KÅLDOLMAR PÅ INGVARS VIS MED SIRAPSSKY
För oss är kåldolmar en av de mest traditionsbundna rätterna och tillagas därför här som sig bör. Jo, visst är det lite pill och det tar sin tid men oj så gott! När du ändå håller på så gör ett gäng och frys in. I köttsmeten blandar vi i risgrynsgröt, en idé som norpats från Pers svärfar Ingvar och till våra kåldolmar är det minsann sirapssky som gäller. Serveras tillsammans med ronderad potatis eller mos, rårörda lingon och persilja. Kålhuvudet låter vi först koka helt i ca 10 minuter så att bladen lättare släpper. Så en rymlig gryta behöver du. Smaklig spis!
6 personer, 12 kåldolmar:
- 1 vitkåshuvud ca 1-1,5 kg
- Salt
Grötblandning:
- 1/5 dl risgryn
- 1 dl vatten
- 2 dl mjölk
- 300 g nötfärs
- ½ gul lök, finhackad
- 3 tsk salt
- Svartpeppar
- Ca 1 dl mjölk
Sirapssky:
- ½ gul lök
- Mittendelen av kålbladet
- 5 dl kalvbuljong
- 1 dl ljus sirap
- 2-3msk Maizenaredning
- En skvätt kinesisk soja
- Smaka av med salt och peppar
Gör så här:
Börja med risblandningen.
- Koka risgrynen på svag värme tills vattnet nästan kokat in. Späd med mjölken och låt grynen sakta koka mjuka under lock. Låt gröten svalna. Gröten kan du med fördel göra dagen innan och förvara i kyl.
- Skär ut mittstocken på kålhuvudet (akta fingrarna!), placera kålhuvudet i den kokande vattenkastrullen. Koka 10-15 min eller tills bladen lossnar lätt från huvudet.
Under tiden gör du fyllningen:
- Bryn den finhackade löken i rikligt med smör och blanda den och smöret i grötblandningen, låt svalna lite. Blanda färsen med gröt- och lökblandningen, salta och peppra.
- Plocka försiktigt av 12 fina blad från kålhuvudet och skär bort den tjockaste delen av mittsträngen på bladet. Spara dessa delar till sirapsskyn.
- Forma avlånga bullar, använd ca 1,5 msk smet per bulle.
- Placera smeten på nedre delen av bladet (se bildspel nedan), börja rulla och vik in kanterna. Fortsätt rulla och vips så har du en kåldolme! Placera dem i en ugnsfast form så de ligger tätt och hindras från att rulla upp. Lägg några smörbitar uppe på rullarna. Förgrädda i ugnen på 180° för färgens skull 15-20 min.
Sirapssky:
- Fräs den finhackade löken tillsammans med kålbitarna du sparade från bladen i smör. Tillsätt sirap och låt den karamelliseras en liten stund, därefter går du i med buljongen och en skvätt soja.
- Sist in i skyn är maizenaredningen. Låt den få ett uppkok och rör om. Den ska bli lite trögare, men inte för tjock.
- Sila skyn över kåldolmarna. Ringla över lite extra sirap och sätt in kåldolmarna ca 30 min eller till de har fin gyllenbrun färg. De ska inte brännas, sänk ugnens temperatur om det behövs.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad spanien prosecco gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta bresaola recept parmesanstänger ost fromage omelett lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa vikingfågel vermouth ramslökssoppa pressgurka gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli tosca nektariner curry pavlova mumma matvete paj med spenat och västerbottensost müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten hummersoppa roscofflök kalvleveranglais på landet rödkål morötter vaniljsås potatispuré picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frittata bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt lättbakat getost körsbär vegetarisk pizza pesto heiße liebe blomkål, hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake gulaschsoppa brownie byxad makrill kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor granola räkor ätliga blommor gravad lax bläckfisk mangosallad sockerkaka saint agur cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie burgare rabarberkräm brioche kokosmjölk entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron brytbröd lantbruk melon färskost på filmjölk gambero ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, kola & knäck hjorthornssalt ceviche råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous halloncurd wokgrönsaker skaldjurssås fiskpågrillen toscakaka karré kakor saft chutney, rödbetor citron kantarelltoast 1-2-3-lag gin grillat risotto långkok pepparrot korv torskrecept rotfrukter flädersaft ansjovis indiskt matjesill skaldjursfond apetizer reportage höstmat ingefära välkomstdrink brunsås parmaskinka kaka, äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter citrondessert ägg whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås rom västerbottensost fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran inläggning torskrygg grön sparris gåsmeny hummer midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor vit sparris pastarecept brödbak entrérätt champagne sommarmat, paj sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv nötkött fläsk sillrecept jordgubbar tomater starters glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad sylt på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad dryck bbq drinkar sill bakning baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill soppa oxkött pastarätt pasta svamp cocktails laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt bröd asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk brynt smör julmat bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen ramslöksolja rabarber festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris nötter drinktilltugg glaze festmåltid tårta chokladtårta spenat sockerlag nypotatis sorbet äppeldessert nässlor lamm kallrökt lax munsbit fondspara frukost tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt äpplen avocado hälleflundra semla hallonsås pizza ostar parmesan scampi gös pasta med räkor fläder nässelsoppa julgodis lök maräng fisksoppa våfflor havskräftor negroni vegetarisk pasta japanskt pulled alla hjärtans dag abborre nyårsmat majonnäs oxfilé laxrätter björnbär pilgrimsmusslor sjögräsnudlar lammracks pannkakor rårörda lingon kullasparris tomatsås vegetarisk soppa basilika potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept majs medelhavet rimmad oxbringa torskrätt mazarinkaka pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel gåsagille bouillabaisse billig mat gäddqueneller slottsstek fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår senapscreme lussekatter tortillas pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas svamprecept crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos gratäng salsa mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia oxbringa rökt fikon rödvinssås nudlar grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg bröd recept vårprimörer campari kalix löjrom matbloggpriset flankstek skåne butternutpumpa ponzu matblogg julsill lingonparfait tapenade morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt citrus kycklingsallad jätteräkor pepparrotssmör flädersorbet calemare gravlaxsås tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa falukorv kräftsås honeysuckle mazarin romsås sandefjordsås mörk choklad pannbiff räkor, gnocchi gädda fudge stekar pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost långpannebröd ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote anklever pannacotta gremolata ugnsrostade grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella panko potatismos citronmarinerad vinägrett gubbröra kalvbräss hummer recept dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt