RAGGMUNK MED STEKT FLÄSK & RÅRÖRDA LINGON

Vad sägs om att laga till denna klassiska svenska husmanskost i kväll?
Raggmunk som består av råriven potatis som blandas ner i pannkakssmet ska inte förväxlas med rårakor som enbart görs på riven potatis. Till raggmunken serveras stekt rimmat eller rökt fläsk samt rårörda lingon. Jag föredrar rimmat fläsk men smaken är som... // Fredrik

Raggmunk med stekt fläsk & rårörda lingon

4 portioner: 

  • 800 g fast potatis, (8–10 st)
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 4 dl standardmjölk
  • 1 st ägg
  • 600 g skivat rimmat eller rökt sidfläsk
  • smör till stekning
Rårörda lingon:
  • 2 dl frysta lingon
  • 1-2 msk strösocker

Gör så här:

  1. Skala potatisen.
  2. Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet i en bunke. Vispa ner resten av mjölken samt ägget.
  3. Stek fläsket knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper och håll sedan det varmt i ugnen. Spara gärna lite av flottet till stekningen av raggmunkarna. Det ger extra god smak.
  4. Riv potatisen grovt direkt ner i äggsmeten.
  5. Fräs lite smör i stekpannan med fläskflottet och klicka i lite smet. Beräkna ca 1/2 dl smet per raggmunk.
  6. Bred ut varje raggmunk med en stekspade och stek dem på medelvärme några minuter på varje sida så att de blir gyllenbruna.

Rårörda lingon: 

  1. Lägg lingon och strösocker i en skål och rör tills sockret lösts upp. Ställ gärna i kyl för att gosa till sig i en timme eller två innan servering.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln