NÄSSELPAJER MED ZUCCHINI, SPENAT & RICOTTA

Idag lagar vi till de här läckra och vackra små pajerna med fyllning av nässlor, spenat, vårlök, ricotta och riven lagrad ost. De första späda skotten av nässlor bär snart titta fram, åtminstone här i söder. Pajerna toppas slutligen med tunt skivad zucchini som formas till snurror. Lite pilligt med det blir ju så fint. De små portions-pajskalen av filodeg är färdigköpta från Lazaridis som jag tycker blir krispiga och goda. Hör med din lokala handlare, bor du i våra trakter så hittade jag mina skal på ICA Kvantum i Höganäs.
En både vacker och riktigt god förrätt eller som del av din påskbuffé. Lycka till och smaklig spis! // Sara

Nässelpaj med zucchini, spenat & ricotta

6 st små pajer:

  • 1 paket (6 st) filodegsskal, t ex från Lazaridis

Fyllning: 

  • 1 liter nässlor (noga sköljda) 
  • 1 liter babyspenat 
  • 2 st vårlök (finskuren)
  • 1 st vitlöksklyfta (riven) 
  • 2 dl ricotta eller creme fraiche
  • 2 ägg 
  • 100 gram riven lagrad ost 
  • 3 zucchini
  • Salt & peppar 
  • Smör till fräsning
  • Ev lite färska örter som garnering

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen 180 grader 
  2. Blanchera nässlor och spenat snabbt i kokande vatten. Lyft upp och lägg i kallt vatten. Pressa ut vattnet och hacka bladen grovt. 
  3. Fräs vårlök o vitlök i panna utan att få färg, tillsätt nässlor och spenat och rör runt.
  4. Häll upp blandning i bunke och tillsätt ägg, ricotta och riven ost. Smaka av med salt och peppar. 
  5. Fördela fyllningen i de små pajskalen.
  6. När skalen är fyllda så hyvlar du zucchinin på längden med rotfruktsskalare (bredare potatisskalare) Funkar nog även med en bra osthyvel eller mandolin. Dela varje remsa på längden så dom inte blir allt för höga. Rulla längderna med det gröna uppåt och vira runt remsor efterhand tills du fått en rulle som passar i skalet. Lyft över rullen och placera på fyllningen.
  7. Sätt in pajerna i ugnen och baka ca 15 min så fyllningen satt sig. Garnera med örter om man vill.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln