KÅLDOLMAR PÅ INGVARS VIS MED SIRAPSSKY

För oss är kåldolmar en av de mest traditionsbundna rätterna och tillagas därför här som sig bör. Jo, visst är det lite pill och det tar sin tid men oj så gott! När du ändå håller på så gör ett gäng och frys in. I köttsmeten blandar vi i risgrynsgröt, en idé som norpats från Pers svärfar Ingvar och till våra kåldolmar är det minsann sirapssky som gäller. Serveras tillsammans med ronderad potatis eller mos, rårörda lingon och persilja. Kålhuvudet låter vi först koka helt i ca 10 minuter så att bladen lättare släpper. Så en rymlig gryta behöver du. Smaklig spis!

Kåldolmar med sirapssky

6 personer, 12 kåldolmar:

  • 1 vitkåshuvud ca 1-1,5 kg
  • Salt
Fyllning:

Grötblandning:

  • 1/5 dl risgryn
  • 1 dl vatten
  • 2 dl mjölk
 
  • 300 g nötfärs
  • ½ gul lök, finhackad
  • 3 tsk salt
  • Svartpeppar
  • Ca 1 dl mjölk

Sirapssky:

  • ½ gul lök
  • Mittendelen av kålbladet
  • 5 dl kalvbuljong
  • 1 dl ljus sirap
  • 2-3msk Maizenaredning
  • En skvätt kinesisk soja
  • Smaka av med salt och peppar

Gör så här:
Börja med risblandningen.

  1.  Koka risgrynen på svag värme tills vattnet nästan kokat in. Späd med mjölken och låt grynen sakta koka mjuka under lock. Låt gröten svalna. Gröten kan du  med fördel göra dagen innan och förvara i kyl.
Vitkålen:
  1. Skär ut  mittstocken på kålhuvudet (akta fingrarna!), placera kålhuvudet i den kokande vattenkastrullen. Koka 10-15 min eller tills bladen lossnar lätt från huvudet.

Under tiden gör du fyllningen:

  1. Bryn den finhackade löken i rikligt med smör och blanda den och smöret i grötblandningen, låt svalna lite. Blanda färsen med gröt- och lökblandningen, salta och peppra.
  2. Plocka försiktigt av 12 fina blad från kålhuvudet och skär bort den tjockaste delen av mittsträngen på bladet. Spara dessa delar till sirapsskyn.
  3. Forma avlånga bullar, använd ca 1,5 msk smet per bulle.
  4. Placera smeten på nedre delen av bladet (se bildspel nedan), börja rulla och vik in kanterna. Fortsätt rulla och vips så har du en kåldolme! Placera dem i en ugnsfast form så de ligger tätt och hindras från att rulla upp. Lägg några smörbitar uppe på rullarna. Förgrädda  i ugnen på 180° för färgens skull 15-20 min.

 Sirapssky:

  1. Fräs den finhackade löken tillsammans med kålbitarna du sparade från bladen i smör. Tillsätt sirap och låt den karamelliseras en liten stund, därefter går du i med buljongen och en skvätt soja.
  2. Sist in i skyn är maizenaredningen. Låt den få ett uppkok och rör om. Den ska bli lite trögare, men inte för tjock.
  3. Sila skyn över kåldolmarna. Ringla över lite extra sirap och sätt in kåldolmarna ca 30 min eller till de har fin gyllenbrun färg. De ska inte brännas, sänk ugnens temperatur om det behövs.
Servera med mos eller kokt potatis, rårörda lingon och persilja.
 
 
loading...

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln