BBQ-SPECIAL AV OCH MED "MAGNUS RÖK & KÖK"
För ett par veckor sedan var vi ett gäng som hade det stora nöjet att få låna in och avnjuta vår kompis Magnus Wallins BBQ- kokkonster. Under en magisk BBQ-kväll bjöd Magnus oss på en symfoni av ljuvliga smaker och dofter men också en och annan aha-upplevelse. Wow, är det bästa ordet för att sammanfatta kvällen. Scrollar du ner ger Magnus dig både tips och recept från delar av menyn.
Magnus brinner verkligen för barbecue och har grottat ner sig i ämnet, så det här kan han vill jag lova. Ska du ha kalas eller event så kan vi verkligen rekommendera att du anlitar Magnus. Boka i tid för vi anar att han kommer ha full fart i rök och kök framöver. Följ gärna hans färdigheter på hans Instagram-konto: Rök & Kök (magnus_rok_och_kok).
Barbeque ska inte förväxlas med grillning. Barbecue innebär tillagning på indirekt värme där köttet får gå på låg temperatur under lång tid, tvärtemot grillning där du ofta använder hög direktvärme med avsevärt kortare tillagningstid.
I detta digra specialinlägg om BBQ delar Magnus med sig av recept, råd och tips men där han även slår hål på en del allmämt vedertagna sanningar om både grillning och BBQ.
Grill- och BBQ-säsongen är långt ifrån över. För vissa pågår den året runt, så håll till godo. Klicka här för att boka Magnus eller göra en förfrågan.
OM BBQ
Hemligheten med i princip allt som går under namnet BBQ är att det tillagas långsamt på reltivt låg temperatur.
Jag använder oftast en rök när jag kör BBQ men du kan uppnå i stort sett samma resultat på din vanliga klotgrill med en speciell teknik som kallas för snakemetoden. Inte speciellt krångligt men som sagt; BBQ-processen tar sin lilla tid och kräver lite passning.
Snakemetoden
Rada upp briketter längs med ena sidan av grillen.
Lägg gärna lite flis (äppleträ är perfekt till fläskkött) på briketterna så avger de rök som smaksätter efterhand "brikettormen" tänds och sakta glöder.
Tänd på några briketter och placera i ena änden av "ormen". När brikettraden börjat glöda så är det på med locket.
När du har fått grillen till en stadig temperatur, mellan 110 och 130 grader, tack vare ganska stängda ventiler, är det dags att lägga köttet på grillen, dock ej direkt över briketterna.
Lita inte på tempmätarna som finns på grillocken, använd en extern termometer istället. Finns bra att köpa för en hyggligt billig peng.
Nu är det locket på som gäller förutom de korta stunder som du ”arbetar” med köttet”.
Om du är alltför nyfiken och lyfter på locket ofta så sjunker temperaturen drastiskt och proccessen avstannar. Följ BBQ-ordspråket: "If you look, it doesn´t cook".
Tillagningstiden varierar kraftigt, från 5 timmar för t ex burnt ends (se nedan) till en rejäl karré (pull pork, se nedan) som kan ta upp till 10 timmar.
Kort om flis
Att blötlägga flis är meningslöst eftersom det enda som händer är att fukten i flisen förångas först innan själva träslaget gör det. Alltså ingen smak som tillförs. Ryktet säger att när detta lanserades till konsumenter så klagade många på att de inte rök så mycket. Någon klipsk person på en marknadsavdelning kom då på att rekommendera att man blötlade flisen innan och gissa om alla blev nöjda och fick ”valuta” för pengarna.
Marinera eller inte?
Har du som jag tagit emot beröm för något du grillat och nöjt svarat ”Tack för det, det har legat i marinad i 28 timmar, det är mitt knep” Tyvärr hade detta nog inte så mycket med saken att göra utan troligen var det fin kvalitet på köttet och det tillagdes bra.
Många tror att ju längre du låter ett kött ligga i marinad desto mörare och smakrikare blir det. Det är köttets egna enzymer (och tiden) som sköter mörningen, inte den ofta dyra marinaden.
Men blir det inte smakrikare då? Tyvärr glöm det också, vattnet i köttet och oljan (oftast) i marinaden "gifter” sig inte (häll lite olja i ett glas vatten så ser du) så smaken tränger alltså inte in i köttet. Dock kan en marinad som är baserad på till exempel vin, vinäger, öl eller soja komma att tränga in i köttet och ge mer smak. Men jag marinerar aldrig, dock saltar och kryddar jag det gärna någon dag innan.
Man kan skriva en novell om detta område men jag håller här.
Vill du ha smak på köttet, och spara pengar, är glaze en bättre produkt än marinaden som man penslar på under och/eller efter grillning.
Klicka på bilderna nedan för MER TIPS OCH RECEPT från magnus/ RÖK & KÖK
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
fudge gädda gnocchi räkor, stekar mörk choklad sandefjordsås romsås pannbiff mumma matvete paj med spenat och västerbottensost mazarin ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli koka hummer calemare flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås morötter vaniljsås potatispuré tartlett grön ärtsoppa frittata picklad rödlök kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait getost körsbär lättbakat campari vårprimörer bröd recept kalix löjrom smoothie kesella kolakräm potatisstomp pizzadeg biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake rödvinssås fikon rökt oxbringa gulaschsoppa karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia gratäng granola löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur indisk mat crème ninon svamprecept oliv- & basilikatapenade oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas parfait lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, gambero kola & knäck hjorthornssalt ceviche slottsstek apfelstrudel chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka jordärtskocka crème brûllée dekoration wok spanien prosecco vinägrett citronmarinerad potatismos gravlax paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola gremolata pannacotta anklever ugnsrostade fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter majonnäs ansjovis nyårsmat abborre alla hjärtans dag japanskt apetizer vegetarisk pasta välkomstdrink negroni fisksoppa våfflor kaka, äppeltarte nässelsoppa hummerfond fläder pasta med räkor gös marmelad whiskey ostar ramslöksrecept pizza hollandaisesås hälleflundra avocado karré sopprecept äppelpaj kakor rödbetor chutney, kantarelltoast basilika gin grillat risotto cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran munsbit torskrygg grön sparris gåsmeny sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur tårta grytor äpplen hallonsylt ost och vin picklad sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor kantareller festrätt rabarber ramslöksolja pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt julmat brynt smör nu är det jul igen jordgubbar torsk skaldjur potatis sommardessert husmanskost asiatiskt bröd på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq dryck choklad laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert sylt sallad lakrits, ramslök kyckling primör bär doften av nybakat bröd sillrecept starters tomater nötter brödbak festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär kolasås apelsin sommarmat paj sommarmat, champagne karl johan svamp fond fågelrecept västerbottensost vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert nässlor lamm kallrökt lax inläggning fondspara frukost tartar äppelkaka bullar tomatsås rårörda lingon kullasparris 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron potatisrätt blåmusslor majs saft toscakaka medelhavet rom gräddsås semla hallonsås fiskgryta buljong parmesan scampi ägg citrondessert julgodis ugnsbakade rotfrukter romtopf lök maräng brunsås parmaskinka havskräftor ingefära pulled höstmat reportage skaldjursfond matjesill indiskt oxfilé flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok lammracks pressgurka pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling lingon apelsinmarmelad jästpannkakor daal panko omelett fromage ost parmesanstänger recept gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss hummer recept kalvbräss mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka mozarella bouillabaisse billig mat gäddqueneller löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour tortillas färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka burgare kokosmjölk brioche rabarberkräm fritterad fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk salsa ätliga blommor räkor kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck nudlar makrill byxad brownie gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto matbloggpriset flankstek skåne bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill whiskey sour mingelrätt morotssoppa thai basil rödkål citrus kycklingsallad jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås struvor falukorv kräftsås honeysuckle tosca pavlova curry nektariner grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad