MOULES FRITES PÅ CAMPINGKÖK? JO MEN VISST!

Härom veckan när vi fortfarande kunde njuta av härlig sensommarvärme packade vi det lilla campingköket bestående av en gasolplatta  samt den lilla portabla gasolgrillen och begav oss ner till hamnen i Viken. Här lagade vi till Moules frites. Enkelt och ljuvligt gott! Tillagningen av musslorna på gasolplattan är inga problem, Det enda att tänka på är att ha en tillräcklig rymlig kastrull så musslorna och allt annat ryms och att du kan röra om ordentligt utan att hälften skvätter utanför.  Lite knepigare var det att få till pommes på grillen men efter lite trixande och med hjälp av folie blev resultatet fullt godkänt. Jo, du kan skippa pommes.
I vårt Moule-recept knaperstekte vi tärnad bacon och blandade ner i grytan. Något som du ofta får i Frankrike och som ger en liten extra krydda. Kan naturligtvis också uteslutas men då behöver du nog addera lite mer salt.
Smaklig spis önskar vi!

Moules Frites
4 personer:
  • 2 st nät blåmusslor (2 kg)
  • 1 pkt tärnad bacon
  • 3 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl vitt torrt vin
  • 3 dl crème fraiche
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk cayennepeppar 
  • 1 knippe persilja
  • 1 påse pommes frites
  • 2 msk olja
  • Ett par nypor flingsalt
  • Baguette att servera till

Gör så här:

  1. Skölj och rensa musslorna. De som inte sluter sig när du knackar på skalet eller de som är trasiga slänger du.
  2. Kör full värme på gasolplattan. Stek bacon knaprigt i den heta kastrullen tillsammans med ett par krosade vitlöksklyftor. En skvätt olja kan behövas. Finhacka schalottenlöken och låt fräsa med någon minut utan att få färg. Ta bort och släng vitlöksklyftorna.
  3. Tillsätt musslorna som får fräsa med en liten stund. Krydda med cayennepeppar och lite salt. Häll på vinet i ett par omgångar. Rör om. Tillsätt sedan crème fraichen, veva runt i kastrullen. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer kryddor. Tillagningstid för musslorna; ca 5 minuter. Grovhacka persilja och strö över hela härligheten. 

Pommes frites på grill.

  1. Vänd pommes friten i lite olja och placera sedan på ett folieark. Lägg på grillen (het) och på med locket. Rör om med jämna mellanrum så stekytan blir jämn. Stektid ca 15 minuter. Strö flingsalt över.
Serveras med baguette eller annat gott bröd.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln