LAXTARTAR MED LÖJROM & KAPRISMAJONNÄS

Jaktkompisen Ola bjöd jaktlaget på denna tartar på tre sorters lax och med tradition från bla Trolleholms gods.
Ola bor i Beddingestrand och både fiskar, röker och gravar sin lax själv. Till vardags förvaltar han fonder på en stor bank. 
Njut! Den här tartaren tycker vi är en fantastisk variation och ganska enkel att fixa. Tack Ola!

"Denna förrätt har sitt ursprung från de skånska godsen. Min mormor arbetade under många år i köket på både Trollenäs och Trolleholms gods och där har denna rätt serverats som förrätt vid några finare bjudningar. Men detta är min variant med en del modifikationer som jag har funnit passa väl, exempelvis så har jag lagt till rå lax för extra textur och kaprismajonnäsen har jag fått inspiration till från annat recept.
Jag brukar själv kallröka och grava laxen eller havsöring som jag fiskar nere på sydkusten. Då kan jag själv välja en egen touch, och så blir det ju så mycket godare och roliga när man gör det själv."

Hälsningar Ola

Laxtartar med löjrom och kaprismajonnäs

4 personer:

  • 75g gravad lax
  • 75g kallrökt lax
  • 75g rå lax (sushi-kvalitet, t ex Salmalax) 
  •  Ca ½ dl hackad dill
  • 1 äggula
  • 3-4 cl cognac
  • 1 dl majonnäs 
  • 2-3 msk kapris 
  • Nymalen svartpeppar
  • Löjrom
  • Citron
  • Dillkvist till garnering

Gör så här:

  1. Hacka ner laxen i små bitar, blanda i äggulan, en skvätt cognac och dill. Smaka av med citronsaft och nymald svartpeppar. Dill och peppar (även salt) kommer naturligt med den gravade laxen, så hur mycket som man själv tillför beror lite på hur mycket av smakerna som slår igenom i råvaran. 
  2. Krama ur kaprisen och hacka. Blanda med majonnäsen och smaka av med citron, salt och peppar

 Servering:

  1. Gör cirkulär form av tartarsmeten fördelat på fyra tallrikar.
  2. Lägg en klick kaprismajonnäs ovanpå som sen toppas med löjrom. Lägg gärna en bit citron och en dillkvist som extra garnering vid sidan om tartaren så har var och en möjlighet att tillföra extra smakförstärkning samtidigt som det ser fint ut.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln