärs (tillsätt mer grädde om du använder kalvfärs)
  • 1 liten burk ansjovis (55 g) + 2 msk spad
  • 1/2 burk små kapris (50 g)
  • 1 dl riven parmesanost
  • 2 stora (banan-) schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 näve ramslök (eller ytterligare 1 vitlöksklyfta)
  • 1 rejäl näve basilika
  • 1 knippe oregano
  • 1 knippe persilja
  • 1 litet knippe dragon
  • Rivet skal från 1 citron
  • 1 msk koncentrerad kalv-eller oxfond
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl matlagningsgrädde (+ 1 dl om du använder kalvfärs)
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 2 tsk salt
  • Svartpeppar
Tomatsås:
  • 2 burkar Mutti krossade tomater
  • 3 msk olivolja att steka i
  • 1/2 burk (100 g) soltorkade tomater
  • 1/2 burk (100 g) grillad paprika
  • 2 stora (banan-) schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 rejäl näve basilika
  • 1 knippe oregano
  • 1 knippe persilja
  • 1 litet knippe dragon
  • Rivet skal från 1 citron
  • 2 msk balsamico-vinäger
  • 1 msk råsocker (funkar med valigt strösocker)
  • 2 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 2- 3 tsk salt
  • svartpeppar
Att servera till:
  • Spagetti
  • Riven parmesanost
  • Basilikakvist eller som på bilden; friterade ramslöksblad

Gör så här:

Börja med tomatsåsen. Görs med fördel dagen innan.

  1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
  2. Ansa kryddorna från grova stjälkar och finhacka sedan bladen.
  3. Hacka soltorkade tomater och grillad paprika grovt.
  4. Finriv skal från 1 citron.
  5. Fräs löken i olivolja utan att ta färg. 
  6. Tillsätt soltorkade tomter och paprikan. Låt fräsa med i ett par minuter. Tillsätt därefter de krossade tomaterna, kryddorna, rivet citronskal, vinäger, socker och grönsaksfond. Smaka av med salt och peppar. Kanske lite pressad citron om du vill. Låt småputtra i ca 1/2 tim.
Köttbullarna:
  1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
  2. Ansa kryddorna från grova stjälkar och finhacka sedan.
  3. Hacka ansjovis och kapris. Spar ett par matskedar ansjovisspad.
  4. Finriv skal från 1 citron.
  5. Finriv parmesanost.
  6. Fräs löken i olivolja utan att ta färg. Låt sedan svalna något.
  7. Blanda ströbröd med grädden. Låt stå att svälla någon minut.
  8. Blanda färsen noggrant med samtliga ingredienser till en jämn smet.
  9. Rulla köttbullar i önskad storlek. Italienska köttbullar är generellt större än våra traditionella svenska köttbullar.
  10. Koka spagettin al dente i väl saltat vatten, gärna tillsammans med en tärning grönsaksbuljong och en skvätt olivolja.
  11. Servera i djupa tallrikar med med riven parmesan och en kvist basilika. På bilden friterade vi ramslök till frasiga blad som vi toppade med.

 

LITE ITALIENSKA DELIKATESSER ATT STARTA MED

Får vi fresta med en bricka med lite italiensk ost och chark? Kan väl vara en bra start på en måltid i italienska tecken, eller vad säger du?

Ost- och charkbricka

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln