KLADDKAKA MED TÄCKE AV CHOKLAD & LAKRITSKOLA

Upptäckte precis att det var kladdkakans dag igår. Här är ett höjdarrecept hämtat från vårt skafferi på en riktigt smarrig kladdkaka. Toppas med flingsalt och serveras med apelsinmarinerade bär, Bättre att fira sent än aldrig...

Kladdkaka med täcke av choklad och lakritskola

1 kladdkaka:

  • 50 g smör
  • ½ dl matolja
  • 2  ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 4 msk kakao av god kvalitet
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • Smör och ströbröd till formen

Lakrits- och Chokladkola:

  • 2 dl vispgrädde
  • 1, 75 dl mörkt muscovadosocker
  • 1 dl flytande glykos/ glykossirap
  • 2 msk kakao av god kvalitet
  • 100 g mörk choklad 70%
  • 100 g mjukt smör
  • 1 msk lakritspulver
  • Flingsalt

Apelsinmarinade bär:

  • Saften från 1 apelsin
  • 2 msk vit sirap
  • Bär efter tycke, tillgång och smak.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt matolja.
  3. Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner smöret.
  4. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
  5. Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter.
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.
  7. Låt kladdkakan svalna så den är rumstempererad när du brer på kolablandningen. Toppa med flingsalt.

Lakrits-chokladkolan:

  1. Koka grädde, muscovadosocker och glykos till 116 °C i en tjockbottnad kastrull. Viktigt att använda en termometer. När temperaturen närmar sig 112 grader, får man ta det försiktigt och kan sänka värmen lite eftersom det sedan går väldigt fort att komma upp till 116°C.
  2. När temperaturen har nått 116 grader; ta av från värmen, tillsätt choklad, kakao och lakritspulver på en gång och vispa ut detta i grädden.
  3. Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar.
  4. Bred på ett lager av kolablandningen över hela kladdkakan och toppa med flingsalt 

Apelsinmarinerade bär:

  1. Pressa saften från 1 apelsin och med sirap. Häll sedan blandningen över bären och rör om försiktigt. Låt stå en stund innan servering.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln