GRATINERAD KANTARELLMACKA MED VÄSTERBOTTENSOST OCH ROSTAD LUFTTORKAD SKINKA

Får vi fresta med en kantarellmacka så här på en tisdag? För oss skåningar som inte är bortskämda med kantrellskogar så är detta lyxmat men ibland får man unna sig, eller hur?
En lyxig lunch eller som en läcker start på en middag, välj själv.  Mackan gratineras med Västerbottensost och serveras med krisp av rostad skinka.

Gratinerad kantarellmacka med Västerbootensost

4 personer:

  • 200 g kantareller
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl riven Västerbottensost
  • svartpeppar
  • 1 krm salt
  • Några stänk tabasco (om du vill)
  • 1 msk kantarellfond (om du vill)
  • 1 pkt lufttorkad skinka av valfri sort
  • 1 baguette
  • 1 påse mixad sallad
  • persilja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°C. Placera skinkan på plåt med bakplåtspapper. Rosta i ca 10 minuter.
  2. Sänk ugnsvärmen till 200° C.
  3. Rensa (skölj inte!) och grovhacka svampen.
  4. Finhacka schalottenlöken och riv osten
  5. Skär baguetten i skivor, gärna lite på sniskan så de blir lite större. Placera skivorna på plåt med bakplåtspapper.
  6. Stek svampen i smör på hög värme i några minuter. Sänk värmen och tillsätt löken. Låt fräsa med i några minuter. *Salta och peppra. Tillsätt crème fraiche och låt svampröran puttra i några minuter. Vill du förstärka smakerna kan du tillsätta en lien skvätt kantarellfond och några stänk tabasco. *Om du tillsätter fond så var försiktig med saltet. Fonderna brukar vara väldigt salta.
  7. Klicka ut svampröran på brödskivorna och toppa med riven Västerbottensost. Gratinera i ca 10 minuter.
  8. Servara mackorna med den rostade skinkan, lite sallad och en kvist persilja.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln