HUMMERSALLAD MED APELSIN- OCH INGEFÄRSMAJONNÄS

Vi välkomnar våra kära nyårsgäster till bords och serverar en ljuvlig förrätt bestående av bl a halstrad hummer, syrlig fänkål, laxrom samt en sojamajonnäs med smak av apelsin och ingefära. Inspiration och delar av receptet har vi norpat från Jennie Walldén, bl a grunden till den magiska sojamajon.
Hummern glaskokte och skalade vi dagen innan. Kan rekommenderas, då det kan vara nog så stressigt att hinna med allt annat på nyårsafton. Att glaskoka innebär att man kokar hummern hastigt i 2-3 minuter och sedan kyler ner. Den är då halvrå men lätt att skala och tål att stekas eller grillas på  hastigt utan att bli seg och tråkig. Vill ni använda färdigkokt hummer får ni helt enkelt skippa halstringen. Ett fullgott alternativ till hummer är halstrade pilgrimsmusslor. Är ju också fantastiskt gott.
Du kan förbereda uppläggen av alla ingredienserna på tallrikarna förutom hummern (eller pilgrimsmusslorna) som du steker på hastigt i smör och en nypa flingsalt precis innan servering.

4 personer:

  • Hummer- eller pilgrimsmusslor, ca 75 g hummer/ person (typ 1/2 hummerstjärt) eller 50-60 g (2-3 st )  musslor/ person.
  • 2 skivor surdegsbröd
  • 2 msk smör att steka i
  • 1 nypa flingsalt
Majonnäsen:
  • Finrivet skal (zest) av 1/2 apelsin
  • 5 msk pressad apelsinsaft
  • 1 msk finriven ingefära
  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk risvinäger
  • 2 äggulor
  • 2,5 dl rapsolja
Fänkålen:
  • 1 stor fänkål
  • 1/2 citron pressad
  • 1/2 krm salt
Servering:
  • Blad av brysselkål
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 50 g lax- eller forellrom
  • 1/2 gurka

Gör så här:

  1. Köp levande humrar och glaskoka dessa enligt recept här.
  2. Du kan glaskoka och skala hummern dagen innan och ställ i kyl. Köttet du eventuellt inte använder fryser du in. Å du: Släng för jösse namn inte skalen! Frys in och koka en härlig skladjursfond vid senare tillfälle.
 Majonnäsen:
  1. Tvätta apelsinen och finriv skalet (zest) från halva apelsinen som du sparar till senare. Dela apelsinen och pressa juicen från ena halvan, ca 5 msk.
  2. Koka ner apelsinsaften, sojan och risvinägern i en liten kastrull tills halva mängden återstår. Kyl ner i iskallt vattennbad eller ställ ute att svalna om  det är vintersäsong.
  3. Vispa samman äggulorna med hälften av den nerkokta sojan. Tillsätt sedan oljan droppvis under ständig vispning till en tjock majonnäs. Rör ner resterande soja.
  4. Skala ingefäran med toppen av en sked och finriv ca 1 msk som du tillsätter i majonnäsen samt även det finrivna apelsinskalet.

Fänkålen:

  1. Skiva fänkålen tunt, gärna med mandolin. Droppa över citron, salta lätt och rör om.
Brysselkålblad:
  1. Koka 4 st brysselkål i lättsaltat vatten i 5-7 minuter beroende på storlek. Låt svala något och plocka sedan så många blad du vill ha som dekor.
Brödkrutonger:
  1. Tärna eller riv surdegsbrödet och stek brödkrutonger frasigt gyllenbruna i smör.
Gurkan:
  1. Hyvla tunna skivor av gurkan med mandolin eller potatiskalare.
Hummern eller pilgrimsmusslorna:
  1. Stek hastigt i smör på hög temperatur. Max 1 minut! Strö på en nypa flingsalt.

Servering/ montering på tallrikar:

  1. Placera en klick eller en sträng av majonnäsen på varje tallrik. Placera/ montera därefter skaldjur, fänkål, gurka, brysselkålblad och brödkrutonger så snyggt som bara du kan. Till sist klickar du ut lite laxrom och strösslar över sesamfrön.

Vackert som en tavla och underbart gott!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln