LAXTARTAR MED LÖJROM & KAPRISMAJONNÄS
Jaktkompisen Ola bjöd jaktlaget på denna tartar på tre sorters lax och med tradition från bla Trolleholms gods.
Ola bor i Beddingestrand och både fiskar, röker och gravar sin lax själv. Till vardags förvaltar han fonder på en stor bank.
Njut! Den här tartaren tycker vi är en fantastisk variation och ganska enkel att fixa. Tack Ola!
"Denna förrätt har sitt ursprung från de skånska godsen. Min mormor arbetade under många år i köket på både Trollenäs och Trolleholms gods och där har denna rätt serverats som förrätt vid några finare bjudningar. Men detta är min variant med en del modifikationer som jag har funnit passa väl, exempelvis så har jag lagt till rå lax för extra textur och kaprismajonnäsen har jag fått inspiration till från annat recept.
Jag brukar själv kallröka och grava laxen eller havsöring som jag fiskar nere på sydkusten. Då kan jag själv välja en egen touch, och så blir det ju så mycket godare och roliga när man gör det själv."
Hälsningar Ola
4 personer:
- 75g gravad lax
- 75g kallrökt lax
- 75g rå lax (sushi-kvalitet, t ex Salmalax)
- Ca ½ dl hackad dill
- 1 äggula
- 3-4 cl cognac
- 1 dl majonnäs
- 2-3 msk kapris
- Nymalen svartpeppar
- Löjrom
- Citron
- Dillkvist till garnering
Gör så här:
- Hacka ner laxen i små bitar, blanda i äggulan, en skvätt cognac och dill. Smaka av med citronsaft och nymald svartpeppar. Dill och peppar (även salt) kommer naturligt med den gravade laxen, så hur mycket som man själv tillför beror lite på hur mycket av smakerna som slår igenom i råvaran.
- Krama ur kaprisen och hacka. Blanda med majonnäsen och smaka av med citron, salt och peppar
Servering:
- Gör cirkulär form av tartarsmeten fördelat på fyra tallrikar.
- Lägg en klick kaprismajonnäs ovanpå som sen toppas med löjrom. Lägg gärna en bit citron och en dillkvist som extra garnering vid sidan om tartaren så har var och en möjlighet att tillföra extra smakförstärkning samtidigt som det ser fint ut.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
flankstek matbloggpriset skåne blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe nygrillat hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept grillade citroner gås, biskvi semlor granatäpple oxbringa gulaschsoppa brownie byxad dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar ätliga blommor salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter fruktsallad innanlår löjrom negroni sour chokladmousse bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt couscous halloncurd råstekt potatis mozarella kladdkaka fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger ost lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! färskost vikingfågel vermouth torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mumma matvete paj med spenat och västerbottensost blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare vaniljsås potatispuré jätteräkor kycklingsallad mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa ponzu butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa japanskt apetizer reportage ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis nässelsoppa gös pasta med räkor parmesan scampi buljong fiskgryta pizza hollandaisesås semla rom karré medelhavet äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon tomatsås kullasparris lammracks långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft ansjovis matjesill indiskt skaldjursfond fondspara inläggning lamm kallrökt lax gåsmeny äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat chokladtårta grytor äpplen fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukost kantareller festrätt rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt champagne slow cooking kycklingrätt insjöfisk apelsin julmat brynt smör nu är det jul igen jordgubbar ramslök lakrits, sallad sylt glassdessert primör potatis drinkrecept griskött chokladdessert på grillen nybakat laxrecept lax choklad svamp pasta soppa drinkar sill baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning bbq pastarätt dryck cocktails gröna & sköna tillbehör soppor vegetariskt moltas drinktips glass hallon kyckling skaldjur torsk bröd asiatiskt husmanskost sommardessert bär doften av nybakat bröd sillrecept starters tomater tårtor sommarmat paj sommarmat, sparris nötter brödbak pastarecept fläsk nötkött kalv blåbär kolasås frukt & bär tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt västerbottensost tårta vit sparris fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat sorbet nässlor torskrygg grön sparris munsbit saffran alla hjärtans dag nyårsmat abborre majonnäs oxfilé laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor gin risotto grillat basilika kantarelltoast rödbetor chutney, sopprecept majs saft toscakaka avocado hälleflundra gräddsås ramslöksrecept hallonsås ostar marmelad whiskey ägg citrondessert fläder romtopf hummerfond lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta pulled höstmat matblogg julsill lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata morötter rödkål citrus kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa tomatsallad falukorv kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka mousse vitaminboost långpannebröd ramslökssoppa rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek anklever pannacotta gremolata ugnsrostade hummus paella panko omelett fromage citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta spanien prosecco crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa chorizo apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche foccacia ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök lantbruk brytbröd senapscreme på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax räkor granola huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella rökt fikon rödvinssås nudlar makrill saffransbullar apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake kolakräm kesella smoothie pizzadeg potatisstomp vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept getost lättbakat körsbär