RUSTIKT NAPOLIANSKT PÅSKBRÖD MED OST, PANCETTA & SALAMI

Vi startar med att baka ett härligt italienskt bröd med fyllning av ost, pancetta och salami. Ett supergott bröd som passar utmärkt på påskbuffén.

Det fina med det här receptet är att grunddegen kan varieras i nästan det oändliga när du bakar ut det. Istället för det här brödet kan du baka en härlig focaccia med önskad topping. Ett tips är att du ringlar över olivolja och toppar focaccian med ost, körsbärstomater och flingsalt. Eller så kan du göra ett brytbröd toppad med ost. Kavla ut degen, rulla ihop med en härlig fyllning (varför inte en tapenade?), skär i bitar (som typ kanelbullar) och lägg i en rund springform. OBS! Baktiden för både focaccia och brytbrödet är kortare, mellan 20–30 minuter. Håll koll!
Låt kreativiteten och fantasin flöda! Kolla in exempel på olika versioner som jag gjorde i bildspelet nedan. Lycka till! // Sara

Napolianskt bröd

Ingredienser 1 napolianskt bröd:

Degen:

  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 4.5 dl vatten, ljummet
  • 8-10 dl vetemjöl
  • 50 gram olivolja 
  • 1 msk socker

Fyllning:

  • 100 g pancetta alt bacon, skuren i små bitar
  • 10 Skivor Salami i strimlor 
  • 125 g lagrad ost, ta vad ni har, skuren i små tärningar (präst, herrgård, Västerbotten)
  • 0.5 dl riven hårdost tex parmesan el pecorino 

Pensling:

  • 1 uppvispat ägg

Gör så här:

  1. Smula jästen i bunke och tillsätt vattnet. Därefter tillsätter du mjöl, olivolja, socker och arbetar ihop ingredienserna till en jämn, smidig och ganska lös deg. Flytta över degen i en bunke och täck över med plastfolie. Låt degen jäsa i cirka 2 ½ timme, till dubbel storlek.
  2. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta och arbeta den smidig. Platta sedan ut den till en till en platta (cirka 40x65 centimeter). 
  3. Blanda alla ingredienser till fyllningen. 
  4. Fördela all fyllning i ett jämnt lager på degplattan, någon centimeter innanför kanten. Rulla ihop degen tätt (som en rulltårta) från långsidan. Lägg rullen men skarven ner i en rund sockerkaksform.
  5. Låt jäsa i ca 1 timme.
  6. Pensla brödet med uppvispat ägg, sätt in i ugnen på 200 grader och baka ca 45-55 min.
loading...

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln